Buget 2012: 8.000 de amendamente, mult zgomot pentru nimic?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:06
2016 citiri
Buget 2012: 8.000 de amendamente, mult zgomot pentru nimic?

Parlamentul Romaniei a reusit sa stabileasca un nou record, in contextul in care au fost depuse mai mult de 8.000 de amendamente la bugetul pentru 2012. Desi reducerea CAS cu 10% sau reducerea esalonata a TVA pana la 19% sunt masuri care ar stimula mediul de afaceri, analistii sunt sceptici ca acest lucru se va intampla.

Mai exact, au fost depuse 8.884 de amendamente, dintre care Opozitia a depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului si 16 la cel referitor la asigurariile sociale.

Pana in acest moment, au fost avizate bugetele pentru Aparare, Interne si Dezvoltare, dar comisiile specializate din Parlament dezbat obiectiile pana pe 12 decembrie.

Senatorii si deputatii Opozitiei au depus mai mult de 3.000 de amendamente la bugetul alocat ministerului Dezvoltarii si Turismului. Urmeaza Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante.

Amendamentele nu au niciun rost

In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, amendamentele nu au niciun rost, pentru ca "asa cum a dovedit experienta, exista masina de vot care nu ia in considerare niciun amendament".

"Cele mai multe, probabil peste 90%, sunt amendamente vizand interese pur personale ale deputatilor si senatorilor, pentru a spori imaginea din teritoriu. Nici nu ii intereseaza daca se adopta sau nu, pentru ca ei oricum nu se vor adopta, dar ei se duc si arata ca au dat curs dorintelor din teritoriu", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Business 24.

Analistul economic sustine ca niciunul dintre amendamentele depuse de parlamentari nu poate fi luat in serios, pentru ca sunt "o chestiune politica".

"Nimic nu este serios in Romania". In plus, economistul atrage atentia ca bugetul de achizitii de bunuri si servicii este cel mai "mare canal de scurgere a banului public in scopuri clientelare".

"In principiu, puterea are dreptate sa respinga amendamente care vizeaza reducerea CAS-ului si altele de genul acesta, dar nu are legitimitate, pentru ca, in masura in care mareste bugetul de achizitii nu ar trebui sa faca asa ceva", mai spune Ilie Serbanescu. Acesta mai subliniaza ca nu exista nicio justificare pentru majorarea bugetului de achizitii.

Finantele: Datoria publica este sustenabila

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca bugetul are un deficit cash de 1,9% si ca ar putea fi finantat in conditii mai bune.

"Din cauza anului 2008, Romania trebuie sa iasa din procedura de deficit excesiv. Bugetul pe 2012 raspunde obligatiilor Romaniei de a aplica pachetul de guvernare economica, adoptat de Parlamentul European privind consolidarea fiscala si evitarea dezechilibrelor macroeconomice", a declarat ministrul in Parlament.

Ialomitianu a mai precizat ca "datoria publica a Romaniei este sustenabila, fiind prognozata la 32,9%". Ministrul recunoaste ca datoria publica a crescut in ultimii ani, dar precizeaza ca deficitul bugetar trebuie finantat din imprumuturi.

"Bugetul general consolidat cuprinde venituri consolidate la 33,7 din PIB, bazandu-se in continuare pe TVA si pe contributiile sociale. S-au redus cheltuielile cu functionarea statului si asistenta sociala si o crestere a nivelului de investitii", a mai precizat Ialomitianu.

Boc si Opozitia, joc de ping pong

Premierul Emil Boc critica masurile cerute de Opozitie si sustine ca acestea nu sunt potrivite, in conditiile in care ar conduce la majorarea defictului si la crearea unor fonduri suplimentare de 5,2 miliarde de euro.

"Opozitia ne propune niste masuri care ar duce la majorarea deficitului cu 3,8 procente, ceea ce inseamna 5,2 miliarde euro de adus in plus. Preferam stabilitate in loc de iresponsabilitate si aventura", a spus Boc, la postul public de televiziune, duminica.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca principalele amendamente depuse de PSD la proiectul de buget sunt pentru reducerea CAS cu 10%, reducerea esalonata a TVA pana la revenirea la 19%, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultura prin retinerea doar a 9% TVA de catre stat, indexarea pensiilor cu rata inflatiei plus 50% din cresterea salariului mediu pe economie si mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.

Au mai fost depuse 684 de amendamente si la bugetele ministerului Finantelor Publice, 213 la ministerului Culturii, 193 la bugetul Ministerului Transporturilor si 153 la ministerul Mediului.

Ministerului Administratiei si Internelor a primit 105 amendamente, ministerului Sanatatii 81, in timp ce ministerul Economiei a avut 54 de amendamente.

Amendamentele la buget devin din ce in ce mai multe, in conditiile in care anul trecut si in 2010 au fost depuse mai mult de 6.000. Anul acesta, senatorii si deputatii din Opozitie s-au intrecut pe ei insisi, fara sa tina cont de faptul ca numarul atat de mare de amendamente impiedica trimiterea lor pe mail si face dificila tiparirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget 2012, #amendamente buget 2012, #buget 2012 contributii sociale , #Guvernul Romaniei