Pensiile alesilor locali intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021, daca nu va fi promovat un act normativ care sa amane cu inca un an prevederea legislativa. In absenta unui Guvern cu puteri depline, alesii locali vor primi pensie speciala de la inceputul anului viitor.
Prevederea privind pensiile speciale ale alesilor locali apare in Codul Administrativ adoptat prin Ordonanta de Urgenta de guvernul Dancila in vara lui 2019, care urma sa intre in vigoare la 1 ianaurie 2020. Guvernul Orban a amanat cu un an, prin legea bugetului de stat pe anul 2020, intrarea in vigoare a pensilor speciale.
In Parlament exista un proiect de lege privind anularea acestor pensii, dar acesta nu a ajuns la vot. Un motiv este faptul ca la o sedinta a Comisiei de Administratie parlamentarii nu au mai asigurat cvorum pe motiv ca nu mai au conexiune la internet.
"Prima data a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei in 24 noiembrie, atunci am incercat in doua randuri sa discutam proiectul, dar din cauza lipsei cvorumului nu a fost posibil. In cursul zilei de ieri, in cadrul Comisiei de Administratie a fost pus acest proiect de lege. In momentul cand s-a pus problema sa se dea un vot pe acest proiect, nu s-a mai intrunit cvorumul, si am suspendat sedinta. Pentru a avea cvorum este nevoie sa fie prezenti 13 membri, initial au fost prezenti 15, pentru ca in momentul votului sa fie 11. Multi colegi au specificat ca nu au mai avut conexiune la internet si nu si-au putut exprima votul. Ieri a fost... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 18:26
Curtea Constitutionala discuta marti obiectiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%.
"Obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiectii formulate de Avocatul Poporului si, respectiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala a amanat deschiderea deliberarilor pentru data de 8 decembrie 2020, avand in vedere imposibilitatea constituirii completului de judecata si faptul ca la dosar inca nu au fost transmise punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, solicitate in temeiul art.16 alin.(2) si art.17 din Legea nr.47/1992, precum si toate informatiile solicitate mai multor autoritati publice in temeiul art.77 din Legea nr.47/1992", arata un anunt de presa al CCR, dupa sedinta din 4 noiembrie.
Liderul deputatilor PNL Florin Roman a declarat ca e pentru a treia oara cand CCR amana pronuntarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu pana la 85% a pensiilor speciale si precizeaza ca judecatorii Curtii trag de timp intr-o speta care ii priveste direct. El a mai explicat ca proiectul a tinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.
Pe 26 octombrie, deputatul USR Claudiu Nasui a declarat ca in ultimele patru luni, in plina pandemie, peste 3 miliarde lei s-au dus pe... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:11
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sustine ca spera ca, inainte de a se pronunta asupra pensiilor speciale, judecatorii Curtii Constitutionale sa tina cont de "textul legii, dar bineinteles si de ceea ce este corect in acest moment in Romania".
In ceea ce priveste decizia unor parlamentari de a demisiona inainte de terminarea mandatului, invocand de dorinta de a nu beneficia de astfel de drepturi, presedintele PNL Bucuresti considera ca acestea sunt "actiuni electorale", Violeta Alexandru catalogand "de un populism iesit din comun" gesturile unor parlamentari din PSD in acest sens.
"Fac apel la eforturile colegilor mei liberali de a promova in Parlament un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale. Noi suntem pentru respectarea principiului contributivitatii. Este singurul principiu care ar trebui sa stea la baza stabilirii unei decizii de pensionare. Cei care au lucrat in anumite domenii si care justifica prin aceste pensii speciale faptul ca au avut anumite incompatibilitati si ca de-a lungul carierei nu au putut sa desfasoare alte activitati tocmai pentru ca erau incompatibili, imi place sa cred ca au stiut ca acea meserie vine cu anumite constrangeri si ca nu au folosit parghiile date de lobby-ul din Parlament pentru a-si crea pentru anumite categorii pensii speciale.
