Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.
Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.
"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.
Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
Conducerea companiei rusesti Gazprom a decis sa reduca la jumatate dimensiunea proiectului Turkish Stream care urma sa transporte gaze naturale catre Uniunea Europeana, via Turcia.
"In acest moment, capacitatea maxima de transport a gazoductului Turkish Stream este prevazuta la 32 de miliarde de metri cubi pe an. Este o pozitie realista pe care urmeaza sa o negociem cu partenerii turci", a afirmat directorul general Gazprom, Alexei Miller, citat de Novinite.
Noua proiectie facuta de compania din Rusia reduce la jumatate capacitatea initiala de transport a gazoductului, 63 de miliarde metri cubi pe an, lasand un semn de intrebare daca gazoductul va inainta in flancul sudic al UE.
Investitia initiala, care prindea toate cele patru tronsoane ale gazoductului, se ridica la aproximativ 11,4 miliarde dolari, fara TVA, si urma sa ajunga la granita dintre Turcia si Grecia, asigurand distributia gazelor si catre alte tari din flancul sud-estic si central al Europei.
Este de asteptat ca redimensionarea proiectului Turkish Stream sa reduca cu aproximativ 40% costurile gazoductului.
O parte din gazul livrat prin Turkish Stream va fi destinat strict pietei din Turcia, iar aceasta tara se dovedeste al doilea mare consumator de gaz rusesc din zona europeana, dupa Germania.
Anul trecut, Gazprom a livrat pe piata din Turcia 27,4 miliarde metri cubi de gaz prin intermediul a doua gazoducte: Blue Stream si Trans-Balkan, ultimul traversand teritoriile Ucrainei, Moldovei si... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 13:44
O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.
Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.
Planuri desarte
Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.
De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.
La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.
Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.
O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1Romania, Grecia si Bulgaria vor sa colaboreze pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale, semnand marti un acord in acest sens.
Acordul de cooperare a fost semnat la Bruxessels de ministrii Energiei din cele trei state, potrivit Mediafax.
In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al Uniunii Europene sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si electricitate pana in 2014, pentru a contracara eventuale opriri ale livrarilor din Federatia Rusa.
Romania nu are inca o conexiune a retelei de gaze cu Bulgaria, desi exista de mai multi ani un proiect de constructie a unei conducte intre Giurgiu si Ruse. Conducta de gaze, investitie de circa 24 milioane euro, ar urma sa fie finalizata pana in 2016.
Sistemul de gaze al Romaniei este conectat cu cel al Ungaria si al Republicii Moldova, insa eventuale opriri ale importurilor din Rusia nu ar putea fi compensate prin aceste doua tevi, intrucat din Ungaria se importa cantitati nesemnificative de gaze, iar conducta cu Republica Moldova este destinata exporturilor. mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:12
Gazoductul South Stream, aflat in prezent in constructie, va ajunge pe coasta Bulgariei in decembrie 2015, cand sunt asteptate si primele livrari de gaze naturale, a declarat directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller.
"Nu exista nicio urma de indoiala ca South Stream a devenit proiect de importanta nationala peste tot", a spus Miller, scrie presa din Rusia, citata de agentia Novinite.
Potrivit sefului Gazprom, gazoductele South Stream, prin Marea Neagra, si North Stream, prin Marea Baltica, sunt necesare pentru stabilitatea livrarilor de gaze naturale din Rusia catre consumatorii europeni.
"South Stream va elimina complet riscurile de tranzit din Ucraina", a spus el.
Seful Gazprom a adaugat ca segmentele gazoductului aflate in constructie pe teritoriile Serbiei si Bulgariei vor fi terminate la timp.
"Nu avem probleme in privinta constructiei gazoductului", a spus Miller.
Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).
In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara.
Uniunea Europeana a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca nu mai considera South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie fara caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, in contextul crizei din... mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:48
Avertismentul Rusiei cu privire la intreruperea livrarilor de gaze via Ucraina necesita un raspuns colectiv al statelor membre UE, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o scrisoare adresata tuturor liderilor europeni.
"Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei", a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie.
"Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie", a adaugat presedintele CE, potrivit Mediafax.
"In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde" Rusiei, a precizat el.
Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.
"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.
Intr-o scrisoare trimisa liderilor din 18 tari europene, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, Putin a amenintat ca Rusia va inceta sa livreze gaze... mai mult
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 11:00
Bulgaria este pe cale de a incepe constructia la o interconexiune de gaze naturale cu Romania in cateva saptamani, potrivit ministrului bulgar al economiei, energiei si turismului, Traiceo Traikov.
Construirea interconectarii de gaz bulgaro-elene va incepe in al treilea trimestru din 2012, a declarat Traikov duminica pentru BTA, informeaza Novinite.
Bulgaria isi muta legatura la reteaua de gaze naturale la cea a vecinilor sai dupa razboiul gazelor din ianuarie 2009 intre Rusia si Ucraina, care a taiat livrarile de gaz rusesc spre Bulgaria timp de trei saptamani lasandu-o fara gaze naturale in mijlocul iernii, aminteste Novinite.
Criza gazelor din 2009 a expus dependenta Bulgariei de aproape 100% de gazele naturale rusesti.
Ministrul bulgar al energiei a mai explicat ca se asteapta sa semneze un memorandum cu Ministerul turc al Energiei si Resurselor Naturale, care va cimenta angajamentul politic al Turciei in proiect pentru interconectarea de gaz bulgaro-turca.
El a spus ca Bulgaria va sonda oportunitatile de finantare din partea UE pentru legatura de gaze cu Turcia, cel putin in ceea ce priveste partea viitoarei conducte ce va fi amplasata pe teritoriul bulgar.
Comisia Europeana a aprobat deja 9 milioane de euro in cofinantare pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Romania si 45 de milioane de euro pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Grecia, plus o alta suma de 2,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate si formularul de cerere pentru... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 11:02
Bulgaria ar putea reexporta o parte din viitoarele livrari de gaze din Azerbaidjan in alte state europene, a declarat Ivan Drenciovski, director la Bulgartransgaz, divizie a companiei de stat Bulgargaz, dupa discutii desfasurate in aceasta saptamana la Baku, relateaza Novinite, precizeaza Mediafax.Drenciovski a aratat ca guvernul bulgar lucreaza la dezvoltarea a doua rute de tranzit al gazelor din Azerbaidjan catre Bulgaria, una prin intermediul conductelor care trec prin Turcia, iar o alta prin terminale de gaze compresate si transportul maritim prin Marea Neagra, potrivit publicatiei Standart Daily, citata de Novinite.
Ruta prin Marea Neagra va deveni operationala dupa constructia infrastructurii, cel mai devreme in 2013.
In viitor, pana la jumatate din gazele naturale consumate in Bulgaria ar putea proveni din Azerbaidjan, a mai spus Drenciovski.
In prezent, peste 90% din gazele cumparate de Bulgaria sunt livrate de grupul rus Gazprom, iar autoritatile de la Sofia au analizat diverse optiuni de diversificare a furnizorilor, in conformitate cu solutia urmarita de UE prin proiectul Nabucco.
Azerbaidjanul s-a angajat deja sa livreze Bulgariei doua miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Optiunile discutate de expertii bulgari si azeri includ implicarea, pe langa Bulgartransgaz si compania azera de stat SOCAR, a unui consortiu care opereaza zacamantul Sah Deniz, format din BP (25,5%), Statoil (25,5%), Total (10%), Lukoil (10%), Socar (10%), NaftIran or Nico (10%) si TPAO... mai mult
Vineri, 13 August 2010, ora 18:04