Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrii de finante au ajuns la un acord al uniunii bancare

Ministrii de finante au ajuns la un acord al uniunii bancare


Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri seara la un acord important asupra uniunii bancare, un proiect complex menit sa evite o noua criza in zona euro.

"Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, dupa 12 ore de negocieri la Bruxelles.

Aceasta este "o zi frumoasa", a reactionat mai sobru ministrul german, Wolfgang Schauble, in timp ce comisarul european insarcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a apreciat ca aceasta este o "zi memorabila, (...) de schimbari revolutionare in sectorul financiar european".

Acordul va permite crearea unui mecanism unic de rezolutie, insarcinat cu gestionarea afacerilor legate de un posibil faliment al unor banci din zona euro.

Acest acord reprezinta un al doilea pilon al uniunii bancare, care ar trebui sa permita sectorului financiar al statelor din zona euro sa evite influenta crizelor bancare. Primul pilon, supervizarea unica a bancilor, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), va intra in vigoare la sfarsitul lui 2014.

Astfel, BCE are misiunea de a supraveghea cele mai mari 130 de banci din Uniunea Europeana.

Este vorba de o "uniune bancara complexa", a afirmat ministrul suedez de Finante, Anders Borg, al carui tara nu intra in zona euro.

Incheierea unui astfel de acord era necesara pentru a permite discutarea lui in Parlamentul European si o adoptare definitiva inainte de alegerile europene, in mai 2014.

Sefii de stat si de Guvern ai Uniunii Europene au exercitat presiuni asupra ministrilor lor de Finante, pentru a gasi un acord inainte de Summitul Partidului Popular European, care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 930 ori