Serbia merge inainte cu planul de a adera, la sfarsitul lunii viitoare, la Uniunea Economica Eurasiatica, infiintata de presedintele Vladimir Putin pentru a concura piata libera europeana si pentru a reconstrui sfera de influenta a Rusiei in randul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.
Uniunea Europeana a cerut raspicat Serbiei anularea oricaror acorduri comerciale bilaterale cu alte state daca doreste aderarea, liderii blocului comunitar declarand ca si-ar dori sa vada o aliniere mai rapida a Belgradului la politicile UE, scrie Bloomberg.
Oficialii sarbi au ignorat criticile si vor semna un acord pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica pe 25 octombrie.
Planul nu este "o piedica pentru integrarea europeana", a declarat ministrul sarb al Comertului, Rasim Ljajic. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta "decizia Serbiei de a incheia acest acord cu Moscova", a adaugat el.
Liderii UE au indicat faptul ca si-ar dori sa vada mai multe angajamente ale Serbiei in vederea aderarii, mai ales avand in vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arata ca Serbia a facut progrese modeste in vederea alinierii politicilor externe si de securitate cu cele europene.
Liderii sarbi au declarat faptul ca apartenenta la UE este o prioritate, un obiectiv pe care sa-l atinga pana la jumatatea deceniului viitor. In acelasi timp, statul are legaturi istorice si religioase cu Rusia, care ii ajuta sa impiedice recunoasterea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:27
Secretariatul Comunitatii Energetice a apreciat joi ca o sectiune a gazoductului TurkStream care ar urma sa transporte gaze naturale rusesti de-a lungul Serbiei spre Europa va afecta competitia in regiune, transmite Reuters.
Autoritatea de reglementare in domeniul energiei din Serbia (AERS) a decis saptamana aceasta sa acorde o scutire de la respectarea cerintelor celui de-al treilea pachet energetic european pentru proiectul care prevede construirea sectiunii din Serbia a gazoductului TurkStream. AERS a decis ca firma mixta Gastrans, la care grupul rus Gazprom detine 51% din actiuni, si care va construi portiunea din Serbia a gazoductului TurkStream din fonduri proprii, nu este obligata sa aplice prevederile privind accesul tertelor parti la viitorul gazoduct.
In schimb, Comunitatea Energetica Europeana, un organism infiintat de UE pentru a extinde politica energetica a blocului comunitar si la statele care doresc sa devina membre ale blocului comunitar, sustine ca prin aceasta decizie Serbia a ratat sansa "de a aduce un proiect de asemenea importanta si magnitudine in linie cu regulile europene".
AERS a respins sau a modificat in mod fundamental toate conditiile impuse de Comunitatea Energetica privind separarea proprietatii intre companiile de productie si cele de transmisie, accesul tertelor parti si reglementare tarifelor, a declarat directorul general adjunct al Secretariatului Comunitatii Energetice, Dirk Buschle.
"Nicio cerere similara privind scutirea... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 10:22
Politia Romana va cumpara ambarcatiuni de patrulare si control in Galati si Drobeta Turnu Severin, autoutilitare pentru transportul cainilor, 20 de caini din rase diferite si ATV-uri, dupa ce a primit o donatie de 1,2 milioane de dolari.
Banii vor fi, de asemenea, folositi pentru dotarea cu videocamere termale cu obiective pentru detectie la distante mari, truse veterinare, echipamente de protectie pentru politistii de la Transporturi, dar si mostre de tutun pentru antrenamentul cainilor.
De cei peste 1,2 milioane de dolari vor beneficia Directia de Politie Transporturi si structurile teritoriale subordonate, Serviciul de Politie Canina, Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, iar ca zone de interventie sunt zona transfrontaliera cu Ucraina si Republica Moldova (Nord-Estul Romaniei) si cea cu Serbia (Sud-Vestul Romaniei).
Astfel, din banii primiti se vor achizitiona doua ambarcatiuni de patrulare si control pentru zonele Galati si Drobeta Turnu Severin, 20 de autoutilitare pentru transportul cainilor si patru vehicule tip ATV.
De asemenea, Politia Romana va cumpara patru videocamere termale cu obiective suplimentare pentru detectie la distante mari, 20 de caini din rasele ciobanesc german, ciobanesc olandez, ciobanesc belgian - malinois, springer spaniel si labrador, 20 de containere tip cusca pentru cainii de serviciu, patru truse veterinare, echipamente de protectie pentru politistii de la... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 14:03
Comisia Europeana ar putea anunta ca Serbia si Muntenegru au sanse mari sa adere la Uniunea Europeana pana in 2025, sustin mai multi oficiali europeni sub protectia anonimatului.
