Austria a pus capăt restricţiilor de lockdown în cazul persoanelor vaccinate, într-o mare parte a ţării, la trei săptămâni după ce a impus reguli stricte pentru combaterea propagării coronavirusului, relatează AP.
Regulile, care variază de la regiune la regiune, permit în mare redeschiderea sălilor de spectacole, a muzeelor şi a altor locuri pentru activităţi culturale şi de divertisment. Luni, se vor redeschide magazinele.
În unele regiuni se redeschid duminică restaurantele şi hotelurile. Restaurantele se vor închide însă la ora 23.00, iar în mijloacele de transport în comun, în interiorul magazinelor şi în locurile publice se va purta mască.
Săptămâna trecută, cancelarul Karl Nehammer a numit noile măsuri o “relaxare cu centură de siguranţă”, fiecărei regiuni a Austriei oferindu-i-se posibilitatea să opteze pentru măsuri mai relaxate sau mai stricte, în funcţia de situaţia locală.
Oamenii nevaccinaţi vor trebui în continuare să respecte restricţii de lockdown şi ar trebui să nu îşi părăsească locuinţele decât în anumite situaţii, de exemplu pentru a-şi cumpăra alimente, să meargă la medic sau să facă sport.
De la startul lockdown-ului, numărul cazurilor noi de coronavirus din Austria a scăzut. Vineri, Austria a raportat 367,5 noi infecţii la 100.000 de locuitori, un număr mult mai mic decât cel de 1,102.4 care s-a înregistrat în prima zi a lockdown-ului, în noiembrie.... mai mult
Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 18:17
În Austria a intrat în vigoare luni, 15 noiembrie, un lockdown impus persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, care vor putea să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic, transmite dpa.
Cetăţenii nevaccinaţi vor avea totuşi permisiunea să iasă la plimbare în orice moment al zilei, pentru a-şi păstra sănătatea fizică şi mintală.
Vor exista controale aleatorii, iar neconformările vor fi amendate cu până la 1.450 de euro.
Pe fondul valului epidemic în creştere, Austria a raportat duminică 11.552 de cazuri noi de infectare, iar rata de incidenţă pe şapte zile a ajuns la aproape 850 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Măsurile de lockdown vor fi aplicate pentru o perioadă iniţială de 10 zile.
Ele au fost adoptate de guvernul federal şi de autorităţile landurilor, dar cancelarul Alexander Schallenberg a spus că acestea din urmă sunt libere să instituie restricţii chiar mai dure.
Capitala Viena a anunţat deja că va introduce suplimentar obligativitatea unui test PCR pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19 pentru accesul în restaurante şi la orice eveniment cu mai mult de 25 de participanţi.
Autorităţile speră că acest lockdown va încuraja vaccinarea. Restricţii impuse anterior au condus deja la o creştere a numărului celor care s-au vaccinat. În prezent, circa 65% din populaţie este vaccinată.
Guvernul austriac ia în... mai mult
Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 10:06
Austria si-a anuntat marti intentia de a intensifica controalele cu scopul descurajarii schiorilor straini de a profita de partiile sale, ramase deschise in pofida carantinei, dar destinate sa fie rezervate localnicilor, relateaza AFP.
'Vor fi intensificate controalele' la frontiera si in statiuni, a declarat marti ministrul de interne Karl Nehammer, in timp ce Austria nu inregistreaza deocamdata o scadere semnificativa a numarului de contaminari cu SARS-CoV-2.
Dupa Craciun, Austria a luat decizia de a institui lockdown pentru a treia oara, inchizand scoli, magazine neesentiale si muzee.
Dar, spre deosebire de Franta si Germania, tara a ales sa-si redeschida teleschiurile, considerand ca sporturile in aer liber prezinta mai putine riscuri de transmitere a virusului.
In absenta verificarilor, sute de turisti straini au venit in aceste statiuni, pretinzand ca participa la pregatirea de instructori sau cauta un loc de munca.
Saptamana trecuta, localitatea tiroleza Sankt Anton am Arlberg a denuntat public prezenta a 200 de britanici, danezi si germani sositi in cea mai mare parte cu trenul din Zurich (Elvetia).
Majoritatea dintre ei a ocolit reglementarile, inregistrand o adresa locala de resedinta, potrivit primariei.
'Am deschis procese verbale in cazul a 100 de persoane de exemplu' in zona, a indicat ministrul Nehammer, precizand ca politia a perchezitionat 44 de apartamente ai caror locatari au fost considerati suspecti.
Aceste controale au... mai mult
Marti, 02 Februarie 2021, ora 19:25
Germania vrea ca statele alpine sa tina inchise statiunile de schi pentru a contribui la combaterea pandemiei de coronavirus, dar va fi greu de gasit un acord in acest sens cu vecina sa Austria, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, relateaza Reuters si dpa.
"Sezonul de schi se apropie. Vom incerca sa ne coordonam in Europa in ce priveste o posibila inchidere a tuturor statiunilor de schi", a declarat Merkel in parlament.
"Din pacate, auzind declaratiile din Austria, se pare ca nu va fi prea usor, dar vom incerca din nou", a adaugat ea.
In "primul val" de coronavirus de la inceputul acestui an, se considera ca multi germani s-au infectat in statiunea de schi austriaca Ischgl.
Luna trecuta, Germania a emis avertismente de calatorie in privinta regiunilor de schi din Austria, Italia si Elvetia. Atat Germania, cat si Austria, Italia si Franta au ordonat ca si partiile de la cele mai mari altitudini sa ramana inchise, deocamdata, in speranta ca toate statiunile sa poata beneficia apoi din plin de sezonul de varf - daca rata infectiilor va scadea.
Austria, unde noul lockdown national urmeaza sa fie ridicat pe 7 decembrie, a insistat in ultimele luni ca vrea sa permita desfasurarea sporturilor de iarna, cu precautiile corespunzatoare, si a respins vehement ideea de a inchide statiunile de schi. Germania este principala sursa de turisti straini a Austriei, mentioneaza Reuters.
Zilele trecute, si premierul italian Giuseppe Conte le-a cerut italienilor sa... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 15:13
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a amenintat luni cu impunerea unui al doilea lockdown, ca ultima solutie, in cazul in care continua actuala crestere a numarului de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, transmite dpa.
Situatia din spitale va determina daca va fi sau nu impus un nou lockdown, a spus Kurz.
"Nicio tara din lume nu ar permite ca sistemul sau de terapie intensiva sa fie depasit", a adaugat el.
Posibila suprasolicitare a sistemului de sanatate este o cerinta legala pentru impunerea unui lockdown, in Austria.
Duminica, in Austria au intrat in vigoare o serie de restrictii in vederea incetinirii raspandirii coronavirusului, intre care limitarea la sase persoane a numarului de persoane care pot participa la reuniuni private in interior si la 12 in exterior, respectiv la 1000 in interior, 1500 in exterior in cazul evenimentelor mai mari. De asemenea, a crescut numarul zonelor publice unde masca este obligatorie.
Sambata, autoritatile sanitare din aceasta tara cu 8,5 milioane de locuitori au anuntat ca numarul de infectari inregistrate in decurs de 24 de ore a crescut la nivelul record de 3614, numarul total al cazurilor de contaminare inregistrate de la inceputurile pandemiei ajungand la 79.770. In spital se aflau sambata 1002 persoane si 172 in unitati de terapie intensiva. ...citeste mai departe despre "Cancelarul austriac Kurz ameninta cu un al doilea lockdown, ca ultima solutie pentru a opri cresterea cazurilor de contaminare cu COVID" pe... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 13:27