Cazul in care SIIJ a vrut sa ia dosarul Dragnea - Tel Drum de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE

Duminica, 31 Martie 2019, ora 21:08
838 citiri
Cazul in care SIIJ a vrut sa ia dosarul Dragnea - Tel Drum de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE
Foto: Facebook/ Partidul Social Democrat

Modul in care procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a incercat sa preia de mai multe ori de la DNA, dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, in baza unui denunt anonim, apare in cea de-a patra sesizare trimisa de magistratii romani la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost facuta de Curtea de Apel Brasov.

Informatia este importanta, mai ales in contextul in care, posibilitatea ca un dosar de la un parchet sa fie preluat de SIIJ, in baza unui denunt facut impotriva unui magistrat, fusese analizata intr-un raport al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur infiintarea acestei Sectii Speciale.

"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.

In sesizarea trimisa de Curtea de Apel Brasov, magistratii romani vor ca instanta europeana sa le raspunda la 5 intrebari.

In esenta, ei vor sa afle daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt in contradictie cu infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).

Motivarea

Ziare.com a analizat motivarea Curtii de Apel Brasov care a fost trimisa la Luxemburg.

Ideile principale:

- Mii de sesizari fictive impotriva magistratilor sunt investigate de doar 15 procurori SIIJ;

- Un procuror SIIJ ajunge in situatia in care trebuie sa investigheze toate tipurile de infractiuni;

- Sediul SIIJ este in Bucuresti, dar anchetele SIIJ sunt in toata Romania, sunt cheltuieli foarte mari cu anchetele;

- Un procuror SIIJ nu poate fi cercetat de o alta structura de parchet;

- Dupa adoptarea OUG 7/2019, SIIJ este in afara controlului procurorului general;

- OUG 7/019 a fost adoptata de Guvern fara consultarea magistratilor;

- Exemplul solicitarii preluarii dosarului Tel Drum-Liviu Dragnea de la DNA confirma temerile GRECO privind preluarea dosarelor in baza unor denunturi;

- Sunt dubii ca anchetele SIIJ se pot face intr-un timp rezonabil, potrivit prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Modificarile legislative respecta dreptul european?

Pana in ...citeste mai departe despre "Cazul in care SIIJ a vrut sa ia dosarul Dragnea - Tel Drum de la DNA a ajuns in atentia Curtii de Justitie a UE" pe Ziare.com

#Liviu Dragnea DNA, #Liviu Dragnea CJUE, #Liviu Dragnea Adina Florea, #cerere Dragnea CJUE, #Dragnea Tel Drum , #Stiri Administratie