"Calitatea de membru a statelor din Balcanii de Vest corespunde cu interesele politice si economice ale Uniunii Europene. Cu o vointa politica puternica, Muntenegru si Serbia vor fi pregatite sa devina state membre ale UE, dupa ce pun in aplicare reformele si solutioneaza problemele ramase cu vecinii lor. In acelasi timp, Comisia Europeana considera necesara incheierea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo", a declarat un oficial european, citat de Novinite.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, vorbea recent despre o "strategie a fruntasului" cu argumentul "competitiei sanatoase" pentru a justifica aderarea Serbiei la UE inaintea altor state din Balcani.
La sfarsitul lunii noiembrie 2017, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sustinut apelul facut de catre Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest in UE. Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca extinderea Uniunii nu este posibila pana in 2020.
Bulgaria, Romania, Slovenia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au devenit pana acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo si... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 12:54
Fostul deputat PSD Sebastian Ghita a spus, vineri, in cadrul audierii sale la instanta suprema a Serbiei, ca refuza sa fie extradat in Romania.
Potrivit Realitatea Tv, omul de afaceri a insistat ca dosarele in care este investigat sunt politice si a sustinut ca este persecutat politic.
In acelasi timp, avocatul sau a depus o solicitare prin care cere sa ii fie revocata masura arestului preventiv si sa fie inlocuita cu cea a arestului la domiciliu. In aceasta privinta, judecatorul nu a decis inca.
Ministrul sarb al Justitiei va fi cel care va decide daca se va aproba sau nu extradarea, putand chiar sa ii acorde azil politic.
In urma cu o saptamana, au aparut informatiile ca Ghita va fi audiat in Serbia intr-o sedinta secreta, in vederea extradarii. Insa cand videoconferinta a fost organizata, Ghita a refuzat sa dea declaratii pe motiv ca nu e reprezentat in acel moment de avocatul dorit de el.
Pe 9 mai, avocatii lui Ghita au spus ca fostul parlamentar doreste sa participe prin videoconferinta la procesele pe care le are in Romania.
Ghita a fugit din tara la sfarsitul anului trecut. Dupa luni de cautari si dupa ce a fost dat in urmarire internationala, el a fost gasit si arestat in urma cu patru saptamani la Belgrad.
Omul de afaceri este implicat in cinci dosare, in unele fiind trimis in judecata, in timp ce in altele urmarit penal si cu cerere de arestare.
Citeste si:
Sebastian Ghita a fost retinut la Belgrad. S-a legitimat cu acte falseMinisterul... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 16:18
Sebastian Ghita a fost arestat in Serbia in noaptea de 13 spre 14 aprilie, dar va mai dura pana cand autoritatile romane vor reusi sa-l aduca in tara.
Multimilionarul roman a primit un mandat de arestare de 18 zile, perioada in care autoritatile romane trebuie sa trimita toate actele necesare extradarii.
Un judecator sarb va decide extradarea, decizie care poate fi contestata de catre ambele parti. In cazul in care autoritatile romane nu reusesc sa trimita toate documentele, termenul de 18 zile poate fi prelungit.
Sebastian Ghita, urmarit penal in mai multe dosare de coruptie, fiind acuzat de inselaciune, spalare de bani si trafic de influenta, a disparut in data de 19 decembrie de sub filajul realizat de DOS (Directia de Operatiuni Speciale) din Ministerul de Interne.
Dar fostul deputat PSD si proprietarul postului de televiziune Romania TV nu a ales Serbia intamplator. De ce spun asta?
Tara vecina nu este membra in Uniunea Europeana, Sebastian Ghita a infiintat firme la Belgrad si, in plus, la nivelul populatiei locale, dar si a autoritatilor exista un puternic sentiment anti NATO si anti Uniunea Europeana.
Acesta s-a format din cauza indelungatului razboi din deceniul 9 al secolului trecut, atunci cand Republica Federativa Iugoslavia s-a dezmembrat, iar capitala Serbiei, Belgradul, a fost bombardat de fortele NATO pentru actiunile criminale purtate de dictatorul Slobodan Milosovici si regimul sau impotriva minoritatii musulmane din Kosovo.
In data de... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 21:19
Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost localizat si retinut in capitala Serbiei, Belgrad, in noaptea de joi spre vineri, dupa aproape patru luni in care acesta s-ar fi deplasat prin mai multe tari, pe tot cuprinsul continentului.
