Fapta descrisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in decizia de sanctionare a fostei sefe a NN Pensii, Raluca Tintoiu, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de Legea nr 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
"Pe cale de consecinta si sanctiunile prevazute de art. 141 alin. (2) lit. b si d din cuprinsul aceluiasi act normativ au fost aplicate nelegal.
In subsidiar, Curtea retine ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei in discutie nici din alte perspective", explica Curtea de Apel Bucuresti.
Este vorba de motivarea unei decizii mediatizate, date in contextul scandalului privind posibila nationalizare a Pilonului II de Pensii.
Judecatorii au explicat ca mesajele de avertisment transmise de Raluca Tintoiu catre clientii NN Pensii, privind riscul unei posibile nationalizari a Pilonului II de pensii, reflecta realitatea.
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia. Instanta a decis si anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro catre reclamanta. Hotararea CAB nu este insa definitiva.
Avertismentul transmis clientilor
Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie 2017, autorizatia de director general si administrator al fondului de pensii si a amendat-o cu 100.000 lei pe Raluca Tintoiu.
Asta dupa ce societatea si-a... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 17:44
Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, ca Pilonul II de pensii reprezinta un instrument care sa asigure "o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii", dar si ca bugetul de pensii de stat va fi supus unor "tensiuni majore".
Presedintele ALDE a explicat ca Pilonul II de pensii este un instrument de economisire foarte util, in conditiile in care peste 10 -15 ani va fi o presiune "foarte mare pe bugetul de pensii de stat".
"Prin solutiile pe care le-am adoptat anul acesta si anul trecut, va pot spune ca deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumatate. Eu cred in necesitatea acestui instrument, Pilonul II de pensii, care sa asigure o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii, din motive foarte simple, si anume: evolutia demografica a Romaniei nu este una foarte favorabila, prin urmare bugetul de pensii de stat va fi supus unor tensiuni majore, nu intrevedem posibilitatea unor cresteri substantiale a pensiilor de stat pe termen lung, nu in perioada urmatoare.
In perioada urmatoare vom face ceea ce ne-am angajat prin programul de guvernare. Ceea ce am scris in program facem, eu va spun pe termen lung. In momentul in care, de exemplu, peste 10-15 ani va iesi un segment de populatie, asa numitii decretei, nu-mi place sa folosesc acest termen, dar ca sa stiti la ce ma refer, cand vor iesi la pensie, atunci va fi o presiune foarte mare pe bugetul de pensii de stat. De aceea existenta unui instrument suplimentar, care este un fel... mai mult
Sambata, 19 Mai 2018, ora 17:51
Bugetul public nu poate fi echilibrat doar cu banii ce vor fi luati din Pilonul II de pensii, masura prin care Romania va da un puternic semnal negativ in afara, astfel ca autoritatile vor fi nevoite sa creasca taxele si impozitele, considera mai multi bancheri prezenti, miercuri, la conferinta "Banca viitorului".
"Avem un buget public in dezechilibru, iar cea mai simpla modalitate de a acoperi acest deficit este prin taxe. Se discuta acum de sistemul de Pilon II de pensii, probabil acesta va fi primul pas, insa probabil nu va ajunge si atunci vor urma taxe. Cel mai usor de impus sunt taxele pe venituri sau taxe indirecte", sustine Adrian Codirlasu, presedinte CFA si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
La randul sau, Florian Libocor, economist-sef al BRD, a avertizat guvernantii ca o crestere de taxe va fi extrem de greu de implementat, dupa ce au promis exact invers, adica eliminarea unor taxe si impozite.
"Pilonul II (nationalizarea sa - n.red.), daca se va intampla, este one-off (se intampla o singura data - n.red.) . A doua oara nu mai ai de unde sa il iei. Si, daca se va intampla, Doamne fereste!, va fi un semnal extrem de negativ in afara.
Taxe si impozite? Le urez succes! E usor sa dai, dar e tare greu sa iei, extrem de greu", a precizat Libocor.
El considera ca o alta masura ce poate fi luata pentru echilibrarea bugetului este taierea de investitii, ceea ce s-a intamplat constant.
