Bucurestenii vor afla luni daca apa livrata de Apa Nova a reprezentat sau nu un pericol real pentru sanatatea publica, dincolo de concentratia mai mare de clor, care a generat la sfarsitul saptamanii trecute o isterie generala pe retelele de socializare si un razboi al declaratiilor intre furnizorul de apa si Ministerul Sanatatii.
"Luni vor veni rezultatele pentru compusi organici volatili - produsi care rezulta in urma reactiilor chimice care au loc in apa atunci cand se foloseste clor in cantitate mai mare", a declarat la sfarsitul saptamanii un specialist la care Ministerul Sanatatii a apelat pentru analize suplimentare.
Intrebat ce ar insemna pentru sanatatea populatiei o eventuala depasire a valorilor admise legal, specialistul a raspuns: "Nu vreau sa ma pronunt, nu avem de ce sa ne alarmam, le vedem si le discutam atunci".
"Pana la finalizarea analizelor microbiologice recomandam prudenta si doresc sa precizez inca o data ca s-au luat masurile in umra sesizarilor unor cetateni care au avut reactii alergice, crize de astm. Deci comunicarea s-a facut pentru ca noi supraveghem sanatatea publica, nu dorim polemica cu nimeni", a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, joi.
"Pana cand vin rezultatele (luni - n.red.), recomandan prudenta. Noi avem niste recomndari care se mentin, le-am facut pe parcursul zilei de ieri. Pana cand vom avea si rezultatele microbiologice si proba de metale, recomandam categoric prudenta, dar e la latitudinea fiecarui cetatean",... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 23:01
Apa Nova va inregistra luni dimineata sesizari la autoritatile competente pentru a demara o cercetare in legatura cu poluarea cu amoniu de la care a pornit scandalul apei potabile din Bucuresti din ultimele zile, a anuntat, duminica, Madalin Mihailovici, directorul Apa Nova, la Antena 3.
"Vrem sa stim de ce s-a produs aceasta incarcare cu amoniu. Nu stim care a fost sursa poluarii cu amoniu, tot ce pot sa spun este ca ApaNova va inregistra luni dimineata sesizari la autoritatile competente pentru a demara o cercetare in legatura cu acest aspect. Vom depune la toate autoritatile competente, astfel incat sa putem spune populatiei Bucurestiului de unde a venit aceasta incarcare", a spus Mihailovici.
Directorul a precizat ca Apa Nova a postat pe site toate rezultatele analizelor efectuate in perioada 29 - 30 - 31 ianuarie. Un alt set de analize, efectuat impreuna cu Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti, pe 31 ianuarie, in opt puncte, va fi afisat dupa finalizare, pentru ca este mai complex.
Mihailovici spune ca dozarea clorului in apa potabila se face 24 de ore din 24, 7 zile din 7, 365 de zile din 365 de zile, in functie de calitatea apei care intra in sistem. "Nu face rau, americanii nu beau apa daca nu miroase a clor", spune directorul, care a precizat ca in statii exista si un "buton rosu", care poate intrerupe alimentarea in situatii de urgenta.
Concentratia de amoniu din raul Arges a crescut in ultimele zile ale lunii ianuarie, acesta fiind... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 19:23
La doar cateva ore dupa ce Ministerul Sanatatii a transmis bucurestenilor sa evite apa de la robinet, mai ales in sectoarele 5 si 6, Apa Nova anunta, joi dimineata, ca apa este potabila.
Mai exact, intr-un comunicat Apa Nova spune ca rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei in Bucuresti, iar concentratia de clor rezidual este in limitele admise.
"In spiritul valorii de baza care guverneaza compania noastra si anume responsabilitate fata de client, Apa Nova Bucuresti a suplimentat, incepand cu seara zilei de 30.01.2019, numarul si frecventa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile in sectoarele 5 si 6.
Astfel, rezultatele analizelor efectuate in ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei produsa si distribuita de catre compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucuresti.
Expertiza operatorului a permis punerea in aplicare a solutiilor tehnice necesare pentru gestionarea in conditii de siguranta a furnizarii serviciului de apa potabila", anunta compania.
Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 - 0,50 mg /litru, ceea ce inseamna ca in apa potabila, trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori.
Prezenta clorului in apa potabila este deci o necesitate si o garantie ca apa este conforma din punct de vedere microbiologic. In plus, o certitudine pentru... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 08:19
Ministerul Sanatatii a testat calitatea apei din Bucuresti, in urma sesizarilor primite privind mirosul si gustul de clor, iar primele rezultate confirma ca nivelul de clor a depasit limita legala si apa de la robinet ar trebui evitata, cel putin pentru moment, in unele sectoare.
"Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Amoniul poate ajunge in apa din sol sau din alte surse, iar prezenta lui nu are efecte toxice asupra organismului, insa indica o poluare organica recenta, acesta fiind si motivul pentru care ApaNova a luat decizia de a mari cantitatea de clor, pentru a dezinfecta apa.
"Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.
Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare", se arata... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 23:02