Grupul francez Renault a anuntat marti ca o instanta franceza l-a pus sub acuzare pentru inselaciune, intr-o investigatie privind emisiile diesel ale automobilelor lansata in 2017, axata pe unele dintre vehiculele mai vechi ale producatorului auto si suspiciuni de manipulare a testelor de poluare, transmite Reuters.
Mai multi producatori auto din Europa au ajuns in atentie de la scandalul "dieselgate" al Volkswagen din 2015, legat de manipularea testelor de emisii ale automobilelor diesel in Statele Unite.
Renault respinge orice incorectitudine.
"Renault neaga ca ar fi comis vreo ilegalitate si reitereaza ca vehiculele sale nu sunt echipate cu sisteme care ar permite sa insele testele de emisii. Toate vehiculele Renault au fost aprobate intotdeauna in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare", a anuntat grupul intr-un comunicat.
Directorul pentru inginerie al Renault, Gilles Le Borgne, a declarat reporterilor ca nu este clar cate dintre masinile grupului sunt incluse in investigatie.
Volkswagen a recunoscut in 2015 ca a trucat software-ul motoarelor pentru a insela testele de emisii ale motoarelor diesel in SUA, un scandal care a costat grupului mai mult de 32 de miliarde de euro sub forma de amenzi, modificari tehnice si costuri legale, caz care a avut repercusiuni in intreaga industrie.
Procurorii francezi care investigheaza Renault din 2017 si care au deschis, de asemenea, o ancheta impotriva producatorului Peugeot PSA, care acum face parte... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 07:49
O noua taxa auto va fi impusa romanilor, dar inca nu se stie sub ce forma va fi implementata, astfel incat sa nu mai fie contestata nici de Uniunea Europeana si nici sa fie considerata ilegala.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat recent ca se analizeaza reintroducerea acestei taxe, pe poluare. Pe de o parte, aceasta este binevenita, spun analistii, care considera ca Romania are nevoie sa scape de eticheta "cimitirul auto al Europei". In plus, si Comisia Europeana recomanda o trecere cat mai rapida catre energia verde.
Potrivit ministrului Mediului, daca va exista o taxa pe mediu, nationala sau locala, trebuie sa fie sigura din punct de vedere juridic si sa aiba efecte suficiente.
"Daca va exista o noua taxa, va fi implementata in felul urmator. Va fi discutata cu Comisia Europeana si vom strange toate know-how-urile (informatiile) si toate exemplele pozitive din Uniunea Europeana, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a avea o taxa ilegala. In Europa exista trei tari care nu au nicio interventie pe aceasta problema, restul de 24 au fel de fel de sisteme in implementare. Romania trebuie sa decida daca vrea sa faca parte din grupul tarilor care nu au nicio taxa, sau din grupul de 24 unde se incearca prin diverse sa taxeze poluarea", a declarat Tanczos Barna.
Pe de alta parte, vicepresedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, afirma ca in Uniunea Europeana este trend de trecere catre energia verde si este sustinut de Comisia Europeana, iar aici ne... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 00:01
Poluarea de la noile masini diesel depaseste si de o mie de ori limita admisa, arata rezultatele unor teste realizate pe doua modele auto de top.
"Poluarea provenita de la noile masini diesel ajunge la valori si de 1.000 de ori mai mari decat cele normale, au aratat doua teste realizate pe doua modele auto de top. Astfel de varfuri de poluare sunt foarte periculoase si pot afecta instantaneu inima.
Ele sunt rezultatul unui proces de curatare a filtrelor prin care trec masinile, uneori chiar in zonele urbane, care se poate intinde pe 15 kilometri, un proces complet ignorat de testele oficiale de emisii.
Peste 45 de milioane de masini care circula pe drumurile din Europa au acest filtru, ceea ce inseamna 1,3 miliarde de procese de curatare intr-un an", scrie platforma 2Celsius, membra a Federatiei Europene pentru Transport si Mediu (T&E).
Potrivit platformei, organizatia T&E a comisionat testele independente si sustine ca legiuitorii trebuie sa accepte ca masinile diesel sunt inca foarte poluante si trebuie sa inaspreasca testarea si limitarea emisiilor.
