Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu multumeste pe toata lumea si, desi ministrii isi doresc cat mai multi bani de la buget, nu se poate pentru ca trebuie sa ne incadram in deficit, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Cand ai avut un deficit bugetar anul trecut de 9 si ceva la suta si te angajezi ca il reduci si trebuie sa il reduci si sa il duci undeva la 7% este clar ca nu e nici un buget de austeritate, dar nu este nici un buget care sa multumeasca pe toata lumea. Trebuie sa ne incadram in aceste deficite bugetare, in acest 7 si un pic la suta.
Evident ca toti ministrii isi doresc pentru ministerul pe care il conduc cat mai multi bani de la buget. Nu se poate acest lucru pentru toata lumea. Este clar ca trebuie sa ajustam din cheltuieli, din cheltuielile structurale ale ministerelor si companiile care sunt ineficiente trebuie restructurate", a explicat ministrul la Digi 24.
Referitor la companiile din subordinea ministerului, Virgil Popescu a mentionat ca CE Oltenia este intr-un proces de restructurare inceput de anul trecut, aprobat de Guvern, si se deruleaza negocieri cu Comisia Europeana pentru ajutorul de restructurare.
CE Hunedoara "este in procedura pe Ordonanta 60", in reorganizare, iar deciziile le ia administratorul judiciar. ME este in discutii cu acesta pentru divizarea companiei in doua entitati: una, termocentrala de la Mintia, sa se duca la administratia locala si cealalta, termocentrala de la Paroseni,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 14:00
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a discutat LIVE, la "Dialogurile Ziare.com", despre situatia contractelor la electricitate si ce pot face romanii in situatia liberalizarii pietei.
Puteti urmari inregistrarea interviului pe Ziare.com cat, pe pagina de Facebook a publicatiei. si pe canalul de YouTube.
Virgil Popescu: "Se stia inca din decembrie ca este o problema cu calatoriile esentiale in Mexic"
UPDATE. Ce spune ministrul despre romanii din Mexic. Se pare ca exista o avertizare inca din decembrie in aceasta tara.
"Se stia ca este o problema in legatura cu calatoriile neesentiale in Mexic. Este ciudat ca agentiile de turism au continuat sa vanda bilete desi se stia despre aceasta problema.
Nu este normal. O agentie de turism nu trebuie sa trimita turistii acolo.
Ar trebui facuta si o verificare care agentiile de turism in acest sens pentru ca se stie exact cine si ce a vandut.
Partea aceasta a Ministerului Turismului trebuie sa fie mai vizibila.
Dupa ceea ce s-a intamplat in Mexic, eu cred ca este o lovitura data Turismului.
II multumesc ministrului de Externe pentru ca a intervenit. Cred ca s-a intervenit mai repede decat a fost anuntat.
Din partea MT nu am vazut nicio reactie", a spus Virgil Popescu.
Despre faptul ca doar anumite companii participa la targuri internationate, ministrul a precizat ca va face demersuri pentru ajutarea companiilor romanesti cu punerea la dispozitie a unor pavilioane mai bine amplasate.
"Trebuie sa... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2021, ora 11:56
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, luni seara, ca sustine in totalitate dreptul de preemptiune al Primariei Capitalei de a achizitiona Elcen sau activele din aceasta societate.
"Eu cred ca este ok sa fie totul integrat si evident modernizat. Si Elcen are nevoie de modernizare si acolo avem fondul de modernizare si indiferent ca e proprietatea ministerului sau a primariei, acest lucru trebuie facut. Degeaba, insa, faci Elcen fara reteaua de termoficare si aceasta trebuie complet reabilitata. Primaria Generala si-a exprimat (intentia de a cumpara Elcen- n.red.) in 13 ianuarie catre administratorul judiciar, ne-a instiintat si pe noi.
Sigur, sustin in totalitate acest lucru, dreptul de preemptiune de a achizitiona Elcen sau activele din Elcen. Daca acest lucru va fi dus la bun sfarsit este foarte bine. Elcen va putea functiona sub aceeasi umbrela a primariei, cu o conducere unica, nu mai da vina nimeni unui pe altul, ca nu-si mai plateste unul altuia subventiile, datoriile catre furnizori", a spus Popescu, la B1 TV.
Ministrul de resort a sustinut ca pentru achizitia Elcen nu trebuie sa existe bani de la bugetul de stat. "Pot sa existe bani din taxe si impozite. Primaria Capitalei este o primarie bogata. Exista si finantari si din alta parte", a mentionat demnitarul.
