Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36
Guvernul Ungureanu a fost votat joi de Parlament cu 237 de voturi pentru si 2 impotriva. Opozitia nu a participat la vot, insa Puterea a beneficiat de sustinerea conditionata a minoritatilor. Prima sedinta va avea loc joi seara.
Majorarea pensiilor si salariilor, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri au fost conditiile impuse de reprezentantii minoritatilor care au acordat votul de incredere pentru Cabinetul Ungureanu.
Victor Ponta a preznetat, in discursul sau, punctele forte ale noului Guvern si a oferit sprijinul USL in cazul in care se vor promova masuri si proiecte propuse de Opozitie. Ponta a salutat demisia de la SIE a premierului Ungureanu si a expus argumentele pentru care USL nu a votat pentru Guvern.
In sedinta Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, inceputa la ora 11.00, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a prezentat programul si lista Guvernului pe care l-a propus.
Tot aici, grupurile parlamentare si-au exprimat punctul de vedere si a avut loc dezbaterea, urmata de votul prin care grupurile au acordat incredere guvernului Mihai Razvan Ungureanu.
Noul Guvern avea nevoie de 232 de voturi pentru a trece de Parlament, conform Constitutiei. Votul a fost secret cu bile.
Business 24 v-a prezentat cele mai importante evenimente ale zilei in format LIVE TEXT:
14.27 - Mihai Razvan Ungureanu, primul ministru al Romaniei
- Va multumesc si in acelasi timp sper sa nu va dezamagesc. Imi dau seama cat de greu poate sa fie si ca... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 11:00
Parlamentul a adoptat joi proiectul bugetului de stat pe anul 2012.
Bugetul a fost adoptat cu 239 de voturi "pentru" si 168 de voturi "impotriva".
Proiectul de buget a fost votat prin ridicare de maini. La vot au participat si reprezentantii opozitiei, care au boicotat sedinta plenului pentru asumarea raspunderii Guvernului. Vezi declaratiile din Parlament:
Emil Boc, prim-ministru:
- Apreciez taria coalitiei care a reusit sa dea un vot si sa nu cada prada tentatiei populiste si electorale. In Romania, politica se schimba: coalitia a trimis in istorie demagogia
- Propunerea unui deficit in plus de 4% dovedeste faptul ca opozitia ramane captiva populismului
- Datele pe care le contesta domnul Tariceanu, cu tot respectul pentru domnia sa, fac parte din raportul Consiliului fiscal pe 2007, unde la pagina 7 se spune ca la finele anului 2008, Romania avea 8,9% din PIB, epuizand spatiul de manevra in perioada de recesiune care a urmeaza
- Guvernul din 2008 a pornit cu un buget de investitii de 39 de miliarde de lei si a cheltuit doar 32 miliarde pe pomeni electorale si asistenta sociala
- In ceea ce priveste personalul, donum Tariceanu a pornit cu 28 de miliarde de lei si a cheltuit 45 de miliarde, acolo a fost locul in care s-a produs un dezechilibru major in Romania.
- Bugetul adoptat astazi ne plaseaza traiectoria de a ajunge la un deficit structural de 0,5%.
- Noi, in 2011, crestem cheltuielile de investitii de la 36,1 miliarde de lei la 38,1... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:15
Plenul Parlamentului isi va exprima votul final asupra proiectului legii bugetului de stat si proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 joi, la ora 12,00.
Miercuri, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat cu 169 de voturi pentru, 94 impotriva si o abtinere, cele 48 de articole ale proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012, inclusiv cele zece anexe ce fac parte integranta din acesta.
Parlamentarii au acceptat doar doua amendamente asumate de Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat. Amendamentele vizeaza o redistribuire de fonduri in ce priveste sumele alocate din TVA pentru bugetele locale si majorarea sumei ce va fi utilizata de MAI pentru constituirea stocurilor de apa grea si uraniu.
De asemenea, cele doua Camere au adoptat cele 21 de articole din proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, inclusiv anexele. Proiectul de lege a fost adoptat in forma initiala, niciunul dintre cele 25 de amendamente respinse in comisiile de specialitate nefiind admis.
Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit in asa fel incat sa fie asigurata plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii, din care 159.000 reprezinta pensionarii ce se afla in evidenta caselor de pensii sectoriale, a declarat miercuri presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Doina Parcalabu.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:02
Senatorii si deputatii se vor intruni, joi, in trei sedinte comune succesive, pentru a decide privind angajarea raspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ si votul la legile bugetului.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a mentionat ca, in jurul orei 11.00, parlamentarii se vor reuni in plenul Parlamentului pentru ca premierul Emil Boc sa isi asume raspunderea, in doua sedinte comune, pentru cele doua proiecte de lege.
Prima sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului are loc pentru angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru modificarea articolului 29 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor se va face in cursul celei de-a doua sedinte comune a Camerelor legislative.
Ulterior, senatorii si deputatii vor da votul final, intr-o a treia sedinta comuna a Parlamentului, privind proiectele Legii bugetului de stat si Legii asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012, dezbaterile pe articole fiind finalizate miercuri.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca deputatii si senatorii USL nu vor participa la sedinta Parlamentului de joi, in care Guvernul isi va angaja raspunderea pentru proiectele de lege privind comasarea alegerilor si numirea... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 22:20
Deputatul UDMR Erdei Istvan a declarat luni ca Uniunea va vota in favoarea bugetului de stat pentru anul 2012, desi a criticat Guvernul pentru intarzierea prezentarii acestui proiect in Parlament.
