Grupul ungar OTP nu a gasit o tinta adecvata pentru preluare in Romania, piata pe care o considera de importanta strategica, si ar putea face in curand o achizitie in tarile in care are o cota de piata redusa, a declarat directorul general al OTP, Sandor Csanyi.
Grupul ar putea face in curand o achizitie in tarile in care are o cota de piata redusa, dar analizeaza in continuare si institutiile de credit din Ungaria, a raspuns Csanyi la o intrebare a unui actionar, potrivit cotidianului ungar Portfolio. Actionarii OTP s-au reunit vineri la adunarea generala anuala, potrivit Mediafax.
OTP a privit intotdeauna Romania ca o tinta strategica, intrucat este o tara vecina si membra a Uniunii Europene, dar banca nu a identificat o tinta adecvata pentru achizitie pe aceasta piata, a spus Csanyi.
Banca ungara are o cota de piata redusa in Serbia, tara din care se retrag mai multe institutii de credit, astfel ca OTP analizeaza posibile tinte in Serbia si nu exclude achizitii in Croatia.
Institutia financiara ungara a anuntat inca din 2009 ca este interesata sa cumpere o banca din Romania si a analizat mai multe banci de mici dimensiuni in ultimii ani fara sa incheie o tranzactie.
Seful OTP a declarat ca nu considera ca, in actualul context economic si fiscal, o institutie de credit straina ar intra pe piata ungara. Bancile straine din Ungaria nu au suficient capital pentru a pelua alte banci, in timp ce OTP dispune de resursele necesare pentru achizitii, a spus el.... mai mult
Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 11:17
OTP Bank Romania a suferit in 2012 o pierdere de 5,53 miliarde de forinti (19,1 milioane de euro), dupa ce in 2011 inregistrase un profit de 763 milioane de forinti (2,73 milioane de euro).
Evolutia negativa a fost determinata de costurile de risc in crestere si de declinul profitului operational, transmite Mediafax.
Provizioanele constituite pentru posibile pierderi din credite neperformante au avansat astfel anul trecut cu 52%, de la 8,2 miliarde de forinti (29,34 milioane de euro) la 12,44 miliarde de forinti (43 milioane de euro), potrivit unui raport al grupului ungar OTP.
Profitul operational al diviziei din Romania a scazut cu 28%, de la 8,96 miliarde de forinti (32,1 milioane de euro) la 6,5 miliarde de forinti (22,5 milioane de euro), in timp ce veniturile totale au coborat cu 11%, la 19,8 miliarde de forinti (68,55 milioane de euro).
OTP Bank Romania a inregistrat anul trecut o scadere de 15% a veniturilor nete din dobanzi, la 15,92 miliarde de forinti (55,1 milioane de euro), iar incasarile din taxe si comisioane au coborat cu 31%, la 1,68 miliarde de forinti (5,8 euro).
Evolutia veniturilor din dobanzi poate fi explicata partial de cheltuielile mai mari cu dobanzile, generate de atragerea de depozite.
Declinul veniturilor nete totale a fost temperat de dublarea incasarilor nete din alte surse decat dobanzi, excluzand efectul reevaluarii provizioanelor pentru creditele in valuta. Acestea au urcat de la 1,12 miliarde de forinti (4 milioane de... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 13:45
OTP Bank Romania si-a informat clientii ca data de 28 decembrie 2012 este ultima zi de intermediere tranzactiilor pe piata de capital, potrivit unei notificari de denuntare unilaterala publicate pe site-ul bancii.
"Prin prezenta va aducem la cunostinta faptul ca, urmare a revizuirii ofertei de produse si servicii furnizate de OTP Bank Romania S.A., managementul bancii a decis renuntarea la activitatea de prestare de servicii de investitii financiare (intermediere pe piata de capital).
In aceste conditii, va notificam denuntarea unilaterala a Contractului de Prestari Servicii de Investitii Financiare incheiat intre dumneavoastra si OTP Bank Romania S.A., prezenta notificare fiind de asemenea aplicabila si valabila si pentru orice Anexe sau Acte Aditionale la Contractul mai sus mentionat. In conformitate cu prevederile art. 9.2 alin. (3) din Contractul de Prestari Servicii de Investitii Financiare, acesta inceteaza la data de 31 ianuarie 2013", se arata in document.
