Concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca pozitive, in conditiile in care niciunul dintre obiective nu a fost considerat ca fiind indeplinit in mod satisfacator, considera Consiliul Superior al Magistraturii.
"Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constata ca, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, in conditiile in care Comisia a statuat ca nu poate inca sa conchida, in aceasta etapa, ca vreunul dintre obiectivele de referinta este indeplinit in mod satisfacator, desi progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se indreapta in aceasta directie, invitand Romania sa puna in aplicare actiunile necesare si sa indeplineasca toate recomandarile, urmand ca, spre sfarsitul anului 2018, sa fie publicat un nou raport privind progresele inregistrate", se arata intr-un comunicat remis de CSM.
Conform sursei citate, la nivelul Directiei de Afaceri Europene si Relatii Internationale si Programe din cadrul CSM urmeaza sa fie realizata o analiza detaliata a raportului, precum si un proiect de plan de masuri.
Acestea vor fi supuse atentiei Comisiei 3 - Relatii internationale si programe, urmand ca, ulterior, raportul MCV sa fie analizat si discutat in plen, unde vor fi adoptate si publicate masurile necesare, pe domeniul de competenta, pentru continuarea si consolidarea actiunilor si obiectivelor monitorizate de Comisia Europeana.
Conducerea CSM precizeaza ca a remarcat o serie de aspecte relevante... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 17:21
Fostul premier Dacian Ciolos considera ca, in raportul privind MCV, este foarte clar exprimata intentia Comisiei Europene de a pune capat acestui mecanism inainte de inceperea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, "doar daca Romania demonstreaza ca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate".
"Nu pentru a face placere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din alta parte, ci pentru ca acestea fac parte din valorile la care am aderat odata cu intrarea in UE si care stau la baza bunastarii si a libertatilor fundamentale ale omului", continua Ciolos intr-o postare pe Facebook.
Fostul premier spune ca anul trecut s-au facut progrese considerabile in acest sens, pentru ca, la acea vreme, atat Guvernul, cat si societatea civila, alaturi de institutiile din sistemul judiciar au dovedit ca asta isi doresc pentru Romania.
"Anul acesta, Guvernul si majoritatea politica din Parlament au luat din nou justitia la ochi. La inceputul anului, cu o tentativa de lovitura scurta in plina figura. Dupa iesirea oamenilor in strada, loviturile s-au reluat dar mai 'finut', pentru a nu se vedea vanataile, insa obiectivele par sa ramana aceleasi: subordonarea politica (si nu evitarea abuzurilor asa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare sa incurce socotelile unora care au impresia in continuare ca puterea politica vremelnica inseamna dreptul de a trata statul si bunurile publice ca pe propria mosie", continua Dacian Ciolos.
El precizeaza... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 17:09
In timp ce in Romania parlamentarii in frunte cu Florin Iordache incearca sa aduca Legilor Justitiei modificari contestate din toate partile pentru modul in care ar urma sa afecteze independenta Justitiei, Comisia Europeana a publica, miercuri, raportul cu privire la progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Concluziile Comisiei Europene sunt foarte dure. Se atrage atentia ca reformele au stagnat in 2017 si, mai rau, "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare", cerand Guvernului Romaniei "sa evite regresul".
Insa nu in aceeasi nota a interpretat si Tudorel Toader mesajul de la Bruxelles. Ministrul Justitiei sustine ca raportul este unul pozitiv si ca Romania va scapa de MCV pe parcursul anului 2018.
Reactiile din zona juridica, dar si de la Cotroceni, il contrazic pe Toader. O replica dura a venit de la presedintele Klaus Iohannis care a cerut politicienilor sa slujeasca interesele cetatenilor, nu intereselor personale sau de grup.
Ziare.com v-aa transmis in format LIVE TEXT informatiile din raport si reactiile de dupa:
14:06 - Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu spune ca ultimul raport privind MCV ii confirma ministrului Justitiei Tudorel Toader ca "merge pe un drum gresit" si ca ministerul sau ar trebui "sa se aplece asupra ajustarilor necesare din sistem, dar cu alt spirit".
"Raportul MCV ii confirma ministrului Toader ca merge pe un drum gresit. E un... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 14:06
Guvernul saluta raportul Comisiei Europene privind MCV publicat miercuri si pe care il considera a fi bun.
Guvernul a adaugat ca raportul confirma existenta unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluarilor sistemului judiciar roman si indica o perspectiva clara de incheiere a monitorizarii, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
Ea a mai spus ca Guvernul va continua sa lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandari, care "nu reflecta intocmai progresele Romaniei asa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare, cat si de prezentul raport".
