Bugetul ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a redus, in urma rectificarii bugetare, dar reprezentantii ministerului sustin ca finantarea programelor nationale considerate prioritare pentru Romania si pentru comunitatile locale nu vor fi afectate.
"Rectificarea in minus nu este de natura sa multumeasca nici un ministru responsabil, insa intelegem necesitatea gasirii unor solutii financiare pentru a repara nedreptatile facute de vechea guvernare unor categorii sociale din tara noastra (salariati, pensionari, insotitori ai persoanelor cu dizabilitati), precum si necesitatea respectarii acordurilor si obligatiilor asumate in relatia cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana", a precizat ministrul Eduard Hellvig.
Programele nationale care privesc eficienta energetica (cele referitoare la reabilitarea termica a locuintelor, a cladirilor institutiilor publice si a centrelor istorice) vor fi sustinute ca programe multianuale cu finantare din bugetul de stat sau ca programe finantate din fondurile UE.
Rectificare bugetara: Vom cheltui mai mult decat producem, cu circa 2,5 mld. de lei
Reprezentantii ministerului promit, pe site-ul oficial al institutiei, ca vor fi asigurate resursele necesare pentru plata cheltuielilor de personal si a cheltuielilor de functionare ale ministerului in valoare de 89.876 mii lei (19.972.000 euro), cheltuielile prin co-finantarea proiectelor din POR in valoare de 870.684 mii lei (193.485.000 euro) precum si cheltuielile cu... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 11:33
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu va avea acces la datele personale de tipul nume, prenume, domiciliu, seria actului de identitate, etc. ale turistilor cazati in structurile de primire care vor fi inregistrate in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), a anuntat institutia.
Potrivit MDRT, institutia va avea acces doar la datele statistice de tipul numarului de turisti cazati intr-o structura de primire turistica, cati sunt straini, din ce tari provin, cati sunt barbati si cati sunt femei etc.
"In ceea ce priveste evidenta turistilor, SIET va contine exact aceleasi date pe care le contine in prezent fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor pe care fiecare turist o completeaza in momentul in care se cazeaza. Singura diferenta este ca, prin SIET, aceste date vor fi disponibile in format electronic", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Reprezentantii MDRT sustin ca datele personale completate de turisti in "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor" vor fi disponibile, odata cu implementarea SIET, la fel cum sunt si in prezent, doar angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor, asa cum prevede legislatia in vigoare.
"Referitor la scrisoarea adresata saptamana trecuta de Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), mentionam ca proiectul de hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 19:38
Ministerul Dezvoltarii Regionale a primit acordul Guvernului sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie, pentru a acoperi in intervalul ianuarie-martie platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR).
"In scopul asigurarii necesarului de finantare a Autoritatii de management pentru Programul Operational Regional, aferent lunilor ianuarie, februarie si martie 2012, in vederea efectuarii platilor pentru proiectele finantate in cadrul POR, pentru rambursarea cheltuieliolr eligibile se aproba alocarea temporara de catre Ministerul Finantelor a sumei de 650 milioane lei, din care 150 milioane lei pentru luna ianuarie, 230 milioane lei pentru luna februarie si 270 milioane lei pentru luna martie, din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului", se arata intr-o hotarare aprobata recent de Guvern.
Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru Programul Operational Regional care beneficiaza de acest imprumut este Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Imprumutul de la Trezorerie va fi restituit in euro pana la sfarsitul acestui an, din sume rambursate de catre Comisia Europeana
In cazul in care sumele rambursate de Comisia Europeana nu vor acoperi integral imprumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltarii va achita diferenta din bugetul propriu.... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 17:46
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, este dispusa sa plateasca 759.000 de euro pentru promovarea brandului turistic al Romaniei, in urma unei licitatii publice. Reprezentantii MDRT au anuntat ca ministerul a lansat licitatia publica pentru achizitia serviciilor de management de proiect pentru coordonarea activitatilor de promovare a brandului de turism al Romaniei, contract in valoare de 759.000 euro fara TVA."Criteriul de atribuire ales pentru cea de-a doua etapa este pretul cel mai scazut, dupa ce in prima etapa s-au avut in vedere criteriile de selectie tehnico-profesionale.
Ofertantii trebuie sa faca dovada unei experiente similare, prin depunerea unui proiect de marketing a carui valoare sa fie egala sau mai mare de 10 milioane de euro.
Compania va pune la dispozitia MDRT un manager delegat si o echipa cu experienta in proiecte de marketing", potrivit ministerului. mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 10:31
Compania de Investitii pentru Turism SA, controlata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), estimeaza pentru acest an venituri totale de 8,45 milioane lei, in crestere cu aproape 62% fata de cele realizate anul trecut, de 5,22 milioane lei, anunta NewsIn."Pentru anul 2011 s-au estimat venituri totale in suma de 8.456.000 lei si cheltuieli totale in suma de 8.419.400 lei.
Atat veniturile, cat si cheltuielile cresc fata de anul precedent, crestere justificata de marirea volumului de activitate ca urmare a derularii proiectelor POSDRU", potrivit proiectului pentru bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, publicat luni pe site-ul ministerului.De asemenea, Compania de Investitii pentru Turism SA si-a planificat pentru acest an un profit brut de 36.600 lei, de trei ori mai mare fata de profitul brut inregistrat in 2010, de 12.000 lei.Totodata, compania si-a planificat pentru acest an investitii de 120.000 lei.Numarul mediu de salariati este preconizat sa creasca de la 68 la 90 doar pe perioada derularii proiectelor POSDRU, insa numarul prognozat de personal la finele anului este de 68, acelasi ca si in anul precedent. mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 17:53
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a prezentat joi Planul de marketing strategic si operational pentru Romania 2011-2015, ce are un buget total alocat de 118,4 milioane euro, din fonduri europene, din care pentru acest an isi propune sa cheltuiasca suma de 21,5 milioane euro, potrivit NewsIn."Desi planul de marketing ofera linii directoare strategice pana in 2015, consultantul recomanda ca bugetul disponibil sa fie cheltuit in perioada dintre anii 2011-2013.