"Vin si va intreb: Cum vi se... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 14:35
Haosul privind viitorul Pilonului II de pensii continua. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat recent ca pilonul de pensii private va deveni optional, fara sa dea insa mai multe detalii pe aceasta tema.
A spus doar ca va fi un proces "total transparent" in care statul sa dea toate "informatiile, cat a acumulat" un om si "sa oferim randamente poate mai bune decat o face zona privata".
Saptamana trecuta, Teodorovici a refuzat sa dea mai multe detalii, dupa ce a fost intrebat daca se are in vedere transformarea Pilonului I de pensii in fond de investitii.
Azi, insa, ministrul a facut noi precizari pe aceasta tema, afirmand ca statul ar putea sa investeasca o parte din fondurile publice de pensii. Avand in vedere ca in acest moment, bugetul de pensii este intr-un mare deficit, este evident ca pentru a avea bani de investit trebuie sa adauge niste sume care sa acopere deficitul si sa mai si ramana. Cam cat ar lua de la pilonul II.
Senatorul PNL Florin Citu atrage, insa, atentia ca Executivul nu are cum sa faca sistemul de pensii private optional, singura varianta fiind nationalizarea Pilonului II. Mai mult, el avertizeaza ca Guvernul va da o ordonanta in acest sens.
Ordonanta de urgenta pentru nationalizarea Pilonului II?
Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care va nationaliza Pilonul II de pensii, avertizeaza senatorul PNL Florin Citu, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului.
El a declarat pentru Ziare.com ca... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 16:15
De aproape un an, subiectul desfiintarii Pilonului II de pensii este intens discutat si produce nesiguranta in randul contribuabililor. Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, guvernantii au iesit in repetate randuri sustinand ca sunt doar speculatii.
Cele mai recente declaratii pe aceasta tema au fost facute zilele trecute de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Desi a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, ministrul spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul II de pensii, private, sa devina optional.
Cum anume vrea sa ii stimuleze? Ramane de vazut, pentru ca Eugen Teodorovici a fost zgarcit in explicatii.
Ionut Misa a dat tonul informatiilor despre desfiintarea Pilonului II
Cel care a dat tonul dezbaterilor privind desfiintarea Pilonului II de pensii a fost Ionut Misa, fostul ministru de Finante. In luna iunie a anului trecut, in cadrul audierii sale in Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, in vederea preluarii functiei de ministru de Finante, Misa a spus ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I (de stat) sau III (pensiile private facultative).
"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:46
Pensiile din Pilonul 2 sunt diferite de cele din Pilonul 1 din doua puncte de vedere esentiale, in primul rand pentru ca banii sunt ai oamenilor, nu ai statului, si in al doilea rand pentru ca sunt administrati privat, atentioneaza Radu Craciun, presedinte al BCR Pensii.
Acesta subliniaza faptul ca teoriile vehiculate in ultima vreme in spatiul public, conform carora banii de la Pilonul 2 pot fi trecuti cu usurinta la Pilonul 1 pentru ca ar fi toti ai statului si nu se deosebesc cu nimic, sunt gresite.
"Chiar daca initial banii virati in pilonul 2 reprezinta o obligatie fiscala a contribuabilului fata de stat, odata virati banii in conturile individuale ale participantilor, ei intra in proprietatea acestora. Altminteri, am inregistra o premiera.
In cazul in care banii existenti in pilonul 2 ar fi banii statului, ar fi pentru prima data cand unor persoane fizice, unor indivizi, li s-ar permite sa lase banii statului mostenire urmasilor lor, in caz de deces. Crearea unui astfel de precedent i-ar putea face pe unii dintre romani sa se intrebe de ce nu ar putea sa isi lase punctele de pensie mostenire, in cazul in care nu mai ajung sa li se deschida dreptul la pensia publica, daca tot nu e nicio diferenta intre banii prezenti in sistemul public si cel privat de pensii", scrie pe blog Radu Craciun.
