Zona euro a convenit asupra unui mecanism UE de interventie in cazul unei crize bancare, vizand inclusiv infiintarea unui fond de 55 miliarde euro finantat din contributii de la banci, iar proiectul uniunii bancare are astfel sanse sa ajunga in Parlamentul European inainte de alegerile din vara.
Ministrii Finantelor din zona euro au depasit un ultim impas in negocierile privind mecanismul centralizat de interventie pentru recapitalizarea sau inchiderea si lichidarea bancilor cu probleme.
Printre masurile convenite de liderii zonei euro intr-o sedinta de doua zile care s-a incheiat tarziu in noapte se numara crearea unui fond de rezolutie, care va acumula in urmatorii 10 ani resurse financiare de 55 miliarde euro din contributii de la banci; desemnarea unei agentii UE responsabila decizional pentru bancile in situatie de colaps; si elaborarea unor proceduri privind distributia costurilor presupuse de dezamorsarea unei crize bancare.
Negocierile privind Mecanismul Unic de Rezolutie au fost intarziate de divergente intre statele cu economii mai mici si cele mai mari, intre membrii zonei euro si tarile care nu au adoptat moneda unica, si de un duel intre Germania, care a insistat sa-si protejeze contribuabilii de noi costuri in orice acord, si Banca Centrala Europeana, care a cerut control centralizat pentru bancile aflate in dificultate.
"Acest acord reprezinta un ultim element in constructia uniunii bancare. Sectorul bancar va deveni responsabil pentru riscurile... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 15:07
Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri seara la un acord important asupra uniunii bancare, un proiect complex menit sa evite o noua criza in zona euro.
"Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, dupa 12 ore de negocieri la Bruxelles.
Aceasta este "o zi frumoasa", a reactionat mai sobru ministrul german, Wolfgang Schauble, in timp ce comisarul european insarcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a apreciat ca aceasta este o "zi memorabila, (...) de schimbari revolutionare in sectorul financiar european".
Acordul va permite crearea unui mecanism unic de rezolutie, insarcinat cu gestionarea afacerilor legate de un posibil faliment al unor banci din zona euro.
Acest acord reprezinta un al doilea pilon al uniunii bancare, care ar trebui sa permita sectorului financiar al statelor din zona euro sa evite influenta crizelor bancare. Primul pilon, supervizarea unica a bancilor, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), va intra in vigoare la sfarsitul lui 2014.
Astfel, BCE are misiunea de a supraveghea cele mai mari 130 de banci din Uniunea Europeana.
Este vorba de o "uniune bancara complexa", a afirmat ministrul suedez de Finante, Anders Borg, al carui tara nu intra in zona euro.
Incheierea unui astfel de acord era necesara pentru a permite discutarea lui in Parlamentul European si o adoptare definitiva inainte de... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 08:00
Presedintele francez, Francois Hollande, s-a declarat convins, dupa prima zi a Consiliului European de iarna, ca la inceputul anului 2014 va fi functional "intreg edificiul Uniunii Bancare".
"Daca in luna mai mi s-ar fi spus ca putem avansa atat de repede, as fi fost primul care ar fi fost surprins", a adaugat Hollande facand referire la recent incheiatul acord pentru supravegherea bancilor din zona euro, ce creeaza conditiile ca inca de la inceputul anului viitor bancile in dificultate sa fie recapitalizate direct cu ajutorul fondului european de salvare, scrie Agerpres.
In opinia liderul francez, "increderea" este pe cale sa revina in Europa intrucat pe piete se constata o reducere a costurilor de finantare pentru state. El a insistat ca "prioritatea" sa pentru anul 2013 va fi sustinerea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.
In acest sens, Hollande a subliniat importanta unui "fond de solidaritate" in zona euro cu ajutorul caruia sa fie finantate politici precise pe baza de "contracte" intre state si UE. Modalitatile pentru punerea in practica a acestei initiative, ar trebui sa fie clarificate anul viitor in luna iunie, insa "contractele" nu vor fi disponibile din anul 2013, dar ideea este ca ele sa fie deschise pentru toate tarile, nu numai pentru cele aflate in situatii dificile, a mai spus liderul francez.
El a dat exemplul tarii sale, care ar putea sa foloseasca aceasta facilitate pentru a "sustine" politicile de crestere, de... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:20
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana nu au reusit sa ajunga, marti, la nicio intelegere asupra infiintarii unui mecanism unic de supraveghere bancara, prima etapa a unei consolidari a zonei euro.
Insa negocierile pe tema Uniunii Bancare vor continua in cadrul summitului din 13-14 decembrie, precizeaza Mediafax.
Discutiile s-au izbit de mai multe dificultati, cea mai importanta fiind repartizarea atributiilor intre BCE si autoritatile nationale de profil.
