China nu va conduce niciodata lumea. Vezi de ce

Marti, 23 August 2011, ora 18:42
4832 citiri
China nu va conduce niciodata lumea. Vezi de ce

China infloreste, iar SUA se prabusesc. China a luat locul Statelor Unite in topul super-puterilor mondiale. Aceste idei au fost extrem de vehiculate in ultimele luni, insa exista pareri care sustin ca acestea reprezinta cel mai mare mit al vremurilor noastre.

China nu are calitati de super-putere si nu si-a descoperit vreuna in timpul goanei teribile spre capitalism, conform CNBC.

Chiar daca iese in fata cu rezultate economice impresionante, statul omite sa faca publice indicatori esentiali.

In 2010, Fondul Monetar International (FMI) a plasat China pe locul 94 in functie de Produsul Intern Brut (PIB) per locuitor, cu doar 7.519 dolari.

Comparativ, SUA ocupau locul 7, cu 47.284 dolari pe cap de locuitor.

Chiar si cel mai mare partizan al Chinei, Martin Jacques, autorul cartii "Cand China va conduce lumea" (When China Rules the World), recunoaste ca aproximativ 60% din exporturile Chinei vin de la companii straine.

Acestea genereaza 85% din totalul exporturilor de produse high-tech.

Aproape doua treimi din populatia Chinei este formata din tarani, iar, conform propriilor calcule ale statului chinez, aceasta natiune inregistreaza cea mai mare discrepanta din lume intre saraci si bogati.

In China, au loc zeci de mii de "incidente in masa" in fiecare an, cum ar fi demonstratii si greve.

Astfel de evenimente implica mii de civili furiosi si sute de organe de ordine.

Conform Ministerului de Securitate Publica al Chinei, au existat 87.000 de astfel de incidente in 2005, in crestere cu 13.000 comparativ cu anul precedent.

De fapt, chiar cifrele referitoare la explozia economiei chineze sunt cele mai ingrijoratoare.

Niciodata in istoria omenirii nu a mai avut loc un astfel de experiment industrial, ale carui consecinte sa fie atat de devastatoare, mai spune CNBC.

Conform Bancii Mondiale, China este acum cea mai poluata tara, aici existand 16 dintre cele mai poluate 20 de orase din lume.

Doar 1% din populatia urbana a acestui stat respira aer considerat sigur de catre Uniunea Europeana, conform The New York Times.

Mai mult, 500 de milioane de chinezi nu au acces la apa potabila.

In aceste conditii, nu este surprinzator ca Ministerul Sanatatii Chinez a declarat ca principala cauza a mortalitatii este cancerul.

Inainte sa devina super-putere mondiala, China ar trebui sa depaseasca stadiul de "fabrica globala".

Insa avansul acestei tari este incetinit de gradul foarte redus de educatie a populatiei, insa exista voci care spun ca guvernul chinez nu doreste in mod deliberat "supusi" mai rafinati.

Super-puterile nu sunt construite doar pe bani, ci necesita si un anumit nivel al sistemelor educationale si sanitare.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #china sua, #china superputere, #china conduce , #stiri FMI