Analistii nu sunt de acord cu garantarea unui randament minim egal cu inflatia pe pilonul II

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 14:51
1557 citiri
Analistii nu sunt de acord cu garantarea unui randament minim egal cu inflatia pe pilonul II

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) considera ca garantarea unui randament minim egal cu inflatia pe pilonul II de pensii ar trebui evitata, argumentandu-si pozitia prin cinci motive de principiu, potrivit unui comunicat al asociatiei.

Grupul de Economie Aplicata (GEA), Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si Blocul National Sindical (BNS) au anuntat saptamana trecuta ca vor sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia.

Primul argument al AAFBR este ca "o astfel de garantie va duce la un comportament extrem de conservator din partea fondurilor de pensii, facandu-le sa evite o serie intreaga de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mai mari".

Analistii sustin ca, potrivit analizelor statistice, investitiile care au generat cele mai bune randamente pe termen lung sunt tocmai cele mai volatile pe termen scurt.

Al doilea argument al analistilor este lipsa, in prezent, a unor instrumente financiare care sa garanteze randamente peste inflatie si in care sa se poata eventual face plasamente.

"Nici chiar titlurile de stat nu pot garanta intotdeauna un randament peste rata inflatiei", apreciaza analistii din AAFBR.

De altfel, chiar daca acest tip de instrumente ar exista, o astfel de garantie ar induce "un comportament de turma" al fondurilor de pensii si ar face sa dispara concurenta de pe piata, considera membrii asociatiei.

De asemenea, analistii apreciaza ca initiatorii proiectului de garantarea unui randament minim in sistem incearca, de fapt, sa isi impuna propriul apetit fata de risc participantilor pe pilonul II. "Nu este corect ca apetitul de risc investitional al initiatorilor acestui proiect sa fie impus cu forta tuturor participantilor la sistemul obligatoriu de pensii private", se mai arata in comunicat.

Impunerea unui randament minim ar uniformiza sistemul, in detrimentul participantilor. "Dimpotriva, contributorilor trebuie sa li se dea posibilitatea sa investeasca potrivit propriilor dorinte si din acest motiv un pilon II multifond ar fi solutia ideala", considera analistii.

Al patrulea argument al membrilor AAFBR se refera la contributiile de capital suplimentare necesare din partea administratorilor pentru furnizarea de garantii suplimentare, "in conditiile in care comisioanele pe care acestia le primesc sunt printre cele mai mici dinEuropa".

"Aceasta situatie va face ca nume de prestigiu, cu experienta internationala in domeniul pensiilor, sa isi piarda interesul pentru sectorul pensiilor private din Romania si eventual sa se retraga", se spune in comunicat.

Ultimul argument al analistilor din AAFBR se refera la garantiile existente in alte sisteme de pensii, care "difera fundamental de sistemul de pensii romanesc".

AAFBR a fost infiintata in ianuarie 2008 si reuneste peste 40 de macroeconomisti, analisti financiari si manageri de portofoliu din cadrul sectorului bancar, al fondurilor de pensii si societatilor de administrare a investitiilor, precum si al societatilor de asigurari si pietei de capital. 

 

 

#garantare, #ii, #inflatie, #pensii, #pilon, #private, #randament , #Inflatie