Berlinul vrea ca BCE sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei, iar Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor in care BCE sa fie decident de ultima instanta.
O alta problema este cea a pozitiei BCE in Autoritatea Bancara Europeana (ABE).
Daca BCE va vota in instantele ABE in numele celor 17 tari din zona euro, celelalte 10 state din UE vor fi in minoritate.
O problema extrem de sensibila pentru Marea Britanie este piata sa financiara, dar pentru Franta iese din discutie un sistem de vot care sa permita britanicilor un drept de veto.
Cele 27 de state membre trebuie sa ajunga totodata la un compromis care sa tina cont de dezideratele statelor non-euro care vor sa participe la mecanismul de supraveghere. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 17:58
Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa aiba ultimul cuvant in privinta supervizarii bancilor, a afirmat marti ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertizand ca Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va cauta sa supervizeze toti creditorii din regiune, transmite Reuters.
"Dreptul la decizia finala nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene", a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc intalnirea ministrilor de finante din UE. Oficialul german a cerut BCE sa se asigure ca politica fiscala si bancara nu se va indeparta de la politica monetara a institutiei.
De asemenea, Schaeuble si-a exprimat dubiile ca BCE ar putea superviza sute de banci. "Din nou si din nou, reafirmam ca este absolut necesar un zid chinezesc intre supervizarea bancara si politica monetara", a afirmat ministrul german de finante.
Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE
Separat, Anders Borg, ministrul suedez de Finante, a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles ar putea sa se ajunga la un compromis privind supervizarea bancilor
europene.
Suedia, Danemarca si Polonia se opun ca BCE sa supervizeze toate bancile din UE, inclusiv pe acelea din tarile care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus in privinta deciziilor BCE.
"Cred ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor sa faca parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:24
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Marea Britanie a amenintat Uniunea Europeana ca va bloca stabilirea unui organism unic de supraveghere al pietei bancare din zona euro, in cazul in care cei din afara acestei zone nu primesc mai multe asigurari privind pastrarea drepturilor de decizie de pana acum.
Londra isi exprima astfel frustrarile in legatura cu faptul ca solicitarile sale nu au fost considerate prioritare pana acum de ceilalti membri UE, anunta Financial Times.
Cu toate ca premierul britanic David Cameron a declarat ca "nu doreste sa stea in calea" formarii unei uniuni bancare, ambasadorul Marii Britanii a anuntat ca tara sa nu poate accepta deocamdata toate masurile privind supravegherea bancilor zonei euro.
Deciziile din Autoritatea Bancara Europeana, miza negocierilor
Guvernul Regatului Unit doreste intai sa se asigure ca noua uniune bancara pentru zona euro, din care fac parte in acest moment 17 state, nu va ajunge sa detina controlul Autoritatii Bancare Europene (ABE), unde se stabilesc reglementarile pentru toate tarile UE si unde se rezolva disputele dintre state.
Mai mult, reglementarile Autoritatii Bancare necesita acordul Parlamentul European, pe cand planul de supraveghere bancara nu va trebui sa se supuna acestei cerinte.
Marea Britanie a propus in vara lui 2012 un sistem de dubla majoritate, prin care, pentru aprobarea deciziilor ABE ar fi necesara majoritatea voturilor statelor din uniunea bancara, dar si majoritatea voturilor statelor din afara uniunii bancare.... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:05
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Liderii europeni au promis la intalnirea din Mexic, a celor mai mari 20 de economii ale lumii, ca vor crea o uniune bancara, idee sustinuta si de Fondul Monetar International prin declaratiile sefei institutiei, Christine Lagarde. Ce ar presupune insa o astfel de uniune?
Angajamentul luat de liderii europeni pare a fi o noua promisiune care urmareste linistirea investitorilor inainte de summitul european din 28-29 iunie. Realizarea unei uniuni bancare ar presupune masuri complexe pentru care se poate, cel mult, abia sa se inceapa discutiile.
"Deocamdata eu limitez aceasta idee la stadiu de incepere a unor discutii care nici macar nu sunt negocieri. Cred ca trebuie o clarificare de pozitie, trebuie o responsabilizare a fiecarui sistem in parte - bancar, monetar, fiscal. Trebuie sa aiba la baza o intarire a unitatii fiscale printr-o politica bugetara din ce in ce mai bine reglementata prin tratatul de guvernanta fiscala si trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor in toate tarile principale europene, mai ales in Germania, pentru ca aceasta uniune bancara este in primul rand o decizie politica", a declarat economistul Mircea Cosea, pentru Business24.
In primul rand, o uniune bancara ar presupune mai mult decat o relatie economica, si ar avea nevoie in primul rand de intarirea uniunii politice europene. De asemenea, implicatia principala a crearii unei uniuni bancare ar fi impartirea responsabilitatii pentru esecurile economice.
Dand exemplul bancilor spaniole,... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:00