Anuntul lui Nicusor Dan
Saptamana trecuta, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat, intr-o conferinta de presa, intentia Municipalitatii de a cumpara Elcen, mentionand insa... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 21:31
Romania mai are multe de facut pentru a incuraja utilizarea masinilor electrice, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, precizand ca nu a putut merge cu un astfel de vehicul de la Bucuresti la Constanta intrucat, pe acest drum, nu exista nicio statie de alimentare.
"Eu cred ca este normal ca ministrul Energiei sa mearga cu masina electrica. Mi-am luat o masina electrica si primul lucru am zis: 'Hai sa mergem la Ploiesti, ca pana acolo si inapoi avem autonomie'. Apoi am zis 'Hai la Constanta!', dar ne-am oprit. Autonomia automobilului este 200 si ceva de kilometri, drumul pana la Constanta este 200 si ceva de kilometri si, daca se intampla ceva pe drum, acolo am ramas, pentru ca nu avem nicio alimentare intermediara intre Bucuresti si Constanta", a spus ministrul, prezent la o conferinta de profil.
El a aratat ca, desi la Bucuresti si la Constanta sunt nenumarate statii de alimentare, acest lucru nu se intampla si pe drumul dintre cele doua localitati.
"Deci, trebuie sa mai lucram la asta. Ganditi-va ca la gaze e si mai complicat un pic!", a adaugat Anton, referindu-se la automobilele care circula cu gaz natural comprimat, de asemenea o alternativa la carburantii clasici.
Numarul autoturismelor verzi (electrice si hibride) vandute in Romania, in perioada ianuarie - septembrie 2018, a ajuns la 2.922 de unitati, in crestere cu 63,69% fata de aceeasi perioada din anul anterior, releva datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 14:18
Anton Anton va participa luni, incepand cu ora 18:00, la "Ora Guvernului", dupa plenul Camerei Deputatilor, care va avea loc de la ora 16:00. Ministrul Energiei va prezenta pozitia Executivului pe Legea offshore, la solicitarea USR.
Ministrul Anton Anton a confirmat participarea: "Sigur ca vin. De fiecare data cand am fost chemat in Parlament am fost. Nu mi se pare normal sa ma inviti joi pe luni, dar ma duc. Nu am fost invitat. In momentul in care o sa primesc invitatia o sa raspund", a spus Anton Anton, pentru Mediafax.
Contactat duminica, presedintele USR, Dan Barna, a explicat ca partidul a decis sa il cheme pe Anton Anton la Ora Guvernului pentru a prezenta pozitia Guvernului in legatura cu proiectul Legii offshore care stabileste criteriile exploatarii gazelor din Marea Neagra.
"USR a solicitat prezenta ministrului Energiei la Ora Guvernului pentru ca este de interes pentru cetatenii Romaniei in privinta Legii offshore. Ministerul Energiei si ministrul nu au avut nicio iesire, nicio declaratie publica, in conditiile in care aceasta este una dintre temele de la care se asteapta pozitia Guvernului. Am vazut ca in afara de iesirile lui Liviu Dragnea, care este presedintele Parlamentului, si nu un ministru al Energiei, nu am avut din partea Guvernului nicio pozitie", a declarat Dan Barna.
Liderul USR a precizat ca partidul sau ii ofera sansa ministrului Energiei sa explice, de la tribuna plenului Camerei Deputatilor, are este viziunea Executivului pe Legea... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 08:31
Ministrul Energiei, Anton Anton, i-a contrazis joi pe specialistii care au avertizat ca majorarea pretului petrolului va duce si la o crestere a facturilor de gaze pentru romani, cel mai tarziu in iarna urmatoare. Potrivit lui Anton, oamenii n-au de ce sa isi faca griji, in conditiile in care nu urmeaza nicio astfel de scumpire.
Jurnalistii l-au intrebat pe Anton Anton - in timp ce acesta iesea de la conferinta "Eficienta energetica, prioritate in combaterea saraciei energetice si asigurarea energiei pentru toti" - ce strategie are Romania pentru a-i proteja pe oameni de crestere pretului la gaze, preconizata pentru lunile urmatoare si cauzata de scumpirea petrolului.
"Nu-i adevarat", a raspuns ministrul, referindu-se la faptul ca scumpirea nu va avea loc si refuzand sa-si argumenteze opinia.