Banca roaga clientii sa ii instructeze cu privire la vanzarea instrumentelor financiare detinute si/sau transferul acestora, respectiv a fondurilor detinute in contul de piete de capital, pana la data incetarii Contractului.
"Pentru ca operatiunile de inchidere a contractului sa poata fi efectuate pana la data de 31 ianuarie 2013, va informam ca ultima zi de tranzactionare este data de 28 ianuarie 2013, inclusiv.
Dupa data de 31 ianuarie 2013, instrumentele financiare existente in contul... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 13:37
OTP Bank Romania a semnat conventiile cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondurile de Garantare pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor curente de catre beneficiarii Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS).
Astfel, clientii persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si producatori agricoli individuali pot beneficia de credite in baza Adeverintelor de Inregistrare Fermier emise de APIA, ca urmare a cererilor de plata depuse de clienti pentru SAPS. Prefinantarea poate avea o valoare de pana la 90% din suma cuvenita clientului in cadrul SAPS, denominata in lei.
Perioada de acordare a creditului este stabilita in functie de termenul de incasare a subventiei, iar dobanda se ramburseaza integral la data incasarii sumelor cuvenite din SAPS. In plus, comisionul de acordare a creditului poate fi achitat din creditul contractat.
Potrivit datelor OTP, pentru acordarea creditului sunt necesare urmatoarele garantii: ipoteca mobiliara asupra sumelor cuvenite clientului in cadrul SAPS, ipoteca mobiliara asupra tuturor conturilor curente ale imprumutatului, deschise la OTP Bank Romania, contract de fidejusiune. De la caz la caz, vor fi solicitate si garantiile emise de Fondurile de Garantare. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:56
Subsidiara din Romania a OTP Group a inregistrat un profit net de 23 milioane lei in primele noua luni din 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost inregistrata o pierdere de 64 milioane lei, potrivit raportului depus la Bursa de Valori din Budapesta.
Aceasta majorare s-a datorat cresterii de 8% a profitului operational si scaderii costului de risc cu 52%.
In 2011, OTP Bank Romania si-a dezvoltat portofoliul de credite, avand o crestere de 3% pe trimestru si de 13% pe an, fata de perioada similara a anului precedent. De asemenea, comparativ cu perioada similara a anului precedent, portofoliul creditelor ipotecare a inregistrat o crestere de 7%, iar cel dedicat creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii s-a majorat cu 16%.
"Datorita ofertelor atractive pentru ratele de depozite pe segmentul corporate, volumul intregului portofoliu a crescut cu 17%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, reusind astfel sa redreseze scaderea de 12% inregistrata in primele doua trimestre", se arata intr-un comunicat al bancii.
OTP Bank ofera servicii universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de aproape 1500 de unitati, prin intermediul retelei de ATM-uri si prin sistemul de canale electronice. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:53
OTP Bank Romania informeaza ca de sambata, ora 23.50, pana duminica, ora 12.00, cardurile emise de banca nu vor putea fi folosite pentru plati la comercianti sau retrageri de numerar, informeaza NewsIn.In acest interval de timp, reteaua de ATM-uri si POS-uri a OTP Bank Romania va functiona in parametri normali, acestea nefiind afectate in nici un fel de procesul de modernizare.
Potrivit reprezentantilor bancii, intreruperea functionarii cardurilor este cauzata de o serie de lucrari de mentenanta la nivelul sistemului de carduri, care au ca scop imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor.
