Viorica Dancila, la Bruxelles: Sa fie ridicat MCV-ul. Nu e normal ca Romania sa preia presedintia UE cu o sanctiune

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:27
945 citiri
Viorica Dancila, la Bruxelles: Sa fie ridicat MCV-ul. Nu e normal ca Romania sa preia presedintia UE cu o sanctiune
Foto: Arhiva Ziare.com

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ar trebui sa fie ridicat inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniuniin Europene, este mesajul comun transmis de Jean-Claude Juncker si Viorica Dancila, de la Bruxelles.

Presedintele Comisiei Europene a remarcat insa in conferinta cu Dancila ca aceasta este al 5-lea premier roman pe care il intalneste si i-a urat astfel un mandat mai lung decat cele ale predecesorilor. Intr-adevar, de cand conduce Juncker Comisia, la Palatul Victoria s-au perindat Victor Ponta, Dancian Ciolos, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose iar acum este premier Viorica Dancila.

Juncker a precizat ca tema justitiei nu a lipsit de pe agenda discutiilor, a spus ca sistemul judiciar romanesc functioneaza si spera sa nici nu fie pus la incercare.

Intalnirea cu Juncker a fost a treia pe care Dancila a avut-o cu oficiali europeni in cursul acestei vizite, dupa ce a lipsit de la dezbaterea privind Legile Justitiei, de la Strasbourg.

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, marti, dupa intalnirea pe care a avut-o cu Dancila, ca a cerut guvernului roman sa continue consolidarea statului de drept si lupta impotriva coruptiei pentru transparenta si competitivitate. Tot marti, Viorica Dancila s-a intalnit si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar nu au existat declaratii comune la finalul acestei intrevederi.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile Vioricai Dancila si ale lui Jean-Claude Juncker:

17:42 - Face declaratii Jean-Claude Juncker:

- Doamna prim-ministru a fost noua ani membru al PE, e al cincilea prim-ministru roman pe care il intampin aici de la inceputul mandatului meu. Sa speram ca acest ciclu se va opri si doamna primi-ministru va ramane mai mult in functie, deoarece incep sa pierd urmele tuturor celor pe care ii vad.

- Domnul Iohannis a fost aici, un presedinte european.

- Am evocat presedintia Romaniei pentru 2019. Responsabilitatea viitoarei presedintii romane e foarte mare.

- Sunt convins ca MCV ar trebui sa fie ridicat inainte de sfarsitul mandatului acestei Comisii. I-am spus si prietenei mele ca locul Romaniei e clar in spatiul Schengen, nu trebuie sa excludem Romania din cauza unor ambitii.

- Totul merge bine dar uneori putem avea impresia ca unele medii politice romanesti vor sa-si ia libertati in raport cu aplicarea stricta si severa a statului de drept.

- Am vorbit despre justitie. Consider ca sistemul judiciar roman functionea ...citeste mai departe despre "Viorica Dancila, la Bruxelles: Sa fie ridicat MCV-ul. Nu e normal ca Romania sa preia presedintia UE cu o sanctiune" pe Ziare.com

#Viorica Dancila Jean Claude Juncker, #guvern Bruxelles Juncker, #Parlamentul European Juncker , #Stiri Guvern