Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul voteaza conducerea BNR, Curtii de Conturi, SRR si SRTV

Parlamentul voteaza conducerea BNR, Curtii de Conturi, SRR si SRTV


Cele doua Camere ale Parlamentului se vor reuni in plen comun, lunea viitoare, de la ora 16.00, pentru a vota noile componente ale Consiliilor de Administratie ale BNR, Curtii de Conturi si SRR, precum si presedintele SRTV si un membru al ASF.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite, ca pana lunea viitoare, la ora 14.00, comisiile permanente comune ale Parlamentului trebuie sa faca nominalizarile pentru functiile de membru in Consiliile de Administratie ale BNR, Curtii de Conturi, SRR, pentru presedintele SRTV si pentru un membru al ASF, in urma propunerilor grupurilor parlamentare.

Potrivit lui Zgonea, luni, la ora 16.00 va avea loc sedinta de plen reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, pentru a se vota noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, cele sase locuri libere in Consiliul de Administratie al Curtii de Conturi, presedintele Televiziunii Romane si Consiliul de Administratie al Societatii de Radiodifuziune, precum si un nou membru al ASF, pe un loc devenit vacant dupa ce Victor Ciorbea a preluat functia de Avocat al Poporului.

Presedintele Camerei Deputatilor a mentionat ca liderii grupurilor parlamentare si ceilalti candidati care se pot inscrie, conform legii, au termen pana vineri, la pranz, sa isi depuna caniddatura, respectand principiile legislatiei in vigoare. Zgonea a explicat ca legea este foarte si clara in privinta numirilor in Consiliul de Adminsitratie la ASF, BNR si SRR.

In privinta presedintelui SRTV, este necesara convocarea Consiliului de Administratie al Televiziunii Publice pentru a nominaliza candidatul pentru functia de presedinte al CA, care va fi propus plenului cu un raport suplimentar al celor doua Comisii de Cultura.

Candidatii pentru CA al Curtii de Conturi, audiati pe "principiile mandatelor depuse"

In cazul Curtii de Conturi, Comisiile comune de buget-finante din Parlament vor audia candidatii pentru Consiliul de Administratie, pe "principiile mandatelor depuse".

"Se depune o candidatura, daca orice roman indeplineste conditiile din lege, poate sa isi depuna candidatura pentru a fi membru al Curtii de Conturi. Asa s-a facut si acum patru-cinci ani, cand era PDL cu PNL si UDMR la guvernare, asa se va face si peste cinci ani", a mai spus Zgonea.

Surse parlamentare declarau, joi, ca sedinta de plen comun a Camerei si Senatului in care urmeaza sa se dea votul asupra Consiliilor de Administratie de la BNR, SRR, ASF si Curtea de Conturi, stabilita initial pentru 10 iunie, ar putea fi amanata cu o saptamana, pentru 16 iunie. Potrivit surselor citate, motivul acestei amanari cu o saptamana a plenului comun consta in faptul ca procedura de nominalizare a reprezentantilor salariatilor la SRR presupune un termen mai lung, de 12 zile.

Potrivit Legii 41, privind organizarea si functionarea SRR, Consiliul de Administratie al Radioului Public este compus din 13 persoane, dintre care una indeplineste functia de presedinte. Presedintele Consiliului de Administratie este si directorul general al institutiei. Membrii CA sunt numiti de Parlament, prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, in sedinta comuna a celor doua Camere, pentru un mandat de 4 ani.

Pentru numirea in CA se inainteaza propuneri Birourilor Permanente ale celor doua Camere, dupa cum urmeaza: grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere ale Parlamentului inainteaza propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament; Presedintele Romaniei, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul SRR desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru doua locuri, in cadrul unui scrutin organizat la nivelul institutiei; grupurile parlamentare ale minoritatilor nationale, pentru un loc.

Stelian Tanase, director general interimar al Televiziunii Romane

In ceea ce priveste SRTV, Stelian Tanase a fost numit director general interimar al Televiziunii Romane, de Parlament, la 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administratie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. Surse politice au declarat recent ca PSD ii va desemna in noul CA al BNR pe actualii membri Florin Georgescu, Marin Dinu si Nicolae Danila, in timp ce UDMR o va sustine pe Agnes Nagy.

Acestea au precizat ca al noualea membru, respectiv guvernatorul, nu va fi desemnat de nicio formatiune, astfel incat Mugur Isarescu, in cazul in care isi va depune CV-ul pentru un nou mandat, va fi sustinut de toate partidele politice parlamentare.

Liderul deputatilor liberali, George Scutaru, a declarat marti ca PNL a avut pana acum doua posturi si dupa repartizarea din aceasta saptamana a ramas cu o singura pozitie, Bogdan Olteanu depunandu-si deja CV pentru un nou mandat.

CA al BNR este format din noua membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori si cinci membri. Pe langa cei amintiti, din CA mai fac parte Cristian Popa (vicerguvernator), Napoleon Pop (membru din partea PNL) si Virgiliu Stoenescu (membru).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1473 ori