Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modificari la "Rabla"

Modificari la "Rabla"

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, astazi, ca programul Rabla va fi modificat. Incepand cu cea de-a doua etapa vor fi introduse si autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone, iar numarul de autoturisme ce pot fi achizitionate de o persoana va fi nelimitat.

Cele doua modificari vor fi facute dupa ce in sedinta Guvernului de miercurea viitoare ministrul Mediului va introduce o ordonanta pentru modificarea OUG 206, urmand ca etapa a doua a programului "Rabla", cu cele doua modificari, sa fie functional dupa 10 sau 15 iunie.

"Tinta noastra este sa scoatem 60.000 de rable de pe piata, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utilize pe cele noi. Din punct de vedere al persoanelor juridice, lucrurile merg spre legislatia europeana, trebuind sa fie aplicata schema de minimism, de ajutor de stat, lucrul acesta fiind posibil in mai multe etape”, a precizat ministrul, citat de NewsIn.

Nicolae Nemirschi a spus ca din toamna programul va fi fezabil si pentru persoanele juridice, adica din a treia etapa a programului "Rabla". Persoanele juridice vor beneficia de program doar trei ani, pana in anul 2011, fiindu-le alocate 60.000 de unitati pe toata aceasta perioada, ceea ce inseamna un efort financiar de subventie pentru prima de casare de 54-55 de milioane de euro.

O alta modificare dorita de Nemirschi la programul "Rabla" vizeaza achizitia autoturismelor in sistem leasing.  "Al patrulea element la care am tinut, dar la care mai sunt niste runde destul de grele cu Consiliul Concurentei, este achizitia prin leasing. Practic, aici achizitioneaza o persoana juridica, care este firma de leasing, si da mai departe, in folosinta, unei persoane fizice. Daca vom lamuri si chestiunea asta, probabil ca din toamna, probabil va putea sa intre si leasingul in functiune”, a precizat acesta.

Nemirschi a anuntat ca s-a incheiat prima etapa a programului "Rabla". De la 1 iunie, se va intra in etapa a doua, urmand ca celor care si-au atins cota aceasta sa le fie suplimentata. Pana acum, Dacia a avut cele mai mari vanzari, peste 5.000 de unitati, suplimentandu-i-se, in prima etapa, de trei ori, cota.

Ministrul Mediului este de parere ca programul "Rabla" este un succes anul acesta, putand ajuta si industria automobilistica. “Pana la aceasta data s-au vandut 11.500 de autoturisme noi din cele 20.000, asta inseamna 20% din totalul automobilelor noi vandute pe piata romaneasca. Ceea ce, comparativ cu anul trecut, cand din total autoturisme vandute prin programul Rabla a reprezentat numai 11%. Dovada ca programul si-a atins scopul si, practic, a fost un ajutor pentru industria auto, care in primele patru luni a avut o scadere a vanzarilor in jur de 50% per total”.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2113 ori
Citeste mai multe despreetapa leasing nemirschi rabla