Un singur principiu este corect in Romania: sa primesti o pensie in functie de cat ai contribuit. Altminteri, nu incurajam oamenii sa munceasca. Daca oamenii iau acest mesaj cum ca trebuie... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 07:20
Reprezentantii USR au transmis ca vor fi platite in continuare pensiile speciale uriase, unele de aproape 70.000 lei pe luna, din cauza ca CCR a amanat decizia privind sesizarile ICCJ si Avocatului Poporului privind impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%.
"Motivul amanarii este, de data aceasta, izolarea unuia dintre judecatori, data trecuta a fost invocata necesitatea de a astepta puncte de vedere de la presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si de la alte autoritati publice", mai arata postarea pe pagina de Facebook a USR. In realitate, 7 din cei 9 judecatori ai Curtii beneficiaza de pensii speciale si nu au niciun interes sa isi vada veniturile diminuate, precizeaza sursa citata.
"Pensiile speciale uriase, unele de 60-70.000 de lei pe luna, vor fi platite in continuare, prin grija CCR. Pana cand? Nu se stie. La cinci luni de la adoptarea in Parlament, legea privind impozitarea pensiilor speciale nu doar ca nu a intrat in vigoare, dar nici macar nu a trecut de filtrul Curtii Constitutionale.
Astazi, judecatorii CCR au amanat pentru a treia oara luarea unei decizii. Motivul amanarii este, de data aceasta, izolarea unuia dintre judecatori, data trecuta a fost invocata necesitatea de a astepta puncte de vedere de la presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si de la alte autoritati publice", indica o postare miercuri pe pagina de Facebook a USR.
Sursa citata mai spune ca "adevarul este ca 7 din cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale,... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 14:59
Deputatul USR Claudiu Nasui a semnalat luni ca, in decurs de cinci luni, Curtea Constitutionala nu a luat o decizie in ceea ce priveste impozitarea pensiilor speciale, sustinand ca, in perioada iunie - septembrie, au fost alocate 3,36 miliarde lei pentru plata acestora.
"Risipa de bani continua, in timp ce clasa politica isi acorda noi privilegii. Nu trece saptamana fara sa mai auzim de un nou vot pentru a acorda noi sporuri sau beneficii celor apropiati de centrii de putere. Intre timp, lupta pentru a le pastra pe cele vechi se da la cel mai inalt nivel. De aproape cinci luni asteptam un verdict de la CCR legat de impozitarea pensiilor speciale. Evident ca asteptam un raspuns de la cei care ei insisi beneficiaza de pensii speciale, unii chiar multiple.
Ce inseamna asta pentru romani? Ei bine, peste 3 miliarde de lei s-au dus in plina pandemie in pensiile speciale. Asta doar in ultimele 4 luni de zile, de cand a trecut votul de impozitare in Parlament. Imediat se vor face 5, astfel ca specialii vor mai incasa o pensie, in timp ce noi asteptam raspunsul CCR", a scris deputatul USR, pe Facebook.
El a mentionat ca una din prioritatile USR este "eliminarea acestor clase de privilegii". "In timp ce angajatii pe salariul minim platesc printre cele mai mari taxe din UE pe munca, avem categorii de pensionari speciali care incaseaza mii de euro lunar, nu in baza contributiilor, ci doar in baza privilegiilor pe care unii si le-au votat cu mana lor", a adaugat Nasui.... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:28
Presedintele PNL Ludovic Orban a declarat, duminica seara, ca in ceea ce priveste constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea legii privind impozitarea pensiilor sociale, ca principiul contributivitatii este fundamental si acesta ar trebui sa stea la baza calculului pensiilor, relateaza News.ro.
"Am vazut ca este atacata si aceasta lege. Mi-e greu sa spun ce va decide CCR. In ce ma priveste, consider ca principiul contributivitatii este principiul fundamental care va trebui sa stea la baza calcului pensiilor. Problema pensiilor este foarte serioasa. (...) sistemul de pensii nu trebuie gandit pentru astazi, pentru moment, pentru a aduce voturi in alegeri, ci trebuie gandit sa fie stabil, sustenabil", a mai declarat Orban.
Referindu-se la nemultumirea in societate legata de pensiile speciale, Orban a precizat "Multe din initiativele astea vin in intampinarea unei nevoi reale, exista o profunda nemultumire in societate fata de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitand de anumite reglementari legale care au fost folosite in mod abuziv. Este clar ca nu se poate continua asa, ca trebuie gasita o solutie in care sa se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor".
