Modul in care procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a incercat sa preia de mai multe ori de la DNA, dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, in baza unui denunt anonim, apare in cea de-a patra sesizare trimisa de magistratii romani la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost facuta de Curtea de Apel Brasov.
Informatia este importanta, mai ales in contextul in care, posibilitatea ca un dosar de la un parchet sa fie preluat de SIIJ, in baza unui denunt facut impotriva unui magistrat, fusese analizata intr-un raport al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur infiintarea acestei Sectii Speciale.
"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.
In sesizarea trimisa de Curtea de Apel Brasov, magistratii romani vor ca instanta europeana sa le raspunda la 5 intrebari.
In esenta, ei vor sa afle daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt in contradictie cu infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).
Motivarea
Ziare.com a... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 21:08
Expertiza financiar-contabila realizata in cadrul anchetei de la DNA a fost comunicata firmei Tel Drum, arata raportul realizat de administratorul judiciar, publicat pe 4 martie 2019.
Este vorba de dosarul in care este cercetat Liviu Dragnea, alaturi de mai multi directori din firma Tel Drum.
Societatea este acuzata de procurori pentru savarsirea infractiunilor de: constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata, complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.
"S-a comunicat raportul de expertiza contabila-fiscala. S-au formulat obiectiuni la expertiza contabil-fiscala. S-a formulat cerere recuzare expert; Au fost ridicate copii de pe volumele dosarului de urmarire penala", arata administratorul judiciar.
Ancheta e aproape de finalizare
Intr-o emisiune televizata, seful interimar al DNA, Calin Nistor, a declarat in aceasta saptamana ca este vorba de o cauza complexa, care ar putea fi solutionata in 2-3 luni.
"Eu sper sa fie de ordinul a cateva luni, una-doua-trei luni. Nu stiu. Procurorul are planul de ancheta. El isi apreciaza probatoriul. Noi luam masuri care se impun din perspectiva procurorului ierarhic superior", a explicat Calin Nistor.
Seful interimar al DNA a spus si ca aceasta expertiza a fost finalizata.
"Procurorul spune ca e o cauza complexa. A avut o expertiza dispusa, s-a facut si acea expertiza. Speram ca intr-un termen nu foarte... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 17:41
Fostul judecator german Ingrid Henlein a publicat la sfarsitul anului trecut o analiza a modificarilor legislative care privesc Justitia din Romania. Concluzia: institutiile europene privesc cu ingrijorare crescanda situatia statului de drept din tara noastra.
"Combaterea coruptiei in Romania - terminata? Ce intreprinde Guvernul Romaniei ca sa slabeasca Justitia pentru cauze penale si sa o deturneze de la acest demers", este titlul articolului care a fost publicat in revista de specialitate "Betrifft Justiz" - Cu privire la Justitie.
Potrivit sursei citate, Heinlein a fost judecator, presedinte de complet, la Tribunalul pentru cauze in materia dreptului muncii din Dusseldorf.
Autoarea precizeaza ca pentru a redacta acest articol a folosit ca surse rapoartele MCV realizate de Comisia Europeana si declaratii ale unor asociatii de magistrati din Romania. "In cursul unui vizite in Romania, autoarea a avut si ocazia sa poarte o serie de discutii cu judecatori si procurori romani. Din ratiuni evidente, numele acestora nu vor fi mentionate aici", explica Heinlein.
Despre "prezentele tacute"
Fostul magistrat arata ca, dupa Ungaria si Polonia, Romania este al treilea stat membru al UE care isi restructureaza fundamental sistemul sau judiciar, "totul fiind acompaniat de proteste, prezente tacute, strangerea de semnaturi initiata de judecatori si procurori, precum si de demonstratii ale societatii civile."
In articol sunt trecute in revista toate modificarile majore... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 11:30
Inalta Curte a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale intr-un dosar care il vizeaza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea. In acelasi timp, Tribunalul Teleorman urmeaza sa ia in discutie marti o cerere similara care priveste firma Tel Drum.
DNA a depus cererea pe data de 3 iulie si are ca obiect "confirmare redeschidere urmarire penala (art. 335 alin. 4 NCPP) ".
ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale, in rem (asupra faptei - n.red.), cu privire la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Decizia instantei este definitiva.
Ancheta in acest dosar a fost initial inchisa in 2013, insa procurorii DNA au cerut redeschiderea urmaririi penale, motivand ca, la momentul anchetei, probele nu au fost administrate in mod corespunzator si acum detin probe noi.
Aceasta cauza vizeaza privatizarea Tel Drum, precum si reabilitarea unor drumuri judetene.
Dosarul il vizeaza pe Liviu Dragnea, dar si alte persoane: Mugur Bataus, Victor Piperea, Gheorghe Giui, Ion Mirancea, Victorita Pascutu si Marian Fiscuci.
Iata detalii despre dosar de pe site-ul Inaltei Curti.
O cerere similara urmeaza sa fie luata in discutie maine la Tribunalul Teleorman. DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei.
Citeste mai multe pe site-ul Tribunalului Teleorman.
Anchetele in cazul celor doua dosare au fost inchise de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:33
Maria Vasii, avocata liderului PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi, la DNA, dupa ce a studiat dosarul Tel Drum, ca a vazut multe lucruri in contradictie cu cele declarate public de anumite persoane.
"Cu siguranta sunt foarte multe lucruri pe care le-am vazut in contradictie cu cele declarate public de anumite persoane care au fost in acest loc si au spus lucruri, zic eu, neadevarate", a spus Maria Vasii, dupa ce a stat aproximativ doua ore la DNA pentru a studia dosarul Tel Drum, in care este implicat Liviu Dragnea.