Incepand din 2006 si pana in prezent, OTP Bank Romania a emis un numar de aproximativ 200.000 de carduri, atat sub sigla MasterCard, cat si Visa. OTP Bank Romania detine o retea nationala de peste 130 de automate bancare si 1.200 POS-uri. mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 14:09
OTP Bank Romania a incheiat anul trecut cu o pierdere dupa taxe de 6,406 miliarde forinti (23,26 milioane euro), fata de un profit net de 1,14 miliarde forinti in 2009, pe fondul cresterii de trei ori a provizioanelor, potrivit unui raport al bancii-mama, transmite NewsIn. Profitul operational al bancii se situa anul trecut la 9,775 miliarde forinti (35,49 milioane euro), in crestere cu 41% fata rezultatele obtinute in 2009, respectiv 6,947 miliarde forinti (25,22 milioane de euro).Cheltuielile operationale au scazut cu 3%, la 12,8 miliarde forinti, iar provizioanele pentru creditele neperformante au crescut de circa trei ori in 2010, la un nivel total de 15,94 miliarde forinti.Activele OTP Bank Romania au ajuns la 424,46 miliarde forinti (1,52 miliarde euro) la finalul lui 2010, in crestere cu 16% fata de sfarsitul lui 2009, cand nivelul activelor a fost de 365,74 miliarde forinti.Portofoliul de credite al bancii a ajuns la un sold de 329 miliarde forinti la sfarsitul lui 2010, in crestere cu 12% fata de finalul anului precedent.
Totodata, volumul depozitelor atrase a sporit cu 17% in 2010, la 112,6 miliarde forinti.Banca a incheiat anul 2010 cu o retea teritoriala de 106 unitati si 1.104 de angajati. mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 14:58
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda OTP Bank Romania o linie de credit de 10 milioane de euro pentru finantarea proiectelor energetice sustenabile dezvoltate de companiile locale, se arata intr-un comunicat, precizeaza NewsIn. "Extinsa sub umbrela platfomei Finantarea Eficientei Energetice EU/BERD, linia de credit va fi folosita pentru a finanta investitiile in eficienta energetica realizate de companiile romanesti, prin imprumuturi pe termen lung in valoare maxima individuala de 2,5 milioane de euro.
Proiectul va permite sectorului energetic privat sa maximizeze economisirea energiei si sa isi creasca competitivitatea", se spune in comunicat.Finantarea BERD va fi completata de o infuzie de fonduri din partea Uniunii Europene, care va avea ca scop sustinerea unui program de asistenta tehnica cu directionare catre platile de stimulare pentru sub-contractanti, ce vor ajuta promovarea investitiilor sustenabile in energie."Proiectul va avea un impact pozitiv asupra eforturilor de a usura procesul de tranzitie din Romania, oferind acces la finantare pe termen lung pentru sectorul industrial local si incurajand imbunatatiri in ceea ce priveste energia durabila in companiile private, care le vor face mai competitive si le vor ajuta sa atenueze impactul cresterii pretului la energie", a declarat directorul pentru Romania al BERD, Claudia Pendred.La randul sau, CEO OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, a spus ca vede un potential imens in sectorul... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:49
OTP Bank Romania a redus, vineri, dobanzile la creditele in lei acordate pentru nevoi personale, imprumuturile ipotecare, auto si pentru constructii, dupa ce BNR a diminuat rata dobanzii de politica monetara de la 8% la 7,5%, la inceputul lunii ianuarie. "Decizia de micsorare a dobanzilor la creditele in RON este un fenomen firesc, preconizat inca din 2009.
Relaxarea politicii monetare de catre BNR va juca in continuare un rol considerabil pentru incurajarea acestei tendinte de scadere a ratelor de dobanda", a declarat intr-un comunicat directorul djunct de retail al OTP Bank Romania, Adrian Chichita.
Printre creditele care au inregistrat scaderi ale dobanzilor se numara creditul de nevoi personale cu ipoteca si creditul ipotecar de achizitii.
Astfel, rata de dobanda anuala la creditele de nevoi personale cu ipoteca a scazut la 12,86%, pentru cele cu comision lunar, in timp ce pentru cele acordate fara comision s-a redus la 15,86%.
Dobanda la creditul ipotecar de achizitii cu comision lunar a scazut la 11,86%, respectiv la 15,36%, in cazul celui fara comision lunar.
"Alte credite care au cunoscut micsorari ale ratelor anuale de dobanda sunt creditul ipotecar pentru constructii, creditul auto, cat si creditul de nevoie personale", se mai arata in comunicatul al bancii.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in prima sedinta de politica monetara din 2010, sa reduca dobanda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, si sa mentina ratele pentru... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 13:46