Agentia europeana Frontex a anuntat marti ca numarul trecerilor ilegale de frontiere pe rutele de migratie spre Europa s-a redus cu 85% in aprilie fata de luna anterioara, fiind de circa 900, transmite AFP.
Aceasta cifra este cea mai scazuta incepand din 2009, de cand agentia europeana a inceput sa stranga astfel de date.
Conform comunicatului Frontex, scaderea record se datoreaza in principal pandemiei de COVID-19, dar si unor intarzieri in comunicarea datelor de catre autoritatile nationale.
La solicitarea AFP, serviciul de presa al Frontex a subliniat ca aceste intarzieri nu au influentat semnificativ tendinta.
In primele patru luni ale anului, numarul total de treceri ilegale de frontiere a ramas totusi comparabil cu cel din perioada similara a lui 2019, cifrandu-se la 26.650.
Scaderea cea mai importanta a fost consemnata in aprilie pe ruta de migratie din Mediterana de Est, unde au fost raportate doar 40 de tentative, cu 99% mai putin decat in martie.
Intre lunile ianuarie si aprilie, pe aceasta ruta au fost raportate 11.200 de treceri ilegale de frontiere, in scadere cu 18% fata de primele patru luni ale anului trecut. Grupul cel mai numeros de migranti l-au constituit afganii.
In Mediterana Centrala, in aprilie au fost consemnate 250 de cazuri, cu 29% sub bilantul din martie. Totusi, la nivelul lunilor ianuarie-aprilie, numarul total de treceri ilegale a inregistrat o crestere de trei ori fata de aceeasi perioada din 2019, fiind de aproape... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 22:37
Acordul incheiat intre Uniunea Europeana si Turcia privind stoparea valului masiv de migratie nu o multumeste pe Angela Merkel.
Cancelarul german a criticat, la Atena, si sistemul juridic din Grecia, pentru ca ingreuneaza deportarile, transmite Reuters.
Uniunea Europeana si Turcia au incheiat un acord in 2016 dupa ce, in anul anterior, peste un milion de migranti si refugiati au sosit din Orientul Mijlociu si din Africa pe tarmurile Greciei.
In baza acordului, orice migrant care ajunge din Turcia in Grecia si nu se califica pentru a primi azil trebuie retrimis in Turcia, iar pentru fiecare refugiat returnat in Turcia de pe insulele elene, un altul va fi relocat in Uniunea Europeana.
"Din pacate, (acordul) nu functioneaza corespunzator", a declarat Angela Merkel, raspunzand intrebarilor adresate de elevii Scolii germane de la Atena. "Pentru ca nu functioneaza, avem aceasta situatie de presiune pe insulele grecesti", a adaugat ea.
"Sistemul juridic elen este foarte complicat si, cumva, trimiterea inapoi (a migrantilor) nu functioneaza", a declarat ea in fata studentilor, la finalul vizitei de doua zile in Grecia, in care s-a intalnit si cu premierul Alexis Tsipras.
"Toata lumea stie ca, odata ce te afli pe o insula greceasca, poti ajunge pe continent, si, odata ce te afli pe continent, poti ajunge cumva in Germania, Suedia, Austria sau in alta parte, prin urmare noi sustinem imigratia ilegala", a explicat cancelarul german. ...citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 20:11
Autoritatile de la Sofia au anuntat ca nu vor fi parte a Pactului ONU cu privire la migratie si, ca atare, nu vor participa la Conferinta interguvernamentala de la Marakkech.
"Consiliul de Ministri a decis sa se abtina de la o aderare la Pactul mondial pentru migratii sigure, ordonate si regulate", a anuntat guvernul bulgar, scrie AFP.
Sofia nu va trimite nici reprezentanti bulgari la Conferinta interguvernamentala de adoptare a pactului, la 11 si 12 decembrie, in Maroc.
Bulgaria este condusa de un Guvern de coalitie din care fac parte partidul conservator al premierului Boiko Borisov si mai multe formatiuni nationaliste care se opun documentului ONU.
Opozitia socialista a respins si ea textul.
"Bulgaria va continua sa-si indeplineasca angajemntele internationale si sa exercite un control consolidat la frontierele sale", da asigurari Guvernul, care a ridicat o bariera de sarma ghimpata de-a lungul aproape intregii frontiere cu Turcia, una dintre portile de intrare a migrantilor in UE.
Pactul, adoptat in iulie la New York, are caracter neconstrangator si reafirma suveranitatea statelor. El este criticat de mai multe tari, ale caror guverne apara o linie dura in domeniul politicii azilului si primirii migrantilor.
Aceste tari afirma ca se tem ca Pactul pentru o migratie "sigura si ordonata" consacra un "drept la migratie".
