Videanu: Transgaz a fost invitat in South Stream, nu statul roman

Luni, 01 Martie 2010, ora 12:07
1312 citiri
Videanu: Transgaz a fost invitat in South Stream, nu statul roman

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu a precizat, luni, ca Transgaz, in calitate ei de societate comerciala, a fost invitata de catre Gazprom sa participe la proiectul gazoductului South Stream, Guvernul Romaniei neprimind o scrisoare in acest sens, relateaza NewsIn.

Intrebat daca Guvernul a primit o scrisoare de la Gazprom prin care Romania a fost invitata sa participe la South Stream, Adriean Videanu a raspuns: "Nu, nu Guvernul, ci Transgazul a primit scrisoarea ca societate comerciala. Nu statul roman, nu institutiile guvernamentale". Videanu a reiterat astfel declaratia din 18 februarie, cand a spus ca transportatorul national de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia, cel mai mare producator de gaze din lume, sa participe la proiectul gazoductului South Stream.

"Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream - n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte", a afirmat atunci.

Aceste declaratii vin dupa ce secretarul de stat in Ministerul Economiei, Cometului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, a declarat recent la RFI ca Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream.

"Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dumneavoastra, dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vice-presedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem", spunea Serban.

O delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit in 17 februarie la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua.

Nici reprezentantii Ministerului Economiei nu au facut declaratii la iesirea de la discutii. Ministerul Economiei a anuntat ulterior ca Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu producatorul roman de gaze Romgaz.

"Agenda discutiilor a cuprins subiecte de interes pentru cooperarea bilaterala in sectorul energetic.

Au fost abordate aspecte referitoare la importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011", se arata in comunicatul emis la finalul intalnirilor de la Bucuresti dintre reprezentantii Gazprom si cei ai Ministerului roman al Economiei.

Totodata, au fost abordate aspecte ale posibilitatii extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.

De asemenea, cele doua parti au convenit ca, la sfarsitul trimestrului I din acest an, sa aiba loc o intalnire la nivel de experti pentru punerea la punct a tuturor datelor tehnice pentru proiectele abordate. South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013. Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni. 

#invitatie, #participare, #proiect, #transgaz , #stiri Transgaz