Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat luni, 5 septembrie, o majorare a contributiei financiare suportate de AFM in favoarea bugetelor locale in cadrul programului care vizeaza casarea masinilor mai vechi de 15 ani.
Astfel, primariile ar urma sa suporte doar 20-25% din bonusul de 3.000 de lei pentru casarea unei masini vechi si nu jumatate, asa cum s-a propus initial.
Modificarea a fost decisa in contextul in care mai multe primarii au reclamat faptul ca nu dispun de fondurile necesare pentru a participa la program.
"In ceea ce priveste programele finantate prin AFM pentru primarii, continuam programele Rabla Clasic si Rabla Plus, dar venim cu un program nou, Rabla Local, program pe care l-am dezbatut intens la Cluj in sensul adevarat al cuvantului si la o tonalitate mai ridicata, pentru ca propunerea pe care am facut-o primariilor nu a fost pe placul municipalitatilor, sa zic asa, motiv pentru care vom discuta saptamana aceasta cateva modificari. Importanta pentru noi este implicarea oraselor in programe de imbunatatire a calitatii aerului", a declarat Tanczos Barna luni, la Forumul Oraselor Verzi, care se desfasoara la Brasov.
Acesta a precizat ca, cel putin in Europa, responsabilitatea pentru imbunatatirea calitatii aerului se afla la nivel local, el precizand ca este nevoie "de un program Rabla in care se implica activ si primaria".
"Acest program, conform discutiilor de vineri, o sa insemne o contributie mai mare de la AFM - o sa urcam de la 50%... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2022, ora 17:42
Ministerul Mediului a transmis, joi, ca accesarea programelor RABLA Clasic si RABLA Plus poate fi facuta exclusiv cu dosare electronice, transmise online. Termenele de depunere a dosarelor au fost prelungite.
"Ca urmare a starii de urgenta decretata la nivel national, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), aplica masuri speciale in ceea ce priveste derularea programelor de finantare. Astfel, depunerea dosarelor in cadrul Programelor Rabla si Rabla Plus se va face integral online, fiind acceptate in format electronic toate documentele necesare", a transmis Ministerul Mediului, printr-un comunicat de presa.
Sursa citata a prcizat ca obligativitatea prezentarii certificatului de distrugere si radiere a autovehiculelor vechi a fost inlocuita cu o comunicare online catre dealer, in care sa fie specificate data si numele operatorului unde masina a fost casata.
De asemenea, certificatele de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale au fost inlocuite cu o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca viitorul posesor al masinii noi nu are datorii la stat, la momentul achizitiei.
"Multi cetateni ne-au scris despre greutatile pe care le intampina cu inscrierea in programele Rabla Clasic si Rabla Plus. Le-am promis ca vom adapta programele la starea de urgenta pe care o traversam. Astazi pot sa va anunt ca am simplificat totul, in asa fel incat romanii sa isi poata cumpara o masina noua de acasa, din... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:11
Ministerul Mediului vrea sa schimbe programul Rabla astfel incat masinile date la casare sa aiba obligatoriu Inspectia Tehnica Periodica (ITP) facuta la zi.
O aberatie legislativa am putea spune daca ne uitam ca mare parte din beneficiarii programului tocmai astfel de masini au casat - care nu mai trec oricum de inspectia tehnica si deci nu mai au voie sa circule pe drumurile publice.
In schimb, in propunerea lansata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului se motiveaza ca programul se refera la autoturismele care circula pe drumurile publice, deci trebuie sa aiba ITP.
"Conditia de valabilitate a inspectiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul inscrierii la producatorul validat, pentru persoane fizice a fost introdusa intrucat innoirea parcului auto se refera la autoturismele care circula pe drumurile publice.
Avand in vedere scopul si obiectivele programului s-a considerat necesara introducerea in cadrul definitiei autovehiculului uzat inspectia tehnica periodica valabila la momentul inscrierii la producatorul validat. Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidentia faptul ca autovehiculul uzat casat in cadrul programului a circulat pe drumurile publice", se arata in proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi.
Si aceasta nu... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:48
Autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, ar putea achizitiona, prin Programul "Rabla Plus", autoturisme ecologice noi la o contravaloare in lei de maximum 35.000 de euro (fara TVA) pentru fiecare masina.
Suma este aproape dubla fata de cea stabilita in prezent, potrivit unui proiect de ordonanta, publicat spre consultare publica pe site-ul Ministerului Mediului.
La ora actuala, prin efectul Ordonantei Guvernului nr. 80/2001, plafonul pentru achizitia autoturismelor "verzi" de catre autoritatile si institutiile publice este reprezentat de contravaloarea in lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.
"Ratiunea sociala care sta la baza modificarii include componenta de mediu, in contextul in care poluarea determinata de emisiile provenite de la autovehicule este intr-o constanta crestere, iar responsabilitatile cu privire la schimbarile climatice necesita o abordare clara in sensul diminuarii efectelor poluarii.
Scopul completarii actului normativ este acela de a stimula achizitionarea de catre autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul finantare si subordonare, a vehiculelor noi in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finantat din Fondul pentru Mediu.
Introducerea pragului de 35.000 euro, inclusiv TVA, pentru autoritatile si institutiile publice,... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 09:55
Cabinetele individuale de avocati, medici sau asistenti sociali, birourile notariale sau de arhitectura si alti reprezentanti ai profesiilor liberale se pot inscrie in programul Rabla pentru persoane juridice, in urma unor modificari aduse programului dupa ce au existat solicitari in acest sens.