Modelele testate
Modelele testate au fost Nissan Qashqai si Opel Astra, masini aflate pe locurile doi, respectiv patru in topul vanzarilor pe segmentele lor.
In urma testelor independente au reiesit depasiri cu 32%, respectiv cu 115% a limitei legale pentru emisii in timpul curatarii filtrelor.
"Ca urmare a unui gol in legislatie, insa, limita legala nu se aplica in timpul curatarii filtrelor, ceea ce... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 10:16
Bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost suplimentat pentru restituirea tuturor sumelor din taxa auto, iar pana in prezent sumele datorate au fost restituite in proportie de aproximativ 90%, a declarat, marti, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Ministrul a fost prezent la conferinta de lansare a programului "Punem pret pe plastic", o initiativa derulata de Carrefour Romania.
"Toate taxele auto pentru care au fost depuse documentele necesare de restituire au fost date inapoi cetatenilor. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a mai dat, saptamana trecuta, o Hotarare prin care am suplimentat bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel incat sa inchidem toate dosarele care au fost atacate in instanta, in care cetatenii au castigat. In felul acesta, restituirea taxei auto va fi platita, inclusiv cu toate dobanzile. Astazi, avem ultima rectificare pentru suplimentarea bugetului AFM. Asa, vedeti cum Guvernul Romaniei s-a tinut de promisiunea pe care a facut-o in 2017, atunci cand am atacat o problema extrem de sensibila, pentru ca suma era foarte mare si de care depindeau foarte, foarte multi romani. Imediat ce banii vor intra in bugetul AFM, taxa auto va fi restituita in cateva zile. In prezent, aproximativ 90% din sumele datorate au fost restituite", a spus Gavrilescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, la inceputul lunii iunie, ca 420.000 de contribuabili au primit, in perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totala de 700 de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 13:57
Viitoarea taxa pe care proprietarii de autovehicule inmatriculate in Romania o vor plati se va aplica nu doar autovehiculelor mai vechi de zece ani, ci tututor masinilor poluante si va avea mai multe componente, care nu vor intra concomitent in vigoare la 1 ianuarie 2019, a anuntat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Aceasta s-a referit la taxa ca la o "contributie" pe care cetatenii o platesc in baza principiului conform caruia poluatorul plateste.
"Asa cum am spus de nenumarate ori, nu este vorba de o taxa de poluare, sau timbru de mediu sau o alta denumire care sa includa cuvantul taxa. In schimb, am sustinut si sustin in continuare ca poluatorul plateste si nu numai in cazul emisiilor de CO2, si in cazul deseurilor si in celellate cazuri, cel care polueaza trebuie sa plateasca.
In interiorul grupului de lucru din care fac parte specialisti ai Ministerului Mediului, Administratiei Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finantelor (...) au in cercat sa gaseasca o forma finala consultand cei doi producatori de autovehicule din Romania si cei care in decursul anilor au reusit sa ne indrume fiind specialisti in domeniu si care la ora actuala au diverse firme de consultanta, astfel incat sa nu gasim o forma a unei eventuale contributii pe care cetateanul ar trebui sa o plateasca atunci cand emisiile de CO2 ar trebui depasite, cand cilindreea folosita la autovehicul are o anumita capacitate care poate sa produca emisii si norma de poluare.... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 17:30
Dupa un deceniu in care reprezentantii industriei auto au investit sume importante pentru reducerea capacitatii motoarelor de automobile, noile teste de poluare ii obliga sa isi regandeasca strategia si sa revina inapoi la motoarele de capacitate mare.
Dupa scandalul Volkswagen, noile teste de poluare impuse pe piata europeana dau peste cap programele de investitii ale producatorilor auto, obligati acum sa investeasca in crearea unor motoare mai mari adaptate noilor politici de mediu, dupa ce propulsoarele de capacitate redusa s-au dovedit ineficiente, relateaza Daily Sabah.
