Gazprom: Productia de gaze naturale va scadea cu circa 10% in urmatorii 5 ani

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:48
1020 citiri
Gazprom: Productia de gaze naturale va scadea cu circa 10% in urmatorii 5 ani

Gazprom, monopolul rus al gazelor naturale, considera ca cererea mondiala si propria productie de gaze naturale vor scadea cu circa 10% in urmatorii 4-5 ani, a declarat joi directorul executiv adjunct, Valeri Golubev, citat de Reuters.

"O reducere a cererii cu 10% va continua in urmatorii 4-5 ani", a declarat Golubev. Gazprom estimeaza ca pozitia pe care o are in Europa va inregistra un declin pana in 2020, grupul concentrandu-se pe exporturile de gaz lichefiat si pe livrari catre Asia, a mai spus acesta.

Kommersant a anuntat in martie ca monopolul rus al gazelor naturale vrea sa mareasca productia de gaz lichefiat in vederea unor livrari alternative catre Statele Unite, regiunea Asia-Pacific si Europa, conform unei surse din interiorul grupului.

In afara de Sahalin, Gazprom se poate baza pe rezervele depozitelor de la Stokman si din Iamal. O fabrica pentru gaz lichefiat a fost deja inaugurata pe insula Sahalin, la 160 de kilometri de Hokkaido .

Aceasta va permite Gazprom sa faca livrari pe piata japoneza, coreeana si americana. Fabrica va produce 9,6 milioane tone de gaz lichefiat pe an, in 2010, reprezentand aproximativ 4% din productia mondiala.

In martie, productia de gaz a Gazprom, cel mai mare producator mondial, a scazut cu 24% fata de aceeasi luna din 2008, la 1,24 miliarde de metri cubi pe zi.

#gazprom, # productie, # scadere, # gaz lichefiat , #stiri Gazprom