Pintea: Analizele chimice ale "apei cu clor" sunt normale. Daca furnizorul comunica, nu ajungeam aici

Luni, 04 Februarie 2019, ora 18:01
789 citiri
Pintea: Analizele chimice ale "apei cu clor" sunt normale. Daca furnizorul comunica, nu ajungeam aici
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a iesit, luni dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa in care a sustinut ca probele chimice ale apei din reteaua publica din Bucuresti sunt in limite normale. In aceste conditii, de vina pentru intreaga situatie a crizei apei cu clor ar fi Apa Nova, care nu a colaborat asa cum ar fi trebuit cu Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti.

"Astazi s-au furnizat rezultatele pentru probele chimice. Sunt normale, unele aproape de limita maxima. Daca furnizorul de apa potabila ar fi inteles ca exista DSP si ca trebuie sa colaboreze si sa informeze, nu am fi ajuns aici si sa ducem discutiile in zona politica", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a acuzat Apa Nova ca n-a anuntat la timp autoritatile sanitare cu privire la faptul ca apa pe care o furnizeaza ar fi avut probleme si ca o va trata in mod diferit, din aceasta cauza.

"Operatorul (Apa Nova -n.red.) ar fi trebuit sa anunte Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si DSP Bucuresti despre o eventuala depasire a unor parametri si asupra masurilor luate pentru a asigura calitatea apei. N-a facut-o. (...)

Inspectorii DSP au luat legatura cu furnizoul de apa potabila informandu-l si rugandu-l sa faca echipe comune. Lucru pe care furnizorul l-a refuzat. Abia mult mai tarziu furnizorul a acceptat.

Apa Nova: Am propus Directiei de Sanatate Publica sa prelevam impreuna probe de apa si sa le testam. Ne-au refuzat

Dupa comunicatul Ministerului Sanatatii privind calitatea apei (in seara zilei de 30 ianuarie, la ora 22:00 -n.red.) au fost si alte sesizari pana pe la ora 23:00 privind reactii adeverse legate de folosirea apei de la robinet", a mai declarat ministrul Sanatatii.

Aceasta a mai spus ca a informat-o si pe Gabriela Firea cu privire la situatie, inainte de a da comunicatul prin care a anuntat ca apa de la robinet prezinta riscuri.

"Parametrii gasiti de DSP i-au pus pe ganduri pe inspectori. Asa ca am analizat posibilele efecte pe care apa cu nivel de clor ridicat le poate avea. Exista persoane hipersensibile, alergice, care pot dezvolta dermatite alergice...

In urma discutiei cu ei, am facut un comunicat de presa. Inainte ca el sa ajunga in spatiul public, am luat legatura cu Gabriela Firea pe care am informat-o cu privire la masuri. Dar as dori sa precizez: nu ministerul ar fi trebuit sa dispuna masurile, ci DSP. Aceasta nu putea face acest lucru din cauza unei conventii, care spune ca e nevoie si de acordul furnizorului de apa. (...)

Cr ...citeste mai departe despre "Pintea: Analizele chimice ale "apei cu clor" sunt normale. Daca furnizorul comunica, nu ajungeam aici" pe Ziare.com

#Sorina Pintea apa clor, #Sorina Pintea Apa Nova, #Sorina Pintea apa clor Bucuresti , #Stiri Administratie