Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania sustine ca Fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia.
Recatia Asociatiei vine dupa ce autoritatile au acuzat ca in fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania incearca sa gaseasca o cale de comunicare si dialog institutional cu toate autoritatile relevante pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II, se arata intr-un comunicat remis Business24.
"Speram ca dialogul institutional cu decidentii relevanti sa duca la modificarea OUG 114/2018 in sensul reconsiderarii cerintelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile si deci la dezvoltarea si pe viitor a Pilonului II de pensii private in Romania, precum si restabilirea increderii pe pietele financiare", spun reprezentantii APAPR.
Ca urmare a declaratiilor aparute in mass-media in ultimele zile pe marginea performantelor fondurilor de pensii private de Pilon II, APAPR face urmatoarele precizari:
Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II.
Acest indicator este cu mult peste rata totala a inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:46
In plin scandal in Justitie, cand magistrati din toata tara au initiat actiuni de protest fara precedent, PSD si-a scos "artileria" si a incercat sa mute discutia pe teme economice, prin declaratii fantasmagorice legate de Pilonul II de pensii sau Fondul Suveran de Investitii.
Consilierul Vioricai Dancila - Darius Valcov, ministrul de Finante - Eugen Orlando Teodorovici sau fostul ministru al Apararii Mihai Fifor au venit cu argumente fara baza reala sau economica.
Tonul l-a dat ministrul Finantelor, care s-a rastit la Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce acesta a anuntat luni ca majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc sa se retraga din Romania, din cauza regulilor impuse prin OUG 114/2018.
Teodorovici si-a numit ordonanta "cel mai curajos act legislativ de dupa Revolutie" si mai ca a cerut public demisia lui Lazea de la BNR.
Darius Valcov a plusat si a acuzat ca fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat. Totodata, Valcov afirma ca banii deponentilor s-au devalorizat.
"Investitorii in Romania sunt producatorii faimosi de masini de la Pitesti si Craiova, chiar si cei de la Slatina de cauciucuri si in toata tara sunt astfel de investitori, in momentul in care ai in administrare - in administrare, nu un investitor, adica nu a venit cu bani de acasa - aceste sapte companii de care spuneti dvs, care vezi Doamne, ne sperie ca pleaca, nu sunt... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 23:21
Cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in scadere. Indicele BET, referinta pietei de capital din Romania, a coborat joi sub nivelul de 8.000 de puncte si se apropie cu pasi repezi de minimul acestui an, de 7.837, atins in luna februarie.
Cauzele acestui declin sunt mai multe, insa principalul motiv il reprezinta declaratiile contradictorii din ultima perioada in legatura cu viitorul Pilonului II de pensii, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker in cadrul Tradeville.
Potrivit acestuia, daca Guvernul decide sa suspende Pilonul II de pensii si sa mute contributiile urmatoare doar catre Pilonul I, piata de capital ar avea foarte mult de suferit.
"Declinul s-a accelerat in ultima perioada - practic a inceput de la finalul lunii aprilie, dar acum este mai vizibil. Incertitudinea privind Pilonul II de pensii este unul dintre factorii importanti care este posibil sa fi determinat aceste scaderi ale cotatiilor la BVB.
Fara discutie, Pilonul II a ridicat cele mai mari ingrijorari in legatura cu piata noastra.
Cred ca este un catalizator al acestor scaderi, pentru ca o schimbare in zona aceasta de contributii la Pilonul II, si luam acum in calcul un transfer al urmatoarelor contributii, nu si varianta transferului contributiilor existente, ar insemna ca fondurile de pensii care sunt foarte active pe piata noastra si care s-au constituit intr-un cumparator major de pe piata noastra sa dispara sau forta lor sa fie mult diminuata.
Acest... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 00:00
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31
Activele nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) insumau la finele lunii septembrie 1,996 miliarde lei, in crestere cu 7,8% fata de nivelul de la finele lui august, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)."Activele nete administrate au ajuns la aproape 1,996 miliarde de lei, dupa incasarea a 17 runde de contributii, in valoare totala de 1,827 miliarde de lei. Diferenta dintre contributiile brute si activele nete este reprezentata de profitul net realizat pana acum de fondurile de Pilon II pentru participantii lor, adica aproape 169 de milioane de lei", se arata intr-un comunicat al APAPR.
In perioada analizata, Pilonul II avea 4,84 milioane de participanti, dintre care pentru 4,46 milioane a fost virata pana in prezent cel putin o contributie in contul lor personal de pensie privata.
Pe acest segment de piata activeaza 12 companii de profil care administreaza cate un fond de pensii.
Dup? valoarea activelor, primele trei fonduri sunt administrate de ING Pensii - 783,1 milioane de lei, Allianz-?iriac Pensii - 471 milioane de lei ?i Generali Fond de Pensii - 160,4 milioane de lei.
Fondurile de pensii obligatorii au obtinut un randament mediu de 13,61% pe primele noua luni ale acestui an si de 17,4% in ultimele 12 luni (cand inflatia a fost de 4,94%). De la lansare si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii este de 15%.
In ceea ce... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2009, ora 11:50
Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) au obtinut un randament mediu de 8,9% in primele noua luni de functionare, care corespunde unui randament anualizat de 11,9%, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
La 20 februarie 2008, cele 14 fonduri de pe piata aveau active nete de 1,073 miliarde de lei (250,8 milioane de euro).
"Datorita prudentei si conjuncturilor economice si financiare, Romania este singura tara din Europa si una dintre putinele din lume in care fondurile de pensii de pilon II sunt pe plus in ultimul an.
In primele noua luni de functionare, fondurile au o performanta medie de aproape 9%, adica aproape 12% anualizat", a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut, intr-un comunicat transmis duminica.
Performanta investitionala a fondurilor a fost calculata ca randament mediu ponderat (cu activele nete) in perioada 20 mai 2008 - 20 februarie 2009, care reprezinta primele noua luni de functionare a fondurilor, se arata in comunicat.
Andanut a precizat ca fondurile au adoptat pana acum o strategie investitionala conservatoare, instrumentele financiare cu venit fix aducand randamente atractive in aceste conditii dificile de pe pietele financiare.
In acelasi timp, seful APAPR a explicat ca actiunile si alte instrumente cu venit variabil - care pe termen lung sunt mai performante si adauga valoare portofoliilor investitionale - inca aduc pierderi investitorilor. "
Obiectivul principal al industriei... mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 10:22
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) considera ca garantarea unui randament minim egal cu inflatia pe pilonul II de pensii ar trebui evitata, argumentandu-si pozitia prin cinci motive de principiu, potrivit unui comunicat al asociatiei. Grupul de Economie Aplicata (GEA), Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si Blocul National Sindical (BNS) au anuntat saptamana trecuta ca vor sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia.
Primul argument al AAFBR este ca "o astfel de garantie va duce la un comportament extrem de conservator din partea fondurilor de pensii, facandu-le sa evite o serie intreaga de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mai mari".
Analistii sustin ca, potrivit analizelor statistice, investitiile care au generat cele mai bune randamente pe termen lung sunt tocmai cele mai volatile pe termen scurt.
Al doilea argument al analistilor este lipsa, in prezent, a unor instrumente financiare care sa garanteze randamente peste inflatie si in care sa se poata eventual face plasamente.
"Nici chiar titlurile de stat nu pot garanta intotdeauna un randament peste rata inflatiei", apreciaza analistii din AAFBR.
De altfel, chiar daca acest tip de instrumente ar exista, o astfel de garantie ar induce "un comportament de turma" al fondurilor de pensii si ar face sa dispara concurenta de pe piata, considera membrii asociatiei.
De... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 14:51