"Eu, impreuna cu grupurile parlamentare ale UDMR, am decis ca vom da un vot pozitiv acestui proiect de lege", a afirmat Erdei Istvan.
Deputatul UDMR a criticat insa faptul ca Guvernul nu a prezentat Parlamentului proiectul legii bugetului de stat pe 2012 conform termenului stabilit de legislatia in vigoare.
"Daca este toamna, se discuta bugetul in Parlamentul Romaniei, si anume bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale. Asa spune legea, asa scrie, dar dupa cum puteti constata este deja iarna si il asteptam pe Mos Craciun sa ne aduca un buget", a spus Erdei Istvan, solicitand Guvernului sa prezinte motivele acestei intarzieri.
UDMR sustine indexarea pensiilor si a salariilor in 2012
El a aratat la dezbaterile generale asupra bugetului de stat pe 2012 ca Uniunea sustine indexarea pensiilor si a salariilor anul viitor.
Erdei Istvan i-a solicitat premierului Emil Boc sa precizeze instrumentele care permit punerea in practica a posibilei majorari a salariilor bugetarilor si a pensiilor in a doua jumatate a anului viitor in cazul in care indicatorii macroeconomici o vor permite si a subliniat ca UDMR sustine aceasta masura.
Deputatul UDMR a mentionat ca si in raportul insotitor al proiectului legii bugetului de stat se prevede ca "in cazul in care conditiile... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 20:07
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor intra in dezbatere in Parlament. Bugetul prevede majorari de fonduri pentru secretariatele ministerelor si pentru serviciile secrete, dar nu si la Invatamant si Sanatate, asa cum tinut sa sublinieze parlamentarii opozitiei.
Opozitia a depus mai mult de 8.500 de amendamente. In acelasi timp, pensiile si salariile raman inghetate, in conditiile in care premierul a aratat, in repetate randuri, ca romanii "trebuie sa fie responsabili in contextul crizei europene".
Business 24 te tine la curent cu toate dezbaterile si iti arata pulsul evenimentelor live.
20:50 Dezbaterile s-au incheiat
Dezbaterile generale pe marginea proiectului legii bugetului de stat pe 2012 s-au incheiat, cand au inceput dezbaterile pe articole.
Proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2012 ar urma sa fie dezbatut in plen joi si tot atunci va fi acordat si votul final asupra legii bugetului de stat.
19:33 Premierul Emil Boc isi apara bugetul in Parlament
Premierul isi apara bugetul in Parlament
Prim-ministrul Emil Boc si-a aparat bugetul in Parlament, dupa ce fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian si fostul premier, Calin Popescu Tariceanu l-au criticat.
In 2011 scade usor somajul si vor creste locurile de munca. Repet, intr-un context cumpatat care sa consolideze cresterea economica.
Anul 2011 va marca iesirea din recesiune si am reusit, dar drumul iesirii din criza este greu.
Fostul ministru de Finante,... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
Parlamentul bulgar a adoptat in primele ore ale zilei de vineri legea bugetului de stat pentru anul 2012. Votul final a avut loc la ora 2:10, dupa o sedinta care a inceput in dimineata de joi si a continuat mai bine de 17 ore.
Legea bugetului prevede un deficit de 1,5 miliarde de leva (769 milioane de euro), ceea ce reprezinta circa 1,35% din Produsul Intern Brut (PIB), care se asteapta sa creasca cu 2,9% fata de PIB-ul din anul in curs.
Ca de obicei, Ministerul Apararii va primi cei mai multi bani de la buget - 950 milioane de leva (487 milioane de euro), bugetul Ministerului Muncii si Politicii Sociale va fi de 925 milioane de leva (474 milioane de euro), cel al Ministerului de Interne - 898 milioane de leva (460 milioane de euro), iar cel al Ministerului Invatamantului - 814 milioane de leva (417 milioane de euro). mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:54
Parlamentul Romaniei a reusit sa stabileasca un nou record, in contextul in care au fost depuse mai mult de 8.000 de amendamente la bugetul pentru 2012. Desi reducerea CAS cu 10% sau reducerea esalonata a TVA pana la 19% sunt masuri care ar stimula mediul de afaceri, analistii sunt sceptici ca acest lucru se va intampla.
Mai exact, au fost depuse 8.884 de amendamente, dintre care Opozitia a depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului si 16 la cel referitor la asigurariile sociale.
Pana in acest moment, au fost avizate bugetele pentru Aparare, Interne si Dezvoltare, dar comisiile specializate din Parlament dezbat obiectiile pana pe 12 decembrie.
Senatorii si deputatii Opozitiei au depus mai mult de 3.000 de amendamente la bugetul alocat ministerului Dezvoltarii si Turismului. Urmeaza Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante.
Amendamentele nu au niciun rost
In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, amendamentele nu au niciun rost, pentru ca "asa cum a dovedit experienta, exista masina de vot care nu ia in considerare niciun amendament".
"Cele mai multe, probabil peste 90%, sunt amendamente vizand interese pur personale ale deputatilor si senatorilor, pentru a spori imaginea din teritoriu. Nici nu ii intereseaza daca se adopta sau nu, pentru ca ei oricum nu se vor adopta, dar ei se duc si arata ca au dat curs dorintelor din teritoriu", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Business 24.
Analistul... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:06