O alta observatie ar fi aceea ca, daca tot nu exista nicio diferenta, atunci cele doua piloane ar putea fi "fuzionate oricand si oricum". Mai mult, participantilor ar... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 22:06
Liviu Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustine ca o eventuala desfiintare a Pilonului II de pensii ar avea ca scop "mentinerea unui grad inalt de dependenta a oamenilor de redistribuirea de la buget".
"Aducerea in discutie a nationalizarii Pilonului II nu se poate sa nu duca cu gandul la ideologia elitei noastre conducatoare si a mizei acestei ideologii, si anume ca statul trebuie sa detina rolul central in administrarea economiei. In aceasta ideologie, contrafactual, statul este un mai bun administrator decat sectorul privat, care este vazut de elita ca animat de 'intentii negative, fariseice si perverse'.
In virtutea acestei ideologii, motivul nevoii imediate de bani la buget, mentionat mai sus, este numai conjunctural primul in ordinea motivelor pentru care autoritatile ravnesc la Pilonul II. Motivul adevarat vizeaza termenul lung si este mai profund.
Desfiintarea Pilonului II serveste foarte bine scopul general al elitei noastre, ca statul sa-si intareasca rolul central in administrarea economiei. Dar, in atingerea acestui scop general, elita noastra are o multitudine de mijloace, in care desfiintarea Pilonului II nu joaca in mod necesar un rol primordial.
Daca ar fi numai acest motiv - cresterea rolului statului in economie - probabil ca nici guvernele de dreapta nici cele de stanga nu ar fi stringent interesate de desfiintarea Pilonului II. Desfiintarea Pilonului II este insa esentiala pentru atingerea unui alt scop, si anume... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 15:01
Administratorul de pensii private NN Pensii a transmis, miercuri, o pozitie oficiala in care explica motivele pentru care a trimis, cu o zi mai devreme, o scrisoare catre clienti in legatura cu informatiile privind o posibila nationalizare a pensiilor private, precizand ca aceasta este un raspuns la solicitarile de clarificare primite.
In plus, mai transmite NN, continutul scrisorii este unul exclusiv informativ si nu este un avertisment.
"Continutul scrisorii trimise de NN Pensii catre clientii sai este unul exclusiv informativ si acesta nu reprezinta un avertisment. Nevoia acestei informari a venit ca raspuns la solicitarile de clarificare din partea clientilor nostri provocate de discutiile publice din ultima perioada cu privire la viitorul sistemului de pensii", a mentionat compania, intr-un comunicat.
Anuntul NN vine dupa ce, miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a criticat decizia NN Pensii.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa-zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect.
De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", a reactionat ASF, intr-un comunicat.
NN considera ca reactiile venite de la Ministerul Finantelor si de la ASF sunt pozitive.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:11
Ministrul de Finante, Viorel Stefan (foto), a fost pus de premierul Sorin Grindeanu, la inceputul sedintei de Guvern, sa clarifice informatiile aparute in presa cu privire la nationalizarea Pilonului II de pensii.
"Inteleg ca nationalizati pensiile sau asa viseaza unii", i-a spus premierul Grindeanu ministrului de Finante, cerandu-i sa ofere explicatii celor ingrijorati.
Stefan a spus ca informatiile nu au niciun temei legal, apreciind ca decizia in sine ar fi aberanta.
"Aceasta informatie nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio ratiune policia, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta", a declarat ministrul Viorel Stefan.
"Pilonul II de pensii este o schema financiara de succes, administratorii de fond realizaeza un randament foarte bun (...), numarul celor ca participa se apropie vertiginos de 7 milioane de cetateni", a adaugat acesta.
Citeste mai multe despre:
Predoiu denunta un "asasinat financiar": Guvernul Grindeanu discuta despre nationalizarea pensiilor privateFondul NN de pensii isi avertizeaza clientii despre o posibila nationalizare a pensiilor private
In plus, ministrul de Finante a spus ca Pilonul II de pensii se consolideaza "in fiecare an" chiar si in conditiile in care "cota a ramas la 5,1 la suta, ca in 2016".
"Datorita cresterii numarului de contributori, fondul va incasa in 2017 un plus de peste 1,3-1,4 mld de lei. Functioneaza bine", a sustinut Viorel Stefan, dand... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 15:49