Proiectul legii pensiilor publice trebuie sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a cresterilor generate, fara a crea dezechilibre bugetare si macroeconomice, apreciaza reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).
"In contextul recentei aprobari de catre Guvernul Romaniei a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea substantiala a cheltuielilor cu asistenta sociala pe care acest proiect o genereaza la nivelul bugetului general consolidat.
Consideram ca se impune ca prezentarea si consultarile pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu si lung sa contina in expunerea de motive informatiile despre sursele de finantare a cheltuielilor, in conformitate cu prevederile Legii finantelor publice nr. 500/2002 si ale Legii responsabilitatii fiscale nr. 69/2010", se precizeaza intr-un comunicat al AmCham Romania, remis miercuri AGERPRES.
AmCham Romania semnaleaza lipsa de sustenabilitate economica a cresterilor de cheltuieli ce decurg din modificarile propuse de acest proiect, pana la un nivel ce prezinta un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depasesc cu mult limitele prevazute de angajamentele europene ale Romaniei sau potentialul de finantare de care dispune economia romaneasca.
Reprezentantii AmCham Romania sustin ca "este de asteptat ca in lipsa unor surse de finantare clar identificate, astfel de masuri sa... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 11:57
Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Seful statului a mai semnat si decretul de promulgare a Legii privind unele masuri referitoare la sumele acordate reprezentand ajutoare de urgenta.
Modificarile la legea privind sistemul unitar de pensii publice se refera la persoanele care au desfasurat activitate in locurile de munca incadrate in grupa I si/ sau grupa a II-a de munca.
Astfel, dupa articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu urmatorul cuprins:
" (1) Pensionarii sistemului public de pensii carora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1 beneficiaza de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute in vedere, potrivit legii sau a unor hotarari judecatoresti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflata in plata sau, dupa caz, cuvenita la data de 31 decembrie 2015.
(2) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1), rezulta un punctaj mediu anual mai mic decat punctajul mediu anual aflat in plata, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.
(3) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza din oficiu, in termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.
(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 19:11
Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) vireaza lunar contributii de pensii private obligatorii pentru 3,6 milioane persoane, a declarat luni presedintele CNPP, Ileana Ciutan, la Forumul International de Asigurari Reasigurari FIAR 2013 de la Sinaia.
Datele fondurilor de pensii private arata ca sunt inregistrate in sistem peste 5,8 milioane persoane, pentru care s-a virat cel putin o contributie in cei cinci ani de cand a fost lansat acest sistem.
Potrivit fostului ministru al Muncii, Mihai Seitan, diferenta de peste 2,2 milioane de persoane este data in proportie de 85% de cei care au plecat sa munceasca in strainatate, iar in proportie de 15% de cei care muncesc la negru.
Directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a atras atentia ca aceste diferente sunt determinate si de gradul de necolectare a CAS-ului de catre Fisc.
Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice a mentionat si faptul ca in acest an institutia va transmite prin posta 11,4 milioane de certificate de stagiu (care arata stagiile de cotizare in sistemul public de pensii).
"Este un efort considerabil cu procesare datelor, tiparirea si transmiterea datelor. Sunt 11,4 milioane de certificate de stagiu pentru ca nu s-a mai facut acest lucru din 2006 si a fost o fluctuatie ridicata pe piata muncii", a spus Ciutan. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:24
Pensiile publice devin o povara tot mai mare pentru PIB, in consitiile in care cheltuielile vor creste cu 3,7% din PIB intre anii 2010 si 2060, potrivit lui Mihai Seitan, coordonatorul proiectului "Evolutia demografica pe termen lung si sustenabilitatea sistemului de pensii".
Proiectul coordonat de Mihai Seitan este realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE).
"Potrivit simularilor si ajustarilor efectuate, cheltuielile cu pensiile publice vor creste cu 3,7% din PIB intre 2010 si 2060, cu cea mai mare crestere intre 2030 si 2040, respectiv cu 1,38%, cand se va finaliza cresterea varstei legale de pensionare. Proiectia balantei bugetare a sistemului de pensii s-a bazat pe ipotezele macroeconomice potrivit carora salariul mediu se va dubla intre 2040 si 2060, in timp ce PIB-ul va creste cu 76%. Contributiile la pensiile publice vor creste si se asteapta o imbunatatire a colectarii contributiilor, atat in ceea ce priveste numarul contribuabililor cat si sumele", a precizat Seitan.
Potrivit sursei citate, cheltuielile cu pensiile publice au crescut semnificativ in ultimii zece ani, deoarece nivelul pensiei medii era foarte scazut, echivalentul a 403,8 euro in 2000. "Valoarea punctului de pensie a continuat sa creasca, astfel ca pensia publica medie a crescut de 2,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut cu numai 70%. De aceea, cheltuielile cu pensiile au capatat o greutate semnificativa in PIB", a subliniat Seitan. mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 17:29
Obligatiile sistemelor publice de pensii din 19 tari ale UE fata de contribuitorii si pensionarii actuali se ridica la 30.000 miliarde euro, de cinci ori datoria publica bruta totala, potrivit unui studiu efectuat pentu Banca Centrala Europeana, situatie nesustenabila, care impune masuri urgente.
Studiul a fost efectuat de un centru de cercetare din cadrul Universitatii Freiburg, pe anul 2009, si calculeaza totalul obligatiilor sub forma de pensii pe care statele ar trebui sa le plateassca tuturor persoanelor incluse in schemele publice la acea data, daca sistemele ar fi fost lichidate imediat.
Astfel, sistemul public de pensii din Germania avea in 2009 obligatii totale de 7.600 miliarde euro catre populatia actuala, cele mai mari din Europa, urmata de Franta, cu 6.700 miliarde euro, potrivit raportului, citat de Bloomberg.