Anchetatorii citati de Digi 24 sustin ca, pe langa Serbia, Ghita a mai trecut si prin alte tari din apropierea Romaniei si din Balcani - Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru si Croatia.
De asemenea, Sebastian Ghita ar fi trecut si prin tari occidentale - Austria, Italia si Franta. Polistitii cred ca omul de afaceri a putut circula prin aceste state cu ajutorul documentelor false de identitate.
Potrivit IGPR, "in momentul depistarii, cel in cauza a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezinta insemnele unui stat din UE", fiind vorba despre Slovenia.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca a fost urmarit fratele lui Ghita, care initial s-a aflat la Istanbul, dupa care a plecat catre Serbia. Conform surselor citate, cand Ghita a fost prins erau impreuna. Omul de afaceri avea permis de conducere si buletin sloven si a fost dus la un birou de politie din Belgrad.
Au existat zvonuri ca Ghita se afla in Serbia, inca de luna trecuta
Informatia ca Sebastian Ghita s-ar afla in Serbia a aparut inca din luna martie. Citand surse oficiale din randul anchetatorilor, televiziuni de stiri si alte site-uri au relatat atunci ca omul de afaceri ar fi fost localizat in aceasta tara, dupa zvonuri ca ar fi in Turcia sau... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 13:03
Sarbii ies duminica la urne pentru a-si alege presedintele. Actualul premier, Aleksandar Vucici, este favoritul detasat al scrutinului, dar candidatul aflat pe a doua pozitie in sondaje, un student care si-a lansat campania pentru a ironiza clasa politica din tara, atrage atentia.
In varsta de 47 ani, seful Guvernului de la Belgrad, care candideaza in numele formatiunii sale, Partidul Progresist din Serbia (SNS), principala formatiune a coalitiei aflate la putere, ar putea castiga inca din primul tur de scrutin, arata sondajele, care il crediteaza cu peste 50% din intentiile de vot, relateaza Reuters.
Pe parcursul campaniei, el si-a indemnat compatriotii sa aleaga la conducerea tarii un presedinte din aceeasi formatiune ca membrii Guvernului.
"Daca doi politicieni sunt la bordul unui avion si daca vor sa mearga in directii opuse, avionul va sfarsi direct in prapastie, iar acest lucru ar fi o catastrofa pentru Serbia", a avertizat el.
Intr-un interviu acordat weekendul trecut agentiei Reuters, Vucici a declarat ca Serbia este decisa sa adere la Uniunea Europeana, dar a adaugat ca vrea si sa imbunatateasca relatiile cu Rusia, aliatul traditional al Belgradului.
"Serbia este pe calea europeana, acesta este obiectivul nostru strategic. Vrem ca societatea noasta sa se inspire din tarile mai dezvoltate din Europa de Vest", a declarat el.
"Trebuie sa le aratam oamenilor de rand ce facem ca europenii. Trebuie sa le aratam rezultate complete, drumuri, proiecte", a... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 16:28
La Belgrad, tentatia de a privi deschis spre Uniunea Europeana si NATO este blocata de teama de a nu deranja un aliat mai vechi, care are deja parghii destul de puternice pentru a face jocuri politice si economice in regiune: Rusia.
Pe langa reactiile furioase ale sarbilor la auzul cuvantului NATO, cauzate de raidurile aeriene ale Aliantei impotriva lor in 1999, oficialii sarbi se feresc destul de mult sa nu irite Moscova, observa agentia Reuters.
Intre ciocan si nicovala
"Serbia nu se poate indrepta direct spre NATO. Isi va mentine relatiile cu Alianta fara a schimba insa statutul actual.
Pe de alta parte, nu poate sa se pozitioneze fatis de partea Rusiei, pentru ca niciun lider politic sarb nu ar risca sa piarda programele de ajutor financiar si investitii venite din Occident", descrie situatia Ghenady Sysoev, corespondent pentru balcani al ziarului rus Kommersant.
Belgradul are demarata procedura de accedere in UE, cel mai important sustinator financiar al tarii, dar in privinta Aliantei Nord- Atlantice lucrurile sunt ceva mai complicate.
NATO are inca trupe de mentinere a pacii in Kosovo, miezul zazaniei dintre Belgrad si Occident, in vreme ce rusii apasa si ei pedala presiunii politice si economice prin intermediul controlului exercitat asupra companiei petroliere Naftna Industrija Srbije, detinuta acum de Gazprom, sau prin dependenta de armament rusesc a armatei din Serbia.
De altfel, Moscova a avut grija sa infiinteze si un centru de reactie... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 17:44