Citeste si Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate
"Dorim sa salutam raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanta fundamentala pentru tara noastra. Se implinesc zece ani de la instituirea acestui mecanism, iar documentul publicat azi prezinta o evaluare a intregii perioade si, mai mult decat atat, recunoaste performantele substantiale inregistrate de Romania in domeniile afetente MCV in toata aceasta perioada de zece ani.
Este al patrulea raport pozitiv consecutiv, prin care se califica progresele Romaniei ca fiind majore, demonstrand si certificand astfel mentinerea parcursului sustenabil in ceea ce priveste atingerea obiectivelor acestui mecanism", a declarat Ana Birchall, miercuri, la Palatul... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:43
Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.
"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.
In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.
Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.
Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.
Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
Faptul ca infractiunile se repeta sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei, in Romania, nu au fost eficiente, arata Comisia Europeana in raportul MCV publicat miercuri.
DNA investigheaza un numar mare de cazuri si trimite in fiecare an in judecata sute de persoane acuzate de coruptie la nivel mediu si inalt, iar instantele pronunta condamnari definitive intr-un numar mare de astfel de cazuri, insa repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace, se arata in raportul MCV.
Conform acestuia, coruptia este o problema adanc inradacinata la nivelul societatii, cu consecinte atat pentru guvernanta, cat si pentru economie, fiind larg recunoscuta ca o problema majora in Romania, asa cum au aratat periodic sondajele de opinie si, cel mai recent, Eurobarometrul privind MCV.
In raport se arata si ca s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie.
Bilantul acestora, care s-a mentinut constant in 2016, este un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare.
Raportul mentioneaza ca din 2014, de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Romania are cadrul legal cuprinzator pentru combaterea infractiunilor de coruptie, in conditiile in care au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticoruptie, adesea fara consultarea institutiilor-cheie ale statului si... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:18
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, ca Romania asteapta ca, la aproape 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, sa se stabileasca un calendar clar de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
"Impartasesc punctul de vedere al unora dintre senatori si al Guvernului ca, la 9 ani dupa instituirea mecanismului, in decembrie 2006, si la un an cand sarbatorim prima decada de stat membru, trebuie creat un orizont de asteptare scurt pentru ridicarea acestui mecanism", a declarat Raluca Pruna.
Ministrul Justitiei a precizat ca, din punct de vedere tehnic, pentru ridicarea MCV este nevoie de o "o serie de rapoarte pozitive".
"Raportul de pe 27 ianuarie e al treilea dintr-o serie de rapoarte pozitive. Mai exista etape de procedura, un raport oral care va avea loc in iunie. Speram ca, odata cu el, Comisia Europeana sa poata sa stabileasca un calendar realist si cu termene ...citeste mai departe despre "Cand si cum ar putea fi ridicat MCV" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 16:45
Noul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) lauda evolutiile luptei anticoruptie din Romania, insa, ca anul trecut, critica Parlamentul pentru franele puse in calea ofensivei Justitiei.
Ziare.com a obtinut documentul oficial de la Bruxelles, intocmit de expertii Comisiei Europene (CE), care contine observatii similare celor de anul trecut.
"Raportul privind MCV din anul 2015 a constatat progrese sustinute, ce par durabile, in mai multe domenii, aceste progrese fiind realizate in special prin actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate in scopul combaterii coruptiei la nivel inalt si al cresterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar in ansamblul sau.
In acelasi timp, raportul a evidentiat faptul ca persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care ...citeste mai departe despre "Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 13:05
Comisia Europeana (CE) va adopta miercuri raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania care va analiza progresele realizate in ultimele sase luni in ceea ce priveste cele zece recomandari incluse in precedentul raport, a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al CE.
"Reamintesc ca in iulie trecut, Comisia a ridicat preocupari serioase legate de situatia tarii legate de statul de drept si independenta justitiei. Saptamana viitoare Comisia va evalua progresele realizate in ultimele sase luni in legatura cu cele zece recomandari incluse in precedentul raport", a anuntat purtatorul de cuvant.
Raportul pe justitie va fi prezentat intr-un briefing tehnic 'on the record' de catre Mark Gray, un alt purtator de cuvant al CE.
Raportul din cadrul MCV va include si precizari legate de legea privind statutul deputatilor si senatorilor adoptata marti de plenul parlamentului roman in raportul de justitie, a anuntat Mark Gray in aceasta saptamana.
Intrebat de presa straina cum comenteaza faptul ca noua propunere privind statutul parlamentarilor adoptata marti de legislativ in Romania ar face mai dificila ridicarea imunitatii senatorilor si deputatilor si ar reduce puterile principalului organism anticoruptie, purtatorul de cuvant a raspuns ca executivul comunitar "va spune ceva despre acest lucru in raportul pe care il va adopta saptamana viitoare".
"Ca sa fiu foarte deschis am vazut deja diferite interpretari a... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:59