Statele Unite s-au retras de la negocierea textului, iar mai multe tari, intre care Austria, ungaria, polonia, Slovacia, Cehia,... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 18:33
Austria se va retrage dintr-un acord ONU privind migratia, urmand exemplul Statelor Unite si Ungariei, decizia Vienei fiind motivata de temeri in legatura cu suveranitatea tarii.
Acordul, care stabileste drepturile refugiatilor si imigrantilor, ar urma sa fie adoptat la conferinta ONU de la Marrakech (Maroc) din 10-11 decembrie.
Viena considera ca acordul ONU privind migratia nu este potrivit pentru abordarea problemelor legate de migratie, sustinand ca ar conduce la o limitare a suveranitatii austriece si libertatii de actiona in privinta migratiei, informeaza agentia de stiri APA, care ii citeaza pe cancelarul Sebastian Kurz (foto) si vicecancelarul Heinz-Christian Strache.
Decizia Austriei privind acest acord urmeaza sa fie luata oficial la sedinta de miercuri a Guvernului de la Viena.
Citeste si Viktor Orban: Vom initia actiuni legale impotriva deciziei Parlamentului European. UE vrea sa ne trimita mercenari in tara! ...citeste mai departe despre "Austria se retrage dintr-un acord ONU privind migratia, urmand exemplul SUA si Ungariei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 09:16
Intalnirea din aceasta saptamana a sefilor de state si de guverne la Consiliul European a fost catalogata de Euronews ca fiind "mama tuturor discutiilor", existand posibilitatea unei ciocniri fatale intre liderii statelor europene pe tema migratiei.
In termeni absoluti, migratia in Uniunea Europeana a scazut semnificativ fata de maximul atins in anul 2015. Intrarile de migranti pe rutele continentale au scazut cu 96% fata de 2015, iar cele de pe rutele maritime cu 82%, conform datelor detinute de Comisia Europeana.
Cu toate acestea, scaderea fluxului de oameni veniti dinspre Orientul Apropiat si Africa n-a calmat si confruntarea politica pe aceasta tema. Dimpotriva, ea devenit tot mai importanta.
In urma cu o luna, in Germania a izbucnit o criza in interiorul coalitiei de guvernare condusa de Angela Merkel . O criza care putea duce la ruperea aliantei istorice din CDU si CSU si la organizarea de noi alegeri, ceea ce ar fi insemnat sfarsitul carierei politice pentru cancelarul german.
Confruntarea a fost declansata de faptul ca in luna octombrie a acestui an vor fi alegeri in landul Bavaria, iar CSU (Uniunea Social Crestina), partenerul de guvernare al CDU (Uniunea Crestin Democrata), este in pericol sa obtina mai putin de 40% din voturile alegatorilor din cauza problemei migratiei.
O scadere sub acest prag ar insemna imposibilitatea formarii unei majoritati in parlamentul local, ceea ce ar duce la destramarea aliantei dintre cele doua formatiuni crestin... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 00:00
Cei 28 de lideri UE au ajuns vineri dimineata la un acord asupra migratiei, in cadrul unui summit tensionat, la Bruxelles, pe care Italia ameninta sa-l deraieze din cauza lipsei unor angajamente precise ale partenerilor sai europeni cu privire la primirea migrantilor.
"Liderii UE28 s-au pus de acord asupra concluziilor summitului, inclusiv migratia", a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European Donald Tusk la ora locala 4:40 (5:40, ora Romaniei), dupa negocieri-maraton care au inceput joi seara, relateaza AFP.
EU28 leaders have agreed on #euco conclusions incl. migration.- Donald Tusk (@eucopresident) June 29, 2018
Detaliile acordului nu au fost precizate imediat.
"Cooperarea europeana este cea care a invins", s-a felicitat imediat presedintele francez Emmanuel Macron in fata presei, apreciind ca "solidaritatea pe care o datoram tarilor de prima intrare a fost pusa in act".
Este "un foarte bun compromis", si-a exprimat satisfactia premierul polonez Mateusz Morawiecki. "Exista declaratii despre relocalizari (repartizarea solicitantilor de azil) pe o baza voluntara si ele sunt bazate pe consens", a adaugat el.
"Italia nu mai este singura", si-a exprimat bucuria seful Guvernului populist si de extrema dreapta italian Giuseppe Conte, care a exercitat presiuni asupra partenerilor sai europeni. El a blocat adoptarea unei prime salve de concluzii cu privire la Aparare si comert, inainte sa inceapa dezbaterile pe tema migratiei.
Italia a aratat... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 08:18
O mare parte din angajatii cu inalta calificare din Bulgaria, Croatia, Estonia, Portugalia si Romania a plecat in ultimii ani sa lucreze in alte tari din Uniunea Europeana.