De asemenea, Orban s-a declarat un sustinator al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban: Pensiile speciale trebuie impozitate avand la baza principiul contributivitatii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2020, ora 22:46
Judecatorii Curtii Constitutionale, membrii Curtii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instantele judecatoresti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special care au pensii speciale nu vor putea beneficia de acest tip de pensie daca au fost condamnati definitiv pentru comiterea de infractiuni de coruptie, potrivit unei initiative legislative depuse in Parlament.
Proiectul de modificare si completare a unor acte normative cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de coruptie a fost initiat de doi deputati PNL: Florin Roman si Romeo Nicoara.
Potrivit proiectului, nu vor beneficia de pensie de serviciu judecatorii CCR, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, personalul de specialitate criminalistica, tehnicienii criminalisti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari care au o condamnare definitiva pentru coruptie.
"Este nevoie de existenta unei interdictii astfel incat sa nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie precum luarea si darea de mita, traficul si cumpararea de influenta. Prin aceasta masura s-ar descuraja comiterea unor astfel... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 14:02
Dupa parlamentari, magistrati, militari si politisti, si primarii isi doresc pensii speciale.
Edilii din Asociatia Comunelor din Romania s-au plans la vicepremierul Paul Stanescu si au cerut pensii mai mari, sustinand ca acum unele sunt sub salariul minim.
Primarii se compara cu parlamentarii pentru care fac campanie electorala si care apoi se bucura de pensii speciale, in timp ce edilii nu au acest privilegiu, dar si l-ar dori si ei.
"Dumneavoastra ati ajuns acolo datorita noua. Noi nu suntem la comune datorita dumneavoastra", subliniaza Iulian Gaina, primarul din Tarcau, Neamt, citat de TVR.
Pe aceeasi idee, merge si edilul din Albota, Arges, usor agramat: "In momentul in care au aparut pensiile speciale, pe care dumnealor si le-au adjudecat, la noi nu S-A gandit".
"Vrem ca si pensia, dupa ce o viata ti-ai pus-o in slujba comunitatii, sa-mi redea demintatea", spune plina de aplomb o doamna primar din Cumpana, Constanta.
Vicepremierul Paul Stanescu le-a dat dreptate primarilor: "Le spun colegilor mei parlamentari, cand ajungi acolo, incepi sa te uiti in sus asa, te ia plafonul ala de cap si zici ca ai ajuns ca ai fost tu destept".
In schimb, premierul Viorica Dancila mai are nevoie de timp ca sa analizeze problema si sa vada daca exista resurse financiare pentru pensiile primarilor: "Vom vedea daca este argumentat sau nu, daca este sustenabil sau nu".
Dintre parlamentarii intervievati de TVR, unii sunt total de acord, altii complet impotriva... mai mult
Duminica, 25 Februarie 2018, ora 08:55
Copresedintele PNL Alina Gorghiu sustine ca este posibil ca pensiile speciale pentru parlamentari, pe care acestia si le-au votat marti, sa fie atacate la Curtea Constitutionala.
"Acea indemnizatie sau pensie speciala, indiferent de votul pe care l-am dat in plen, va fi asigurata fiecarui parlamentar. Nu stiu daca pot fi argumente pentru atacarea la CCR a legii. Am avut la grup aceasta discutie si vom analiza la modul cel mai serios. Comportamentul PNL a fost acela de a vota impotriva", a declarat Alina Gorghiu, dupa vot.
Aceasta a mai precizat ca "PSD, PC si ce sateliti mai sunt pe acolo sa-si asume votul", dupa ce 303 parlamentari au votat pentru, iar liberalii au votat impotriva.
Parlamentarii si-au votat pensii speciale - vor primi in plus pana la 4.600 lei
Potrivit Alinei Gorghiu, proiectul de lege privind marirea pensiilor parlamentarilor "nu era oportun in acest moment".
"Un proiect de lege care, in opinia PNL, nu era oportun in acest moment. Sunt atat de multe ...citeste mai departe despre "Parlamentarii si-au votat pensii speciale, PNL vrea sa le atace la CCR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 15:14