Argumentul este ca, daca se concentreaza bugetul in perioade mai scurte, se genereaza si o mai mare presiune asupra grupului tinta, astfel rezultand o eficienta mai mare si o recuperare mai buna a investitiilor", se arata in planul de marketing.
Potrivit strategiei, intre 2011-2013 ar urma sa fie cheltuite 72,4 milione euro (din care 29,3 milioane euro in 2012 si 21,5 milioane euro in 2013), iar in perioada 2014-2015 alte 46 milioane euro (cate 23 milioane euro in fiecare an).
Planurile operationale de marketing sunt destinate pentru sase produse: turismul rural, parcuri si natura salbatica, sanatate si wellness, activ si aventura, circuite, city breaks.
Acest plan de marketing isi propune sa raspunda la intrebari precum: ce trebuie facut in domeniu in urmatorii cinci ani, cum trebuie actionat, pe ce piete, care sunt fondurile necesare si cu ce scop.
Planul propune tactici de comunicare, tactici de produs sau de vanzari, dar si referitoare la cum sa ne construim o infrastructura de marketing... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 12:29
Cele 30 de sali polivalente pe care MDRT si-a propus sa le construiasca prin Compania Nationala de Investitii in perioada 2011-2016 vor costa peste 1,3 miliarde de lei (aproximativ 320 milioane de euro), se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern prin care se aproba programul "Sali Polivalente", potrivit Mediafax. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului propune Guvernului aprobarea unui program de constructie a 30 de sali polivalente cu 5.000 - 15.000 de locuri, in perioada 2010-2016, proiectul urmand sa fie derulat prin Compania Nationala de Investitii, aflata sub autoritatea ministerului.
Programul va necesita 21,5 milioane de lei in acest an, 193,5 milioane de lei in 2012 si cate 430 de milioane de lei in 2013 si 2014. In 2015 si 2016 investitiile in salile polivalente vor totaliza 280 de milioane de lei.
"Finantarea programului se asigura din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, alocatii de la bugetul local, credite externe, procedura parteneriatului public - privat, precum si din alte surse de finantare legal constituite", se arata in proiectul de hotarare de Guvern, elaborat de minister.
In cadrul programului vor fi promovate trei tipuri de sali polivalente, cu 5.000, 10.000 si 15.000 de locuri, iar beneficiarii vor fi autoritatile administratiei publice locale. In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca in prezent... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:13
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) poate plati consortiul THR-TNS, deocamdata, doar pentru partea de cercetare aferenta brandului turistic, nu si pentru cea de creatie, iar logo-ul va aparea, in scurt timp, pe etichetele multor produse, afirma ministrul de resort, Elena Udrea. Reporter: Cum a ajuns asocierea THR-TNS sa creeze brandul de turism al Romaniei?
Elena Udrea: Firma care a lucrat la acest proiect, asocierea THR-TNS, a fost selectata in urma unei licitatii internationale. La licitatie au participat 13 asocieri de firme prestigioase din intreaga lume, din care trei s-au calificat in etapa finala: asocierea TBWA Bucuresti - GFK Romania, asocierea Saffron Brand Consultants - Brandient Consult SRL - Acacia Avenue Limited si asocierea THR-TNS.
Acestea sunt similare ca expertiza si experienta in domeniul construirii de branduri de turism. Departajarea intre cele trei asocieri calificate s-a facut in baza ofertei financiare, castigatoare fiind oferta cu pretul cel mai scazut.
Caietul de sarcini a fost realizat realizat de asocierea celor mai importante asociatii de comunicare din Romania si anume: IAA (International Advertisind Association), APRPR (Asociatia Profesionistilor de Relatii Publice din Romania) si UAPR (Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania), care si-au desemnat cate 2 reprezentanti in acest sens.
Totul s-a intamplat in modul cel mai transparent si conform tuturor procedurilor legale in vigoare. Semnarea contractului a avut loc... mai mult
Luni, 02 August 2010, ora 23:24
Corpul de Control al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) urmeaza sa verifice situatia infrastructurii turistice privatizate in statiunea balneara Baile Herculane din judetul Caras-Severin, potrivit datelor transmise de minister, la solicitarea NewsIn. Reprezentantii MDRT au transmis ca "obiectivul ministerului este acela de a identifica solutii de reintroducere in circuitul turistic a structurilor de primire turistica si a cladirilor monument istoric".
La randul sau, primarul orasului-statiune, Nicusor Vasilescu, a declarat pentru NewsIn ca "proiectul-pilot initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului vizeaza implicarea ministerului in atragerea de investitori privati pentru turismul din Baile Herculane, in vederea realizarii de investitii in infrastructura care apartine autoritatii publice locale, precum si verificarea modului in care s-a facut privatizarea activelor din turism la Baile Herculane".
Unitatile de cazare din Baile Herculane, care erau in posesia statului, au fost privatizate in august 2001, in perioada in care ministru al turismului era Dan Matei Agathon.
In prezent, in statiune nu mai exista hoteluri cu capital de stat.
Toate unitatile de cazare care au apartinut intreprinderilor de stat (fosta Intreprindere Balneara si de Turism Herculane - IBTH si Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania- UGSR) sunt acum in proprietatea Hercules Argirom Group (detinuta de omul de afaceri Iosif Armas) si SC Sind Romania SRL.... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 13:57