Prin modificarile aduse ghidului de finantare, in acest moment sunt eligibile in cadrul programului si organizatiile profesionale care isi desfasoara activitatea in una din formele de exercitare a profesiei liberale, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, care gestioneaza programul Rabla, Adrian Gearap,potrivit Mediafax
De exemplu, daca pana in prezent nu se puteau inscrie in program decat societatile de avocatura, care au personalitate juridica, acum au aceasta posibilitate si cabinetele individuale de avocatura. Este valabil si pentru cabinetele individuale ale medicilor, veterinarilor, tehnicienilor dentari, notarilor, mediatorilor, executorilor judecatoresti, consultantilor fiscali, asistentilor sociali, precum si pentru birourile individuale de arhitectura sau geodezie.
"Am luat in calcul solicitarile venite din partea acestor organizatii care isi doreau sa achizitioneze o masina prin programul Rabla. Astfel, daca detin calitatea de proprietar, actioneaza in nume propriu si au sediul profesional in Romania, acum isi pot depune dosarele la Administratia Fondului pentru Mediu pentru inscrierea in program", a mai declarat Adrian... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 08:45
Programul Rabla pe 2014 ar putea aduce unele noutati, printre care inscrierea cetatenilor direct la dealer si eliminarea colectorilor, precum si acceptarea masinilor mai vechi de 8 ani, urmand sa fie distribuite 20.000 de tichete de cate 6.500 de lei, potrivit proiectului pus in dezbatere publica.
Incepand de miercuri, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) impreuna cu Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, cunoscut ca "Rabla".
Potrivit proiectului, in 2014 vor fi disponibile 20.000 de tichete in valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140.000 de lei.
In program vor intra si autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu 8 ani, fata de 10 ani ca pana acum... citeste mai departe despre "Care sunt schimbarile la Programul Rabla 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Martie 2014, ora 09:14
Cei interesati sa-si caseze masinile prin Programul "Rabla", pot face acest lucru, incepand de luni, 10 iunie, potrivit informatiilor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Lista operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, care au fost respinsi in program, este publicata pe site-ul institutiei, la sectiunea aferenta programului.
Pentru 2013, au fost depuse din partea operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, un numar de 288 de dosare, dintre care 83 au fost respinse.
De asemenea, datele AFM arata ca, incepand cu data de 31 mai 2013, au fost depuse 65 contestatii, din care 40 au fost declarate respinse.
Fondul pentru Mediu va emite, in acest an, 20.000 de tichete pentru Programul 'Rabla', dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice. Pentru sesiunea 2013 se va utiliza un singur tichet valoric pentru achizitionarea unui autovehicul nou, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei, cat valora in 2012.
Cumularea eco-tichetului cu tichetul 'Rabla' este posibila in cazul achizitionarii unui autovehicul electric, iar pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 17:45
Numarul tichetelor acordate de stat pentru casarea masinilor uzate prin intermediul programului "Rabla" a fost suplimentat de Guvern cu inca 30.000 vouchere, aceasta fiind a treia suplimentare efectuata pe parcursul anului 2010 dupa ce tichetele emise au fost distribuite integral catre unitati REMAT, precizeaza Mediafax. Suplimentarea numarului de tichete pentru scoaterea din circulatie a masinilor uzate a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat in urma cu o saptamana ca programul "Rabla" va fi din nou suplimentat, cu circa 30.000 de tichete, dupa ce voucherele din ultima transa tiparita vor fi distribuite in totalitate catre REMAT-uri.
El a aratat ca toate cele 160.000 tichete au fost distribuite catre unitatile REMAT, fiind scoase din circulatie circa 110.000 de masini in ultimele trei luni si cumparate prin programul Rabla peste 22.000 masini noi, mai mult de jumatate de productie autohtona.
Editia 2010 a programului "Rabla" a inceput la 18 februarie, cand au fost distribuite 60.000 de vouchere.
Ulterior, numarul de vouchere a fost suplimentat de doua ori, de fiecare data cu cate 50.000.
Suma totala cheltuita de stat in 2010 pentru programul "Rabla" depaseste 600 milioane lei.
Principalele modificari in editia 2010 a programului "Rabla" fata de anii anteriori constau in faptul ca in schimbul masinii casate proprietarul primeste un voucher care poate fi valorificat la... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 13:10
Romanii au semnat note de acceptare pentru 13.315 masini din cele 28.457 de masini oferite in a doua etapa a programului Rabla, iar Dacia a ramas marca preferata, potrivit datelor furnizate, marti, de Administratia Fondului de Mediu (AFM), la solicitarea NewsIn. Astfel, potrivit AFM, in perioada 15-31 iulie 2009 au fost date 5.065 de autovehicule.
Anterior, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta ca pana pe 14 iulie au fost cumparate 4.737 de masini in cadrul celei de-a doua etape.
In luna iunie - care a reprezentat prima tragere din cadrul celei de-a doua etape - romanii semnasera note de acceptare pentru 3.513 autoturisme.
"Cresterea de 2,8 ori a notelor de acceptare pentru masinile oferite in iulie in cadrul programului Rabla fata de luna anterioara, respectiv la 9.802 de la 3.513, se datoreaza noilor modificari legislative referitoare la introducerea in legislatie a facilitatilor de leasing si de rate", au precizat pentru NewsIn reprezentantii AFM.
In cadrul celei de-a doua etape mai exista o tragere, care se va derula in cursul lunii august.
Marcile preferate de romani, in cadrul celei de-a doua etape au fost Dacia, Opel, Chevrolet, Renault-Nissan.
La popul opus s-au situat Honda, Audi si Lada. Guvernul a mai decis pe 3 iunie ca o persoana poate cumpara mai multe autovehicule prin programul Rabla, iar prima de casare va fi acordata si pentru autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone.
Dupa prima etapa, care s-a derulat in intervalul 20 martie - 29 mai 2009,... mai mult
Marti, 04 August 2009, ora 15:43