Noua taxa eco pentru masinile poluante impusa in Romania. "S-ar putea sa apara avantaje pentru cei care cumpara electrice sau hibrid"

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 06:00
1095 citiri
Noua taxa eco pentru masinile poluante impusa in Romania. "S-ar putea sa apara avantaje pentru cei care cumpara electrice sau hibrid"
Foto: Pixabay.com

Dupa ce s-au laudat ca nu vor impune nici o taxa in 2021, liberalii au prezentat una dintre aceste taxe chiar in Planul National de Relansare si Rezilienta. Este vorba despre o "taxa ecologica pentru vehiculele poluante".

Daca cele de pana acum s-au dovedit a fi ilegale, prin natura in care au fost impuse sau implementate, analistii economici consultati de Ziare.com spun ca o astfel de taxa este necesara daca se doreste o tranzitie catre masinile electrice, dar mai ales pentru ca Romania a devenit cimitirul Europei la capitolul masini second-hand.

"Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE avand in vedere ca banii care vin sunt europeni", ne-a explicat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania.

Acesta spune ca se asteapta ca in toata UE sa fie luate masuri pentru reducerea poluarii.

"Sa luam de exemplu Tesla, care acum doi ani era blamata de producatorii traditionali de autoturisme afirmand ca nu este sustenabila, iar acum se discuta cum sa facem trecerea la masini electrice. Acesta este trendul si aici se va ajunge, la impunere de masini electrice si iesirea graduala de pe cele traditionale. Iar in acest context s-ar putea sa apara taxe pentru cei care polueaza si avantaje pentru cei care cumpara electrice sau hibrid, si nu numai in Romania, ci peste tot in Uniunea Europeana", a mai spus analistul economic.

Va fi mai bine pentru noi pe termen lung pentru ca poluarea in orase va fi mult mai mica, este de parere Codirlasu.

"Producatorii auto traditionali, care nu vor veni cu masini electrice vor avea mari probleme in viitor, iar o asemenea taxa ii va ajuta pe cei de la Dacia sa vanda mult mai bine o masina electrica precum e Spring", afirma analistul. Acesta spune ca va trebui sa gasim o balanta intre a-i ajuta pe cei care cumpara masini electrice si taxarea celor care inca mai folosesc masini foarte poluante.

Romania, cimitirul masinilor vechi

Pe de alta partea, analistul economic Adrian Negrescu spune ca necesitatea unei taxe de poluare in Romania exista, in conditiile in care am devenit din nou o tara importatoare de masini second hand.

"Avand in vedere ca toate pietele mari internationale incearca sa scape de masinile vechi, Romania trebuie sa gaseasca solutii, dar unele in concordanta cu legislatia europena, care spune ca nu poti impune intr-o tara ...citeste mai departe despre "Noua taxa eco pentru masinile poluante impusa in Romania. "S-ar putea sa apara avantaje pentru cei care cumpara electrice sau hibrid"" pe Ziare.com

Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Autoritățile au anunțat marți, 28 mai, că anulează din nou o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen, după ce nicio firmă nu a depus o ofertă la...
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Sub-brandul Xiaomi, Poco, cunoscut pentru succesul înregistrat pe piața smartphone-urilor din 2018, a lansat recent prima sa tabletă, denumită Poco Pad. Această lansare marchează extinderea...
#taxa poluare masini, #taxa eco poluare , #Stiri Auto