Dragnea isi face un Observator de peste 1 milion de euro prin care sa vada tot ce misca-n tara. Un alt fel de Big Brother

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 15:01
3059 citiri
Dragnea isi face un Observator de peste 1 milion de euro prin care sa vada tot ce misca-n tara. Un alt fel de Big Brother
Sursa foto: www.gandul.info

Acuzat ca ar fi omul din spatele unui sistem informatic prin care ar fi manipulat electorii la alegerile locale, Liviu Dragnea devine "parintele" unui alt sistem, mult mai performant. Acum, Ministerul Dezvoltarii, pe care il conduce, investeste 5,5 milioane de lei intr-un Observator teritorial, prin care se va monitoriza tot ce misca in administrata centrala si locala. Un fel de Big Brother al administratiei.

Proiectul derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice se numeste "Observator Teritorial - sistem informational integrat in sprijinul politicilor publice de dezvoltare teritoriala". Valoarea estimata a proiectului este de 5,5 milioane de lei (1,2 milioane de euro), iar ofertele au ca data limita de depunere 6 ianuarie 2014.

Dupa model francez si german

Acest Observator teritorial este un sistem informatizat cu rol informational. Printre argumentele invocate pentru implementarea proiectului, se subliniaza "necesitatea constituirii unui sistem de observare teritoriala, cu scopul de a realiza diagnoza teritoriului si prognoze, este evidenta". Reprezentantii ministerului se raporteaza si la alte sisteme similiare, cum sunt cele din Franta (Observatoire des territoires) si din Germania (Raumbeobachtungssystem).

Dar, obiectivul general al proiectului este crearea unui instrument de fundamentare tehnica a deciziilor privind dezvoltarea teritoriului national pentru imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor specifice furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) catre administratia publica locala in vederea reducerii duratei de livrare a serviciilor publice in domeniile de competenta ale MDRT.

Va "scana" intreaga administratie

Prin structura informatica, observatorul teritorial va dispune de o componenta de introducere si stocare de date, o componenta de analiza spatiala si o componenta de prezentare de harti si tabele.

Componenta de introducere si stocare de date va permite transferul de fisiere sau inregistrarea directa, asigurand validitatea si coerenta datelor introduse. Aceasta componenta va asigura realizarea unei baze complexe de date teritoriale la nivel local, regional si national.

Componenta de analiza va permite structurarea datelor si construirea indicatorilor statistici, precum si calcularea periodica a sintezelor prestabilite. Componenta de editare va permite realizarea de harti tematice si tabele de sinteza.

Proiectul reprezinta un sistem spatial integrat de urmarire a evolutiei situatiilor din teritoriu. Baza de date va fi structurata pe mai multe module, ce vor putea fi accesate separat sau in totalitate, in functie de necesitati. Modulele componente ale proiectului sunt:

- modulul dezvoltare regionala si amenajarea teritoriului;

- modulul dinamici teritoriale;

- modulul urbanism si gestiunea localitatilor;

- modulul locuire si locuinte.

Activitatile ce vor fi desfasurate in cadrul proiectului sunt:

- Management de proiect

- Achizitie publica de servicii

- Dezvoltarea si implementarea Observatorului Teritorial

a. Dezvoltarea arhitecturii sistemului

b. Furnizarea si implementarea infrastructurii IT (hardware si software)

c. Proiectul pilot

d. Instruire

- Colectare de date, generare indicatori statistici.

- Oficializarea protocolului de compatibilitate

- Elaborarea Planului de dezvoltare si extindere la nivel national

- Publicitate si informare

- Audit

#observator Dragnea, #proiect Observator Teritorial, #ministrul Liviu Dragnea , #Administratia Locala