UE negociaza cu Azerbaidjanul pentru aprovizionarea Nabucco

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 15:16
1271 citiri
UE negociaza cu Azerbaidjanul pentru aprovizionarea Nabucco

UE este in negocieri cu Azerbaidjanul pentru livrari de gaz in cadrul proiectului Nabucco, ce urmareste sa reduca dependenta Uniunii de gazul rusesc, a declarat marti comisarul european pentru energie, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Este important pentru noi sa diversificam caile de aducere a gazului in Europa. Suntem interesati de livrarile de gaz azer si sunt in curs negocieri", a declarat Andris Piebalgs, intr-o conferinta de presa la Baku.

Azerbaidjanul ar urma sa furnizeze o parte importanta a gazului transportat de Nabucco, proiect ce ar trebui finalizat pana in 2014. Seful societatii nationale de energie din Azerbaidjan SOCAR, Rovnag Abdullaïev, a declarat ca tara sa este dispusa sa incheie acorduri pentru gaz cu tarile din UE.

"Aspectele politice sunt in urma noastra, acum au prioritate chestiunile comerciale", a subliniat el. "Desfasuram negocieri comerciale cu participantii din Nabucco si sper ca ele vor fi incununate de succes", a mai spus responsabilul azer.

Vorbind despre semnarea in iulie de catre Romania, Austria, Bulgaria si Ungaria a acordului pentru Nabucco, comisarul a spus ca toate chestiunile politice au fost rezolvate. "Nu mai ramane decat aspectul comercial", a notat el.

UE incearca de asemenea sa coopereze cu tarile din Asia Centrala, inclusiv cu Turkmenistanul, pentru aprovizionarea Nabucco, a mai spus comisarul. 

#gaz, # Nabucco, # UE , #UE