Ea a mentionat ca, in urma celor citite in dosar, ii va propune lui Liviu Dragnea cereri de extindere a urmaririi penale fata de alte persoane.
"O sa-i propun domnului Dragnea cereri de extindere a urmaririi penale pentru toate persoanele care il acuza pe domnul Liviu Dragnea, dar la randul lor au fost in situatii in care i-ar pune in egala masura in acuzare, din moment ce domnul Dragnea este pus sub acuzare. Or, socotim ca acele demersuri nu au fost infractiuni, nici pentru domnul Dragnea. (...) Vorbim de complicitate la aceleasi infractiuni, pentru ca nu poate fi acuzat domnul Dragnea de anumite fapte, cata vreme persoanele care erau de fata la luarea unor anumite decizii pot sa aiba aceeasi raspundere", a aratat Vasii.
Intrebata daca acest lucru inseamna ca admite acuzatiile aduse de procurori lui Liviu Dragnea, avocata a negat categoric. "Sub nicio forma. Spun ca asa cum in ceea ce le priveste pe celelalte persoane s-a apreciat ca nu au savarsit... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 15:15
Vestea ca procurorii anti-coruptie au pus sechestru pe averea presedintelui PSD, Liviu Dragnea, a depasit granitele tarii. Agentia Reuters scrie marti despre acest lucru, subiectul fiind preluat de mai multe publicatii americane, printre care New York Times.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, care este si presedintele Camerei Deputatilor, a fost pus sub urmarire penala in 13 noiembrie, printre altele si pentru acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, cu scopul de a folosi bani destinati unor proiecte de stat, unii dintre ei din fonduri europene, arata agentia de presa mentionata.
Dragnea neaga acuzatiile, mai arata Reuters, care scrie si ca s-a pus sechestru pe toata averea sa, pentru a recupera prejudiciul de peste 127,5 de milioane de lei.
E oficial: DNA a pus sechestru pe toata averea lui Dragnea, pentru a recupera 127 milioane de lei
Opozitia a cerut deja demisia lui Dragnea din fruntea Camerei Deputatilor, pe durata investigatiei.
Procurorii, mai arata Reuters, il suspecteaza pe Dragnea ca a format, in 2001, un grup infractional organizat, care includea functionari ai institutiilor din administratia publica si oameni de afaceri. Potrivit acestora, grupul ar fi inca activ, mai scrie agentia de presa straia.
Investigatia are in centru Tel Drum SA, controlata in trecut de Consiliul Judetean Teleorman, pe care Dragnea l-a condus pana in 2012. Dragnea si alte opt persoane ar fi pus la cale privatizarera companiei prin intermediari, aceasta... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:47
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la iesirea din sediul DNA, ca pana acum nu a gasit nicio proba in urma studierii materialului de urmarire penala in dosarul in care a fost pus sub acuzare in legatura cu desfasurarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Liviu Dragnea a venit miercuri la DNA, pentru a treia zi consecutiv, pentru a studia materialul de urmarire penala.
La plecare, el a afirmat ca, daca poate sa plece o ora de la Guvern sau de la minister, vine la DNA, pentru ca ia foarte in serios orice institutie publica, indiferent cum se numeste.
Despre interceptari, vicepremierul a sustinut ca nu a ajuns la ele.
"Nu am ajuns la casti. Sunt foarte curios. Bine, poti sa le vezi intai printate. Sigur ca nu o sa ratez momentul asta, sa imi pun si eu castile. Pana la urma, e o curiozitate. Una e sa le vezi printate, alta e sa-ti pui castile sa vezi cum fac altii. (...) Eu nu am gasit nicio proba pana acum", a mai spus liderul social-democrat.
In urma cu o zi, el a declarat la intrarea in sediul DNA ca vine in fiecare zi si citeste, "cu rabdare, fila cu fila", materialul prezentat de procurori. El a adaugat ca "spera" sa ii convinga pe procurori ca este nevinovat.
Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 14:28
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde procurorii ii prezinta materialul de urmarire penala in dosarul in care a fost pus sub acuzare in legatura cu desfasurarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Dragnea a declarat la intrarea in sediul DNA ca vine in fiecare zi si citeste, "cu rabdare, fila cu fila", materialul prezentat de procurori. El a adaugat ca "spera" sa ii convinga pe procurori ca este nevinovat.
Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnaturi.
Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmarit penal pentru savarsirea a patru infractiuni: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru savarsirea de infractiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.
In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 10:56
Presedintele executiv al PSD si vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat, luni seara, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si a stat aproximativ 10 minute, declarand la iesire ca a studiat dosarul referendumului si ca este nevinovat.
Dragnea a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii in dosarul referendumului, in care este cercetat.
"Am apucat sa vad ceva (...) Nu stiu daca e vorba de probe, dar sunt foarte multe declaratii, foarte multe dosare de declaratii, pentru ca au fost audiati foarte multi oameni", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a mai precizat ca data prezentarii sale la DNA a fost stabilita de comun acord cu procurorii de caz si ca este o coincidenta ca aceasta a fost exact la un an dupa referendum.
Liviu Dragnea le-a mai declarat jurnalistilor ca este nevinovat. "Eu am spus tot timpul ca-s nevinovat. Eu am organizat o campanie electorala pentru referendum si-atat", a mai spus vicepremierul.
Dragnea a venit la sediul central al DNA in jurul orei 17.45.
Dragnea, acuzat ca a chemat oamenii la referendum
In 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea, care este si vicepremier, a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
"Astfel, acesta... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 09:00