Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Sanatatii recomanda locuitorilor Capitalei sa NU foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat

Ministerul Sanatatii recomanda locuitorilor Capitalei sa NU foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat

Ministerul Sanatatii a testat calitatea apei din Bucuresti, in urma sesizarilor primite privind mirosul si gustul de clor, iar primele rezultate confirma ca nivelul de clor a depasit limita legala si apa de la robinet ar trebui evitata, cel putin pentru moment, in unele sectoare.

"Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Amoniul poate ajunge in apa din sol sau din alte surse, iar prezenta lui nu are efecte toxice asupra organismului, insa indica o poluare organica recenta, acesta fiind si motivul pentru care ApaNova a luat decizia de a mari cantitatea de clor, pentru a dezinfecta apa.

"Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Desi valorile descoperite de analizele partiale nu arata un pericol pentru sanatatea populatiei, iar acestea se bazeaza doar pe probe luate din sectoarele 5 si 6 ale Bucurestiului, in vreme ce in sectorul 3, de exemplu, nu au fost gasite asemenea nereguli, Ministerul Sanatatii recomanda bucurestenilor sa nu mai foloseasca apa de la robinet, pana la aflarea rezultatelor finale ale analizelor.

"Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina ...citeste mai departe despre "Ministerul Sanatatii recomanda locuitorilor Capitalei sa NU foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1136 ori