"Este o situatie complet nesustenabila care trebuie reversata", avertizeaza Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington.
Riscurile financiare sunt accentuate in Europa de amenintarea recesiunii si de masurile de reducere a datoriilor de stat
Ratele de natalitate in stagnare sau in scadere si cresterea duratei medii de viata se adauga la presiunile din sistem.
Autorii raportului estimeaza ca procentajul din productia economica destinat cheltuielilor sistemelor publice de pensii va creste pana in 2060 cu 25%, la 14%.
Ridicarea varstelor de pensionare si scaderea transferurilor sunt... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:30
Pensiile publice nu sunt un sistem piramidal. Deficitul bugetului de pensii asteapta solutii de la guvernanti si nu etichete false.Recent, ministrul muncii, Nelu Ioan Botis, a comis o comparatie inadmisibila pentru fotoliul pe care il ocupa.
A facut o apropiere intre sistemul public de pensii din Romania si schema Ponzi, adica o comparatie cu un sistem piramidal.
Chiar daca ministrul a explicat ca declaratia domniei-sale a fost scoasa din context, un fapt este cert: comparatia a existat si este complet neprofesionista.
Declaratia lui Botis este o eroare majora din cel putin doua motive.
In primul rand, pentru ca, din punct de vedere economic, este o afirmatie inexacta.
Situatia bugetului de pensii este caracterizata de un deficit structural si nu de functionarea unei scheme piramidale.
Deficitul structural vine din realitatea economiei romanesti. El a inceput sa apara inca din primii ani de tranzitie si reprezinta efectul multiplelor cedari pe care politicienii aflati la putere le-au facut in numele pacii sociale.
Dupa 20 de ani de pensionari anticipate, de restrangere a activitatii economice, de practicare pe scara larga a muncii la negru, de plecare a milioane de romani la lucru in strainatate, economia romaneasca ofera o realitate cruda.
S-a ajuns ca numarul pensionarilor sa fie mai mare decat cel al angajatilor.
In acelasi timp, exista o modesta dezvoltare a sistemelor alternative la cel public de pensii (pensiile facultative si cele administrate privat) si o... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 23:00
Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) devine Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), potrivit proiectului de lege a pensiilor pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, iar conducerea CNPP va fi asigurata de un presedinte si un consiliu de administratie din 19 membri, informeaza NewsIn. Potrivit proiectului de lege a pensiilor, CNPP este institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale care administreaza sistemul public de pensii, aflata sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Consiliul de administratie este compus din 19 persoane, dintre care un presedinte si 18 membri.
Presedintele CNPP este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului muncii, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit. Presedintele CNPP este si presedinte al consiliului de administratie si exercita o functie asimilata celor de demnitate publica. El are rang de secretar de stat si este salarizat la nivelul prevazut de lege pentru aceasta functie.
Membrii Consiliului de administratie sunt reprezentanti ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor si pensionarilor.
Astfel cinci sunt reprezentanti ai Guvernului, desemnati de ministrul muncii, cinci sunt reprezentanti ai patronatelor, desemnati de organizatiile patronale reprezentative la nivel national, cinci sunt reprezentanti ai sindicatelor, desemnati de organizatiile sindicale... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 15:56
Reprezentantii Fondului Monetar International vor face saptamana aceasta prima evaluare a acordului de imprumut. Astfel, maine va sosi la Bucuresti o delegatie a institutiei, condusa de Jeffrey Franks, pentru a intocmi prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul institutiei in mai, discutiile urmand sa se incheie pe 10 august, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, informeaza Evenimentul Zilei.
Potrivit acestuia, vizita face parte din misiunile regulate trimestriale de reevaluare si are ca scop analiza indeplinirii tintelor negociate in acord, progresul care s-a realizat pe partea fiscala, in sistemul public de pensii si in ceea ce priveste monitorizarea companiilor de stat, in sensul de a reduce riscul acumularii de datorii.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Modificarea conditiilor de imprumut In ceea ce priveste criteriile de performanta negociate in acordul de imprumut, reprezentantul FMI a aratat ca acestea ar putea fi modificate daca se va demonstra ca au existat factori externi care vor conduce la neindeplinirea tintelor."Contractia economica din primul trimestru a fost sub asteptarile noastre, iar in trimestrul al doilea situatia s-a mai deteriorat putin", a aratat Lybek.
mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 10:51
Cea mai mare pensie din sistemul public a fost in luna martie a acestui an de 23.065 de lei, adica circa 5.400 de euro, beneficiarul fiind un locuitor al sectorului 1 din Capitala, potrivit informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS).
Pe locul al doilea in topul celor mai bine platiti pensionari din sistemul public se situeaza un locuitor al sectorului 3, care primeste o pensie de 13.609 de lei (3.179 euro), urmat de doua persoane din sectorul 1, care au pensii de 13.437 de lei (3.139 de euro) si, respectiv, 13.270 de lei (3.100 de euro). La nivel national sunt inregistrate 15 persoane care au o pensie care depaseste 10.000 de lei.
CNPAS nu a precizat domeniul in care au activat cel mai bine platiti pensionari, dar specialistii in resurse umane spun ca pensiile cele mai mari le au cei care au lucrat in aviatie sau sefii de regii autonome.
„Avand in vedere ca pensiile sunt calculate in functie de salarii, cele mai mari salarii le au cei care conduc regii, agentii guvernamentale sau care lucreaza in domeniul aviatiei, insa, chiar in astfel de conditii, asemenea pensii sunt stupefiant de mari", afirma Madalina Popescu, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Pluri Consultants. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 10:03