Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia cu privire la dezechilibrele din bugetul pe 2019, intre venituri si cheltuieli, si precizeaza ca valoarea foarte mare a cheltuielilor cu pensiile si salariile ofera un spatiu fiscal foarte mic.
"Avem o problema in domeniul fiscal si l-am spus aici in repetate randuri. Nu atat deficitul reprezinta o problema, cat calitatea bugetului. Daca va uitati in buget, veniturile fiscale au scazut sub 30%. Asta nu e tara europeana. Putem sa o spunem direct. Asta e pe partea de venituri.
Pe partea de cheltuieli, ponderea foarte mare a acestor cheltuieli rigide cu pensii si salarii care iti da un spatiul fiscal foarte mic si o pondere relativ mica fata de nevoi a investitiilor publice. Dezechilibrul pe care l-am semnalat de 3-4 ani de zile intre investitiile publice si consum se vede pe strada. Daca va duceti sa va uitati pe strada, masini multe si drumuri putine. Nu mai au loc masinile pe drum", a declarat joi Mugur Isarescu, intr-o conferinta in care a prezentat decizia BNR privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an.
In ceea ce priveste inflatia, guvernatorul BNR spune ca aceasta se va mentine peste tinta pana la finalul acestui an.
"Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finele anului curent, pe o traiectorie usor inferioara celei evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 16:44
Mugur Isarescu a prezentat, luni, noul raport trimestrial asupra inflatiei, ocazie cu care a raspuns atacurilor lansate in ultima perioada de consilierul economic al premierului, Darius Valcov, la adresa BNR.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu
- Raportul a fost efectuat in noiembrie - ianuarie, a fost discutat in cateva sedinte si aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie.
- Oamenii nostri sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesara, pentru ca dansii au avut o frustrare. M-au intrebat: "Noi pentru cine lucram? Pentru ca ni se spune ca suntem lipsiti de patriotism". Le-am spus sa nu ia in considerare aceste declaratii.
- Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Este dureros ca multi nici nu le citesc si ies in presa si fac diverse acuzatii.
- Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori externi, cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.
- BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1%... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:29
Rana inflatiei va mai ramane la nivelul de 5%, atins in luna martie, dar apoi va scadea iar la finalul anului va ajunge la 3,6%, a anuntat, miercuri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unei declaratii de presa in care a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei.
Prognoza a fost insa revizuita in crestere, pentru ca cea anterioara indica o rata de 3,5% pentru sfarsitul anului 2018.
Totodata, la finalul lui 2019 rata anuala a inflatiei va ajunge la 3%, a mai declarat Mugur Isarescu.
"Rata anuala a inflatiei IPC este proiectata sa atinga 3,6 la suta la sfarsitul anului 2018 si 3,0 la suta la finele anului 2019. Fata de Raportul din februarie 2018, valorile proiectate au fost revizuite marginal, in sus cu 0,1 puncte procentuale pentru finele anului curent si, respectiv, in jos cu 0,1 puncte procentuale pentru sfarsitul celui viitor.
Similar proiectiei anterioare, dinamica anuala a indicelui este anticipata a oscila in jurul valorii de 5 la suta pe parcursul trimestrelor II si III 2018", a precizat Isarescu.
"E greu de controlat tinta inflatiei cu atatea suisuri si coborasuri fiscale"
Potrivit guvernatorului BNR, este greu de controlat tinta de inflatie cu atatea suisuri si coborasuri fiscale, precizand insa ca nu face referire la politica fiscala a actualului guvern, ci la tot ce s-a intamplat in ultimii ani.
"Este greu sa iti atingi tinta de inflatie cu atatea suisuri si coborasuri fiscale. Cand am spus despre masuri fiscale nu ne-am referit... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:45
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, participa, in Comisia Economica si de Industrii de la Senat, la discutii pe tema evolutiei inflatiei si implicatiile pentru economia Romaniei.
Invitatia a fost lansata de senatorul PNL Florin Citu, acesta precizand ca va fi o dezbatere profesionista si transparenta.
"Este o premiera pentru Parlament in acest mandat, cand Guvernatorul BNR raspunde invitatiei pentru a dezbate impreuna, profesionist si trasparent, situatia economica a Romaniei. Astazi nu vorbim politica. Incercam impreuna sa gasim solutii pentru viitor.
Este o oportunitate si pentru PSD-isti de a participa la o discutie serioasa despre problemele economice ale tarii pentru ca din punctul meu de vedere implementarea programului de guvernare ne-a adus in aceasta situatie", a scris Florin Citu pe Facebook.
Ziare.com transmite, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR Mugur Isarescu
- Florin Citu anunta ca senatorii PSD nu participa la sedinta.
- Consiliul BNR apreciaza aceasta oprtunitate de a ne adresa pe un subiect de actualitate.
- Majorararea ratei inflatiei a fost generata in general de socuri interne si externe.
- Au existat majorari de preturi la gaze naturale, curent electric, la produse alimentare si nealimentare.
- Daca am fi calculat evolutia inflatiei fara impactul fiscal rezultatul ar fi fost altul.
- Rata anuala a inflatiei este 1,8% in Cehia, 1,4% in Polonia si 1,9% in Ungaria. In aceste state se manifesta aprecieri ale... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 12:20
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost invitat, joi, alaturi de toti membrii Consiliului de Administratie BNR, in Comisia Economica si de Industrii de la Senat, pentru discutii pe tema evolutiei inflatiei si implicatiile pentru economia Romaniei.
Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Dan Suciu, a declarat pentru Ziare.com ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va participa la intalnire.
"Domnul Isarescu va merge. Probabil vor merge si viceguvernatori, sa vedem cine. Este un subiect absolut serios, pe tema noastra, pe principala chestiune din mandatul BNR, care este stabilitatea preturilor. Evident ca ii dam atentie, mai ales ca nu este un demers al altcuiva sa isi incordeze muschii, sa dea bine in poze. Chiar este un subiect important", ne-a spus Dan Suciu.
In 18 martie, senatorul PNL Florin Citu a anuntat ca a trimis "o invitatie la BNR, in calitate de presedinte al Comisiei Economice din Senat, pentru a avea o discutie transparenta si profesionista despre evolutia inflatiei si implicatiile pentru economie".
Citu a declarat, miercuri, pentru RFI Romania, ca vrea ca discutia de joi cu guvernatorul BNR sa fie una profesionista.
Totodata, intrebat daca are sa reproseze ceva BNR in privinta inflatiei, Florin Citu a raspuns: "Eu am mai reprosat public. Eu cred ca banca centrala in 2017 a fost mult prea timida in fata semnelor pe care le vedeam ca vin de la politica fiscala, o politica fiscala prociclica care a creat aceasta tensiune in economie si a dus din... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 11:10
Liviu Dragnea ii va scrie guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, de la care spera sa obtina cateva raspunsuri privind cresterea inflatiei. Totodata, acesta le-a spus jurnalistilor ca vrea sa vada si care a fost implicarea BNR.
Liderul PSD a fost intrebat, marti, daca este ingrijorat de cresterea inflatiei. Inainte de a da un raspuns ferm, Dragnea a spus ca trebuie mai intai sa primeasca lamuriri de la Banca Nationala a Romaniei.
"Eu o sa trimit o scrisoare domnului guvernator cu niste puncte de vedere adunate de la mai multi specialisti si din partea mea. Si vreau sa primesc niste raspunsuri. Nu vreau sa discut acum pe genunchi, pentru ca e un subiect foarte important. As vrea sa vad si care a fost implicarea BNR in asta, pentru ca este o chestiune foarte serioasa", a adaugat Dragnea.
Intrebat si daca apreciaza ca BNR ar fi vinovata de acest lucru, Dragnea a raspuns: "Doamne fereste, nu, dar trebuie niste raspunsuri".
Rata anuala a inflatiei a urcat in luna ianuarie la 4,32%, cel mai inalt nivel din iulie 2013 pana acum, arata primele estimari publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Trendul s-a mentinut ascendent, dupa ce, in decembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,32%, in crestere fata de noiembrie, cand a fost 3,23%, si fata de octombrie, cand a fost de 2,63%.
Astfel, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la gaze (3,79%), legume si conserve de legume (3,23%), fructe proaspete (3,1%) si citrice si alte fructe... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 16:30
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, vede o inasprire a politicii monetare mai devreme decat s-a preconizat anterior, in conditiile in care inflatia a revenit dupa prima scadere a preturilor de consum de la caderea comunismului.
Majorarea cererii interne a stimulat ritmul de crestere al economiei Romaniei, unul dintre cele mai rapide din Uniunea Europeana, si ar putea compensa complet efectele deflationiste ale celor mai recente reduceri de taxe adoptate de Guvern, a afirmat Mugur Isarescu intr-un interviu publicat miercuri de Bloomberg.
Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar
Primul raspuns al BNR la revenirea preturilor de consum va viza ingustarea coridorului de dobanda folosit pentru gestionarea lichiditatilor, si acest lucru s-ar putea intampla anul acesta, a explicat seful BNR.
"Intentionam sa reactionam mai rapid, dar nu prin modificarea dobanzii de politica monetara. Dupa modificarea ...citeste mai departe despre "Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 20:31
Economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip 'soc', cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% (...), dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare.
Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara, fiind intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie.
BNR: Preturile vor scadea in urmatoarele luni - Cat timp vom ...citeste mai departe despre "Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 20:14
Inflatia este un fenomen monetar, dar a simplifica lucrurile pana la a spune ca este numai un fenomen monetar este categotic un lucru care nu ajuta, considera Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Relatia intre masa monetara si inflatie este clara. Ceea ce se neaga este semnificatia practica a acestei relatii.
Cred ca dezbaterea pe aceasta tema va fi interesanta. Am introdus inca din titlu si ideea de practica pentru ca dorim ca aceasta dezbatere sa nu ramana numai una teoretica, dorim sa faca un pas spre o intelegere a complexitatii fenomenului monetar", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la sediul Bancii Nationale.
In ceea ce priveste relatia intre cresterea monetara si inflatia, de multe ori ele sunt corelate, considera Guvernatorul.
"Odata cu cresterea masei monetare cresc si preturile de productie. Si, de aici, ar putea veni o indemnare periculoasa: cresteti masa monetara ca sa stimulati productia! Probabil ca o crestre a masei monetare se duce mai degraba in preturi.
Apoi nu stim cum evolueaza circulatia banilor. A neglija viteza de circulatie a banilor inseamna sa negi un fenomen care apare frecvent dupa o perioada de inflatie. Se numeste remonetizare. Cresterea masei monetare odata cu cresterea inflatiei s-a intamplat si in Romania in ultimii ani", a mai adaugat acesta. mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:46