Angajatii au profitat din plin de libertatea de circulatie din Europa Centrala si de Est (CEE) catre Europa Occidentala, arata un studiu dedicat "Migratiei si mobilitatii in UE", publicat de think tank-ul Bruegel.
Pentru statele care au aderat la UE in 2004, varful a fost in 2006. Dar si perioada de varf a migratiei din Romania si Bulgaria a fost tot in 2006, cu un an inainte de intrarea lor in blocul comunitar.
In 2006, cresterea semnificativa a migratiei din Romania si Bulgaria a fost determinata in mare masura de migratia spre Italia si Spania, datele sugerand ca cetatenii romani si bulgari isi doreau foarte mult sa se mute in Europa Occidentala inainte de aderarea tarilor lor la comunitatea europeana.
Totusi, este de retinut ca intrarile nete din Bulgaria si Romania in perioada 2003 - 2005, inaintea aderarii celor doua tari la UE, au fost practic la fel (chiar usor mai ridicate) comparativ cu migratia din intervalul 2008 - 2012.
Evident, multi romani si bulgari au gasit metode de a se muta in Europa Occidentala cu mult inainte de aderarea tarilor lor, desi nivelul redus al emigrarii din perioada 2008 - 2012 ar putea fi explicat prin restrictiile temporare la adresa mobilitatii fortei de munca, impuse de tarile care primeau migranti, si de majorarea somajului in principalele tari de... mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 16:59
2Al doilea atac terorist petrecut la New York in ultima luna si jumatate i-a dat prilejul presedintelui Statelor Unite sa isi promoveze initiativa de a limita migratia
Luni dimineata, in jurul orei 7.30 (14.30 ora Romaniei) un barbat in varsta de 27 de ani din Bangladesh a incercat sa se arunce in aer, intr-un tunel care asigura legatura intre doua noduri-cheie ale transporturilor newyorkeze - Times Square si autogara Port Authority - in vestul cartierului Manhattan. Dispozitivul artizanal pe care l-a folosit nu a explodat corespunzator. In consecinta, incidentul s-a soldat cu doar patru raniti, atentatorul musulman fiind unul dintre ei.
Teroristul Akayed Ullah a declarat ulterior ca a facut acest gest pentru a se razbuna pe americani in urma atacurilor aeriene pe care armata Statelor Unite le lansase asupra bazelor ISIS din Siria.
La doar cateva ore de la incident, presedintele Donald Trump a declarat ca acest atac "ilustreaza din nou urgenta cu care Congresul ar trebui sa voteze reforme legislative pentru a-i proteja pe americani".
Presedintele Trump propusese deja ca niciunui migrant din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen sa nu i se mai permita sa intre in SUA.
"Congresul trebuie sa puna capat migratiilor in lant", a spus ieri Trump.
Presedintele Statelor Unite a afirmat luni - pentru a doua oara in ultimele saptamani - ca autorii actelor teroriste merita "pedepsele cele mai grele", inclusiv pedeapsa cu moartea, in anumite cazuri.
Precedenta... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 12:54
Progresele tehnologice si echipele de cercetare multidisciplinare reorienteaza intelegerea nostra cu privire la momentul si modul in care oamenii au parasit Africa.
Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu modelul migratiei din Africa: oamenii moderni au evoluat in Africa si au plecat in Asia pana in Australia, intr-un singur val, cu aproximativ 60.000 de ani in urma.
Cu toate acestea, progresele tehnologice si analiza ADN, plus alte tehnici de identificare a fosilelor, revizuiesc aceasta poveste. Descoperirile recente arata ca oamenii au parasit Africa de mai multe ori.
Analiza arata numeroasele descoperiri raportate din Asia in ultimul deceniu, cum ca Homo sapiens a atins parti indepartate ale continentului asiatic, ca Oceania, mult mai devreme decat s-a crezut anterior.
In plus, dovezile arata ca oamenii moderni au interactionat cu alti hominizi prezenti in Asia, cum ar fi neanderthalii si denisovanii, ceea ce complica putin istoria evolutiva a speciei noastre.
Autorii au reunit concluziile din mai multe studii pentru a avea o imagine a dispersarilor umane din Africa si Asia. In timp ce oamenii de stiinta credeau ca oamenii au parasit Africa intr-un singur val de migratie, aceste studii au identificat fosilele umane moderne in indepartatele zone ale Asiei, care sunt mult mai vechi.
Afla de la Playtech.ro de unde a pornit omul cu adevarat. ...citeste mai departe despre "Descoperirea care ne arata tuturor de ce omenirea exista datorita migratiei" pe... mai mult
Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 20:17