S&P: majorarea pensiilor nu va afecta perspectiva de rating a Romaniei

Joi, 05 Iulie 2007, ora 14:27
876 citiri

Decizia de majorare a pensiilor luata de Romania nu va afecta perspectiva ratingul de credit al statului roman, reprezentand doar o confirmare a ingrijorarilor legate de politicile fiscale ce au dus la modificarea perspectivei decisa in luna aprilie, relateaza Reuters.

Un analist al Standard & Poor's, Remy Salters, a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca planurile guvernului de a majora aproape de doua ori pensiile in urmatorii doi ani sporesc riscurile legate de o deteriorare rapida a stabilitatii economiei romanesti.

Insa atunci cand a fost intrebat daca aceasta decizie ar putea avea drept consecinta scaderea perspectivei ratingului de tara al Romaniei, Salter a spus "Nu".

"Aceste riscuri au fost luate deja in calcul atunci cand am luat decizia de modificare a perspectivei ratingului, in aprilie, reprezentand cauza acelei deteriorari. Aceste riscuri actioneaza pe termen scurt", a adaugat Salters.

"Pe termen lung, credem in continuare ca tendita asociata evolutiei ratingului Romaniei este de urcare, multumita integrarii in Uniunea Europeana si continuarii reformelor structurale".

Parlamentul roman a votat o lege privind majorarea cu 43%, respectiv 33% a pensiilor in 2008 si 2009, majorand cheltuielile Romaniei cu 14,3 miliarde lei (6,2 miliarde dolari), suma ce va fi acoperita, conform declaratiilor guvernului, din cresterea economiei.

Standard & Poor's a redus in aprilie perspectiva de rating a Romaniei de la pozitiv la stabil, la cateva zile dupa ce coalitia de centru a s-a destramat, lasand guvernul cu o sustinere parlamentara de doar 20%.Ba declarat Salters.

"Nu exista coerenta politica sau dorinta de a inaspri politica fiscala pentru a reduce presiunile legate de cerere", a declarat Salters.

Cabinetul primului ministru Calin Popescu Tariceanu se bazeaza momentan doar pe sprijinul Partidului Social Democrat, partid de stanga, care a cerut aceasta majorare a pensiilor.

"Guvernul depinde de sprijinul social-democratilor...si nu se afla intr-o pozitie favorabila pentru a reduce riscurile externe printr-o inasprire a politicii fiscale", a precizat responsabilul S&P.

Salters a avertizat ca sumele de bani cheltuite pentru pensii reprezinta de fapt "costuri de oportunitate", avand in vedere ca acesti bani ar fi putut fi cheltuiti pentru investitii in alte sectoare, fiind si un important stimul fiscal ce va duce la cresterea deficitului de cont curent, sporind riscurile legate de supraincalzirea economiei.

"Daca majorarile pensiilor vor contribui la cresterea consumului, lucru la care ma astept, acestea vor avea un impact si asupra deficitului de cont curent", a declarat acesta. "Una dintre ingrijorari este legata de faptul ca deficitul de cont curent reprezinta un procentaj foarte mare din capacitatea economiei de a genera exporturi. Situatia este una dintre cele mai grave din Europa daca se ia in considerare acest raport", a precizat Salters.

Deficitul de cont curent al Romaniei se ridica la 10% din produsul intern brut iar analistii estimeaza mentinerea tendintei de deteriorare, pana la 12%-13%. Salter nu se asteapta ca sumele de bani injectate in consum sa ameninte obiectivul de inflatie al bancii centrale a Romaniei, de a 2,8%-4,8% in 2008, pariind pe tendinta de apreciere a leului, care a atins de curand un nivel record fata de euro.

"Este de conceput ca aprecierea leului sa continue pe fondul convergentei economiei si este posibil ca obiectivul de inflatie sa poata fi atins anul viitor, insa acest lucru se va intampla din motive nu neaparat bune", a declarat Salters.

Analistul S&P a adaugat ca presiunile legate de apreciere au lasat leul vulnerabil la depreciere rapida in cazul unei modificari ale conditiilor globale. Romania are momentan ratingul "BBB-", acordat de Standard & Poor's, acesta fiind cel mai scazut din Uniunea Europeana.

Agentia Moody's a acordat statului romana ratingul "Baa3" in timp ce agentia Fitch a acordat Romaniei ratingul "BBB", spune Reuters.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)