Reducerea contributiei la Pilonul II inseamna falimentarea sistemului

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 12:39
1609 citiri
Reducerea contributiei la Pilonul II inseamna falimentarea sistemului

Propunerea de reducere a contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) inseamna falimentarea "cu buna-stiinta" a sistemului de pensii private, atat a administratorilor, cat si a celor cinci milioane de participanti, a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut.

"Prin aplicarea masurii vom asista la distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si institutionala in domeniul pensiilor private si se recunoaste falimentul sistemului public de pensii, dar, paradoxal, si la anihilarea principalei solutii de rezolvare a acestei probleme", a spus Andanut, prezent la un eveniment de specialitate organizat de MEDIAFAX si Eureko Pensii.

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) considera ca reducerea contributiei la Pilonul II va avea ca efect saracirea "pentru totdeauna a pensionarilor de azi si de maine", prin eliminarea oricarei sanse de economisire privata pentru pensie.

"Asistam, de fapt, la nationalizarea mascata a pensiilor private din Romania. In plus, asistam la instigarea unei generatii impotriva altor generatii", a mai spus Andanut.

Reprezentantul APAPR a apreciat ca introducerea sistemului Pilonul II este cea mai de succes reforma din Romania ultimilor ani.

"Dupa doi ani, fondurile de pensii obligatorii au un randament mediu anual de peste 18%, mult peste inflatia de 5%. Niciuna dintre temerile si riscurile invocate la startul sistemului nu s-au materializat", a spus Andanut.

El a adaugat ca Pilonul II este singurul capitol de cheltuieli al bugetului consolidat unde se poate urmari eficienta "cheltuirii" banilor.

"Dupa 24 de luni de viramente in Pilonul II, statul a transferat fondurilor de pensii contributii brute totale de 2,63 miliarde de lei. In acelasi timp, activele nete administrate de fonduri au ajuns la 3,14 miliarde de lei. Deci, profitul net al participantilor se ridica la 511 milioane de lei", a spus Andanut.

El a opinat ca, pentru jumatate din populatia apta de munca, Pilonul II este singura diferenta dintre saracie extrema si un nivel de trai relativ decent la pensie.

"Circa 50% din familiile din Romania nu reusesc sa economiseasca absolut deloc, conform unui studiu prezentat de BNR in septembrie 2009. De asemenea, circa 67% din populatia urbana a Romaniei nu economiseste absolut deloc si nici nu are rezerve financiare", a aratat Andanut.

Reprezentantul APAPR a mai spus ca Pilonul II este constant atacat de sindicate, care au incercat sa intre in acest domeniu de activitate si sa il controleze, dar au esuat.

"Sindicatele actioneaza impotriva intereselor salariatilor pe care ar trebui sa ii reprezinte. In tarile occidentale, sindicatele sustin fondurile de pensii private si sunt interesate ca ele sa fie cat mai puternic finantate cu contributii (...) Orice atac la Pilonul II este un atac la siguranta financiara la batranete a actualei generatii de salariati", a spus Andanut.

Potrivit reprezentantului APAPR, sustenabilitatea si adecvarea Pilonului II sunt vitale pentru o pensie privata la un nivel decent in viitor.

"Studii independente arata ca o contributie cu un punct procentual mai mica, pe o durata de cotizare de 30 de ani, va conduce la o pensie cu pana la 30% mai mica. Jumatate din pensia privata acumulata in statele cu experienta in domeniu provine de fapt din contributiile virate in prima treime a perioadei de acumulare. Deci, startul cu contributii solide este de maxima importanta pentru sistem", a afirmat Andanut.

In opinia sa, sistemul de pensii private este nesustinut politic si atacat des, pe baza unor prejudecati si cu lipsa de cunoastere.

"De asemenea, sistemul pensiilor private este inca lipsit de increderea si intelegerea marelui public si are nevoie de sustinere din partea celor mai puternice si credibile institutii ale statului roman", a aratat presedintele APAPR.

El a cerut autoritatilor ca, daca nu se doreste dezvoltarea mai puternica a pensiilor private, macar sa nu puna in practica masuri care "strica" ce s-a construit pana in prezent.

"Au trecut doar doi ani de la startul sistemului, dar peste 20 de ani cu totii vom regreta orice afectare de astazi a sistemului de pensii private. Sa nu ajungem acolo, pentru ca va fi cu siguranta prea tarziu", a spus Andanut.

Presedintele APAPR a incheiat prin a spune ca asociatia a trimis scrisori de protest fata de reducerea contributiei la Pilonul II catre Presedintele Romaniei, seful Executivului si Fondul Monetar International si reprezentantului Romaniei la aceasta institutie, Mihai Tanasescu.

"De asemenea, vom protesta la nivel politic inalt prin intermediul amasadorilor tarilor din care provin actionarii administratorilor prezenti pe Pilonul II si la Uniunea Europeana", a mai spus seful APAPR. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#contributie, #faliment, #fonduri, #pensii, #pilon, #private, #reducere, #sistem , #stiri Mihai Tanasescu