Europa are nevoie de masuri economice nepopulare

Marti, 24 Martie 2009, ora 13:45
1884 citiri
Europa are nevoie de masuri economice nepopulare

Criza financiara globala a pus sub semnul intrebarii o mare parte din progresele incredibile facute de Europa Centrala si de Est in ultimii 20 de ani. 

In acest context, guvernele regiunii trebuie sa ia urgent masuri curajoase si nepopulare. Daca aceste alegeri nu sunt facute insa rapid, stabilitatea macroeconomica si sociala a regiunii este expusa riscurilor, iar o mare parte din vina apartine politicienilor locali, este de parere Radovan Jelasic, guvernatorul Bancii Centrale a Serbiei, intr-un articol aparut recent in cotidianul britanic Financial Times.

Pentru guvernatorul sarb, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est subestimeaza problemele cu care se vor confrunta in 2009 si 2010, pe masura ce modelele lor economice - bazate pe investitii straine directe, imprumut extern, si, pentru membrii din regiune ai UE, fonduri de la Bruxelles - necesita o revizuire masiva.

Problemele de azi nu pot si nu ar trebui rezolvate doar prin ajutorul financiar din partea UE si a altor institutii financiare internationale, ci prin reforme fiscale si structurale, care sa includa sistemul pensiilor, sistemul medical si pe cel al educatiei.

In al doilea rand, bancile care detin controlul asupra sistemului financiar din regiune subestimeaza cat de serioasa este situatia economica, agravand situatia prin ezitarea lor de a accepta chiar si ajutorul limitat oferit de guvernele lor, asa cum se intampla in Austria si Ungaria.

Bancile asteapta ajutor

In al treilea rand, organismele de reglementare din regiune au la indemana instrumente limitate deoarece majoritatea bancilor sunt detinute de institutii cu sediul in tari din UE, ceea ce face ca acestea sa stea si sa astepte ca pachetele de intrajutorare sa fie implementate in tarile unde se afla sediul central al acestor banci.

Nu in ultimul rand, organismele de reglementare nationale au inceput sa sustina brusc ca stiau deja de mult timp ca trebuia pregatit cadrul de supraveghere financiara din UE si nu numai.

Singurul aspect pozitiv al actualei situatii este ca populatiile din regiune dau dovada de un grad crescut de realism in fata provocarilor, de care, sustine guvernatorul sarb, trebuie sa dea dovada si politicienii locali.

Guvernele trebuie sa faca pasi curajosi

Pentru ca situatia sa ramana sub control, nu doar economic, ci si social, guvernele din regiune trebuie sa faca pasi urgenti si curajosi, care presupun, in primul rand, revizuirea bugetelor pe 2009 si reducerea cheltuielilor. Este mai bine ca acest lucru sa fie facut de bunavoie azi, decat sub presiunea pietei, maine, este de parere Jelasic.

In al doilea rand, UE ar trebui sa ofere un ajutor transparent si tangibil tarilor Europei Centrale si de Est, initiativele locale urmand sa se coordoneze cu fondurile din partea UE, in colaborare cu Fondul Monetar International.

In al treilea rand, alte institutii financiare, in special Banca Mondiala, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii, ar trebui sa demonstreze ca 'prietenul la nevoie se cunoaste', ceea ce, in practica, ar presupune un aflux de bani varsati rapid in tarile din regiune.

Daca acest lucru nu se va intampla, tarile din regiune se vor confrunta cu o serioasa incetinire economica, in care scaderea venitului consuma rapid toate investitiile de capital. Daca in loc sa fie facute modificari structurale tarile din regiune aleg sa isi asigure in continuare finantarea din strainatate, s-ar putea incepe un nou ciclu al imprumutului strain care ar fi lasat pe umerii generatiei viitoare. Trebuie evitat acest lucru.

Trebuie sa speram ca, inainte ca deprecierile ratei de schimb sa duca la o inflatie mai mare, vor fi obtinute unele rezultate concrete. Daca situatia ramane la fel ca azi, toate tarile din Europa Centrala si de Est, vor suferi, intr-o masura mai mare sau mai mica, tensiuni politice si economice, conchide Jelasic.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, # masuri, # investitii, # progrese, # reducere cheltuieli, # buget , #Europa