Mai multi specialisti in energie au subliniat, insa, recent, faptul ca pretul gazelor este direct dependent de cel al titeiului, iar cotatiile barilului au ajuns in aceasta perioada la maximul ultimilor patru ani. Iar fluctuatiile pretului barilului se reflecta si in pretul gazelor, cu un decalaj de 6-9 luni, astfel ca intreaga piata de energie se pregateste si pentru majorarea pretului gazelor iarna viitoare, adica tocmai atunci cand e mai multa nevoie de aceasta resursa pentru populatie.
Astfel, la finele lunii mai, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, declara ca pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, va... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 12:45
Ministrul Energiei i-a spus, luni, unui jurnalist ca este nesimtit, dupa ce a fost intrebat ce este curentul electric.
Schimbul de replici a avut loc in cadrul ZF Power Summit 2018, o conferinta organizata de Ziarul Financiar.
"Sunteti profesor si imi cer scuze ca poate sunt extrem de nesimtit, dar imi puteti spune ce e ala curent electric?", l-a intrebat Mihai Nicut, jurnalist la Economica.net, pe Anton Anton. Ministrul, vizibil iritat, i-a raspuns scurt: "Esti nesimtit!".
Momentul poate fi vazut la minutul 55:
De altfel, ministrul Anton Anton este recunoscut pentru replicile neobisnuite.
Saptamana trecuta, el a declarat in cadrul unui interviu ca, in urma unui pariu pe care l-a pus, o "domnisoara draguta" va trebui sa stea in cap daca strategia energetica a Romaniei va fi gata in 2018.
"Fara indoiala, anul asta este gata si ea, am uitat sa spun. Eu sper si am un pariu cu o domnisoara draguta, care mi-a spus ca ea nu crede ca voi termina strategia energetica si, daca o termin, va sta in cap si i-am spus sa se antreneze. Deci anul acesta se va termina strategia energetica, la care sigur, lucram de multi ani si trenam, ceea ce nu mi se pare normal", a spus Anton Anton la acel moment.
In cadrul aceluiasi interviu, ministrul Energiei a facut mai multe declaratii neobisnuite. Printre altele, el a spus ca s-a intalnit in lift cu investitorii interesati de marirea puterii centralei de la Cernavoda.
"Noi la Cernavoda am prevazut de la inceput sa... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 14:10
Propunerea lui Bogdan Stanescu si a Danielei Lulache pentru reinnoirea functiilor de administrator al Nuclearelectrica nu apartine Ministerului Energiei, ci unui actionar minoritar, a declarat marti ministrul de resort Toma Petcu.
"Propunerile Lulache si Stanescu nu ne apartin. Acestea sunt facute de un alt actionar (minoritar) al Nuclearelectrica", a spus Petcu, pentru News.ro, fara a preciza despre ce actionar minoritar este vorba.
El a argumentat ca este nemultumit de actuala conducere a Nuclearelectrica si nu ar fi avut cum sa sustina astfel de propuneri.
"Ministerul Energiei nu avea cum sa sustina cele doua propuneri intrucat la nivelul ministerului exista o nemultumire fata de actuala conducere a Nuclearelectrica din care cei doi fac parte. Nemultumirea vizeaza rezilierea contractului cu Compania Nationala a Uraniului (CNU) care a vulnerabilizat industria nucleara integrata a Romaniei, aspecte cercetate in acest moment de corpul de control al premierului", a afirmat ministrul.
Agentia de presa News.ro a relatat, la sfarsitul lunii martie, ca Nuclearelectrica urmeaza sa numeasca sase membri in consiliul de administratie, pe o perioada de patru ani, incepand cu data de 26 aprilie 2017, ca urmare a incetarii mandatului administratorilor in 25 aprilie.
Lista integrala cu propunerile apare pe site-ul producatorului de energie, pe ordinea de zi in Adunarea Generala a Actionarilor convocata pentru 24 aprilie, alaturi de CV-urile candidatilor.
Propunerile... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 18:27
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca producatorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar insemna "o situatie catastrofala".
Potrivit ministrului, in cazul Elcen - RADET exista o deciziei a justitiei pe care ambele parti trebuie sa o respecte.
"Politizarea situatiei dintre Elcen si RADET afecteaza ambele societati in mod negativ. Repet ceea ce am mai spus si ar trebui sa fie foarte bine cunoscut publicului: intre cele doua entitati exista o disputa economica pe care justitia a si transat-o in buna masura", a afirmat Grigorescu, intr-un comuncat al ministerului.
RADET are o datorie fata de Elcen pe care trebuie sa o achite, altfel Elcen intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a subliniat ministrul.
"Nu este nevoie de politizarea situatiei pentru ca acest lucru ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei: Elcen nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta Elcen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 22:11