Testele de poluare efectuate in conditii de trafic real au demonstrat ca motoarele de capacitate mica sunt si cele mai poluante, iar Renault, General Motors si Volkswagen par decise sa elimine sau cel putin sa schimbe motorizarea unora dintre cele mai bine vandute masini de litraj mic.
Procesul se va intinde, totusi, pe o durata de 3 de ani, dar alti producatori auto importanti sunt asteptati sa adopte masuri similare in urmatorii ani.
Acest lucru va genera si cheltuieli suplimentare pentru producatori, care deja au redirectionat o parte din fondurile de cercetare si dezvoltare catre proiectele cu motorizare hibrida sau electrica.
"Tehnologiile folosite pentru reducerea capacitatii motoarelor nu ne mai permit sa ne incadram in standardele emisiilor admise. Am atins limita de jos", a recunoscut franc Alain Raposo, seful departamentului motorizare din cadrul Aliantei Renault-Nissan.
Ani... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 15:18
4Masinile cu motoare cu ardere interna ar putea sa dispara in urmatorii 10 ani din showroom-urile auto din Olanda, daca un proiect de lege care interzice vanzarea acestora incepand cu 2025 va fi aprobat in Parlament.
Proiectul initial de lege, formulat de Partidul Muncii, prevedea interzicerea circulatiei masinilor cu motoare clasice in Olanda, dar in cele din urma s-a ajuns la o masura de compromis care vizeaza doar comercializarea noilor autoturisme cu motoare diesel si pe benzina, anunta revista Quartz.
Olandezii sunt tentati sa copieze modelul norvegian, o tara care trimis in parlament un proiect similar inca din luna iunie a acestui an.
Interdictia pare ceva mai lesne de aplicat in Norvegia, in contextul in care o treime din masinile noi cumparate de localnici sunt electrice, iar guvernul de la Oslo subventioneaza in continuare tranzitia parcului auto al tarii catre modele electrice.
Olandezii par sa se fi obisnuit si ei cu ideea autoturismelor cu baterii reincarcabile, in luna decembrie a anului trecut inregistrandu-se un record in vanzarea acestui tip de masini.
Pe langa aceasta, Olanda este si tara din UE cu una dintre cele mai reduse cote de emisii de dioxid de carbon de la masini noi, iar initiatorul noii legi, Jan Vos, spera ca interdictia vanzarii de automobile poluante si niste subventii mai generoase din partea guvernului sa elimine definitiv de pe strazi masinile cu motoare clasice.
In Statele Unite, poluarea masinilor a ajuns sa fie... mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 17:29
Guvernul are de platit cetatenilor 400 milioane de euro, bani incasati ilegal anul trecut din taxa de poluare auto, a declarat, marti, premierul Romaniei, Victor Ponta.
"Nu cred ca mai are vreo importanta faptul ca in 2011 Guvernul Boc a incasat ilegal 400 de milioane de euro, iar in 2012 sau 2013, trebuie sa plateasca acesti bani inapoi Guvernul Ponta", a spus premierul.
Premierul a adaugat ca Guvernul mai are de platit pentru taxa clawback 300 milioane de euro, pentru taxa auto 400 milioane de euro, iar pentru hotarari irevocabile in cadrul Ministerului Justitiei, alti 500 milioane de euro.
"Daca iau toate ministerele, voi gasi cate o astfel de gaura", a spus premierul. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 16:20
Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prin care se modifica taxa de prima inmatriculare, criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Proiectul propus de Executiv a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si patru "abtineri".
Ei si-au insusit, astfel, raportul favorabil propus plenului de Comisia pentru administratie.
Potrivit raportului, taxa pentru emisii poluante este calculata, in noua forma, pe baza unor "criterii obiective" - tipul monitorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienti propusi de executiv, si permite taxarea corecta si reala a poluatorilor bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia.
Actul normativ votat luni de Senat modifica taxa pe poluare pentru autovehicule prevazuta de Ordonanta de urgenta 50-2008, taxa criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Senatul a adoptat proiectul in calitate de prima Camera sesizata.
Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea taxei cu pana la 25 la suta, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa.
Taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 20:30