Romania este blocata intr-o situatie dificila cu privire la cheltuieli in conditiile in care populistii forteaza masuri care risca sa duca la retrogradarea ratingului suveran la categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii), scrie vineri Bloomberg intr-o analiza despre tara noastra.
Statul din estul Europei s-a alaturat tarilor din restul continentului in majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar fortele din opozitie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar in Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor si a alocatiile copiilor.
In timp ce UE permite o abatere bugetara, nu este de asteptat ca agentiile de evaluare financiara sa fie atat de intelegatoare. Trei agentii majore de evaluare financiara acorda Romaniei un rating situat cu doar o treapta peste categoria "junk", cu perspective negative. Vineri urmeaza sa aiba loc o revizuire din partea S&P Global Ratings.
Pentru premierul Ludovic Orban, care se confrunta cu alegeri in toamna, este dificil sa gaseasca un echilibru.
"Guvernul este in impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scapat de sub control, ca rezultat al majorarii pensiilor, si riscurile asociate unei retrogradari a ratingului, fara indepartarea potentialilor votanti?", intreaba Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank in Frankfurt.
Problema distrage atentia de la planurile pentru atenuarea impactului economic al masurilor de izolare adoptate... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 13:12
Consiliul Fiscal avertizeaza ca majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie va genera un deficit de 6% in 2021 si de 7% in 2022.
Asemenea deficite, atrage atentia Consiliul Fiscal, sunt foarte greu de imaginat ca fiind de acceptat de catre piete si indica nevoia de masuri grabnice de corectie.
Semnalul de alarma tras de Consiliul Fiscal vine sa le completeze pe cele transmise in repetate randuri de analistii financiari, BNR, organisme financiare internationale. Pe langa avertismentele privind impactul bugetar major, toate vocile spun ca trebuie luate masuri rapid pentru a evita un dezastru economic.
Si, totusi, ce poate face Guvernul? Singura solutie ar fi ca Legea pensiilor sa fie regandita pentru ca majorarea sa fie facuta in etape, intr-un ritm rezonabil, astfel incat sa fie suportabila de catre buget. Dar aceasta masura trebuie luata inainte de 1 septembrie, pentru ca dupa ce intra in vigoare legea este ireversibila si trebuie aplicata in aceasta forma.
Pensiile trebuie crescute, dar nu atat de abrupt
Pensiile romanilor sunt mici si trebuie crescute, insa o majorare atat de abrupta, de 40%, nu poate fi sustinuta in prezent de economia romaneasca, a declarat pentru Ziare.com Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, fost presedinte al Consiliului Fiscal.
"Este absolut clar ca trebuie majorate pensiile, problema este cu cat. In conditiile in care ai crestere economica, chiar daca mai mica decat in anii anteriori, dar este pozitiva,... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 10:10
Majorarea programata a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar avea loc in contextul unui derapaj bugetar de proportii deja existent, este de parere Consiliul Fiscal al Romaniei.
Chiar fara aceasta masura estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent este de 3,8 - 4,1% din PIB, se arata intr-un comunicat al Consiliului, transmis presei.
"Impactul majorarii cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum si al celorlalte masuri cuprinse in noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul urmator fiind de peste 6% din PIB (in lipsa unor masuri compensatorii). Deteriorarea ar continua si in anul 2022, la peste 7% din PIB.
In aceste conditii, o corectie catre niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute in vedere de autoritati in cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de ambitioasa, problematica si, totodata, este absolut necesara; este greu de imaginat ca pietele financiare ar tolera deficite bugetare de o asemenea magnitudine", se arata in document.
In opinia CF, cu cat corectia bugetara va incepe mai tarziu, avand in vedere si riscurile in crestere in sensul unei performante economice si fiscale mai nefavorabile, cu atat amploarea masurilor corective necesare ar fi mai ridicata si implicit costurile economice si sociale ar fi mai insemnate.
De asemenea, corectia bugetara este reclamata nu numai de... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:08
Noul Guvern de la Bucuresti a decis sa mearga inainte cu cea mai mare majorare a pensiilor din ultimele trei decenii in cadrul bugetului pe 2020, in pofida ingrijorarilor crescute ca Romania va depasi limitele de deficit bugetar impuse de Uniunea Europeana, riscand sa fie retrogradata de marile agentii de rating, informeaza Reuters.
In conditiile in care anul viitor vor avea loc alegeri, Guvernul liberal instalat luna trecuta a decis sa respecte legea promovata de precedentul Guvern social-democrat care prevede majorarea pensiilor cu 40%, adaugand ca va imbunatati colectarea taxelor si va reduce cheltuielile publice pentru a evita umflarea deficitului.
Guvernul de la Bucuresti a promis ca anul viitor va reduce deficitul bugetar pana la 3,6% din PIB, de la 4,4% din PIB in 2019, iar economistii vor urmari cu atentie proiectul de buget pe 2020 pentru a vedea daca cifrele se coreleaza.
"Este clar ca o majorare a pensiilor de asemenea magnitudine nu se potriveste cu actualele date economice. Legea pensiilor este cea mai serioasa problema interna cu care se confrunta economia romaneasca", sustine economistul Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. Acesta si alti economisti estimeaza ca o majorare a pensiilor cu 40% va costa aproximativ 1% din PIB in ultimul trimestru al anului urmator, urmand a creste la 2,7% din PIB pentru intregul an 2021.
Comisia Europeana estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 6,1% din PIB in 2021, daca nu vor fi luate masuri... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 21:17