Presedintele Estoniei intrevede o cooperare cu Romania in IT, turism si infrastructura

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:52
1967 citiri
Presedintele Estoniei intrevede o cooperare cu Romania in IT, turism si infrastructura

Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, i-a indemnat, miercuri, pe oamenii de afaceri romani si estonieni sa lucreze impreuna pentru dezvoltarea economiilor lor si a aratat ca Estonia a investit mult in sectorul IT iar exporturile din acest domeniu reprezinta motorul dezvoltarii economiei tarii.

"Hai sa facem bani!", a fost indemnul adresat public de presedintele Estoniei participantilor la reuniunea de afaceri Romania - Estonia gazduita de Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Camera Nationala.

"Am colaborat indeaproape pentru aderarea la Uniunea Europeana si integrarea in NATO. Este mult de facut si cred ca putem folosi aceasta oportunitate prin intermediul Camerelor de Comert sa dezvoltam economiile noastre. Am investit mult in domeniul IT, iar exporturile IT reprezinta motorul economiei noastre.

Romania si Estonia pot colabora in acest domeniu. M-am concentrat pe IT pentru ca facem foarte mult in acest sector. Suntem foarte transparenti si avem un program IT foarte dezvoltat. 98% din populatie isi plateste taxele pe computer. 98% din populatie foloseste computer-ul. Putem colabora de asemenea in domeniul turismului si al infrastructurii", a spus presedintele estonian.

Potrivit presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Estoniei, Toomas Luman, intalnirea de la Camera de Comert din Romania va putea crea noi legaturi comerciale bilaterale in domeniile de interes pentru investitorii estonieni, cum sunt domeniul IT, constructiile, imobiliarele, aparatele electrice si electronice si sectorul de aparare.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Manuel Donescu, a subliniat ca Estonia reprezinta pentru Romania oportunitate de colaborare pe terte piete, tinand cont de expertiza estoniana pe piata Rusiei si pietele nordice.

"Schimburile comerciale dintre Romania si Estonia s-au ridicat anul trecut la 52 milioane de euro. Anul acesta avem o crestere de peste 50% pe primele sase luni. Exporturile romanesti sunt undeva la 30 de milioane de euro, iar importurile din Estonia la 6 milioane de euro", a explicat Donescu.

Potrivit reprezentantului ME, 50% din exporturile Romaniei in Estonia sunt aparate si echipamente electrice, mobila, ca produs traditional pe piata ex-sovietica, si vin.

"In importurile noastre avem undeva spre 20% importuri de animale vii, produse din regnul animal, materiale plastice, produse chimice, vehicule, echipamente si aparate electrice", a aratat Donescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vizita Presedinte Estonia Romania, #cooperare economica Estonia Romania, #relatii Estonia Romania, #sector IT Estonia, #turism Estonia Romania , #Estonia