Bancherii londonezi, speriati de Brexit: O iesire din UE ne aduce la nivelul Boliviei

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 13:24
4335 citiri
Bancherii londonezi, speriati de Brexit: O iesire din UE ne aduce la nivelul Boliviei
Foto: Wikimedia

Varianta iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pune pe ganduri intreaga lume financiara din Londra. Orasul ar putea fi retras de pe harta bancara a UE in eventualitatea in care Banca Centrala Europeana ar decide ca Marea Britanie reprezinta un centru financiar offshore.

"Este clar ca, daca Marea Britanie ar fi fost in afara UE, acum am fi beneficiat de aceleasi reguli care sunt impuse unor tari terte, precum Bolivia", a avertizat seful City UK, Chris Cummings, referitor la limitarea accesului pe piete financiare de pe continent, conform The Telegraph.

O perspectiva nelinistitoare

Anterior, Cummings a fost implicat in mai multe operatiunin de lobby in care a militat pentru modificarea legislatiei financiare vizand pietele din tari terte, argumentand ca Europa ar trebui sa manifeste mai multa deschidere spre pietele financiare de pe glob.

"Daca Marea Britanie iese din UE, in acea zi, legislatia va fi aceeasi. Ceea ce, ipotetic, nu va reprezenta o mare problema. Problema cu cadrul legal in domeniu este ca nu ramane stabil pentru multa vreme - inca avem noi reguli de introdus in Marea Britanie, ca si in UE. Ceea ce ne ingrijoreaza este ca acesta legislatie s-ar risipi.

Unii spun ca, odata iesita din UE, Marea Britanie ar fi libera sa inlature o parte din legile europene adoptate. Aceasta insa ar duce la crearea unor diferente in acordurile comerciale si, daca nu vom mai fi considerati ca echivalent al tarilor europene, nu vom mai avea acelasi acces pe piata unica de pe continent", a explicat Cumings.

Munca de Sisif

O despartire de blocul comunitar ar insemna si o munca titanica pusa in sarcina functionarilor din aparatul guvernamental si a avocatilor, care ar trebui sa refaca acordurile comerciale cu UE si cu restul lumii.

Reprezentantii asociatiei profesionale condusa de Chris Cumings sustin ca in prezent exista 80.000 de acte normative care asigura legatura dintre Marea Britanie si Uniune.

"Va necesita o recalificare a intregului personal din cadrul Externelor si a Departamentului de Afaceri si Inovatii pentru a readuce in prezent acordurile comerciale existente in urma cu 4 decenii", au explicat reprezentantii City UK.

In Marea Britanie, bugetul Ministerului de Externe reprezinta doar 0,2% din PIB, de 10 ori mai putin decat cota de 2% primita de Departamentul de Stat din SUA, ceea ce arata ca resursele sunt limitate pentru a deschide o serie de noi negocieri asupra acordurilor comerciale.

"Nu va fi un dezastru pentru Regatul Unit daca iese din UE, dar va fi foarte diferit si ar trebui sa muncim enorm pentru a ajunge din nou unde suntem astazi", considera seful City UK.

#piata financiara UE, #City UK, #banci Londra, #acces piata UE, #acorduri comerciale Marea Britanie , #Banci internationale