Nicolae Grigorescu, Marele Maestru al artei romanesti, semneaza cele mai multe lucrari aflate vreodata intr-o licitatie. Pentru prima data 6 tablouri grigoresciene, unele celebre, se intalnesc in Licitatia de Primavara, cel mai mare eveniment anual al pietei romanesti de arta din primul trimestru.
Cele 6 lucrari, de la portret la compozitii istorice sau picturi in aer liber, inglobeaza toate genurile in care a excelat Nicolae Grigorescu de-a lungul fascinantei sale cariere; un Grigorescu constituie si astazi, alaturi de aur si diamante, un mijloc sigur de pastrare a valorii banilor in vremuri tulburi.
Cea mai valoroasa opera de Nicolae Grigorescu in licitatie este "Tarancuta cu fuior in cale", estimata de casa de licitatie intre 140.000-220.000 de euro, capodopera cu privire la care specialistii apreciaza ca are potentialul de a stabili un nou record pe piata de arta autohtona.
Tot pictorul national Grigorescu semneaza si "Tarancuta cu margele rosii" estimata la o valoare conservatoare, de doar 30.000-50.000 de euro. Reamintim succint fosta "Tarancuta cu margele rosii", adjudecata pentru 270 de mii de euro in aprilie 2011.
O duioasa "Ciobanita", in care Grigorescu reia motivul fetei culcate in iarba, este estimata conservativ intre 25.000 si 45.000 de euro, si probabil dorita de orice colectionar cu intentia de a construi o colectie de tip muzeal, iconica si rezistenta la divagatiile de gust ale vremurilor.
"Peisaj la Campina" si "Bivuac in campia... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 12:31
Valoarea contractelor pe care primarul Bucurestiului le va atribui, fara licitatie, companiilor pe care le-a infiintat in acest an, ar putea depasi bugetele cumulate ale mai multor judete.
Echivalentul cheltuielilor totale a trei judete, precum Vaslui (283 mil. lei), Botosani (220 mil. lei) si Mehedinti (191 mil. lei), ar putea fi inghitit de contractele companiilor Primariei Bucuresti, daca acestea ar fi si numai rezultatul transferului de cheltuieli cu bunurile si serviciile al unei treimi din bugetul Municipiului Bucurestiului. Acestea totalizeaza 1.892 milioane de lei, potrivit bugetului general centralizat propriu al Municipiului Bucuresti.
Ca sa se ajunga la totalul cheltuielilor mentionate ale Bucurestiului, ar mai putea fi adaugate bugetele unor judete ca Timis (677 mil. lei) si Cluj (621 mil. lei).
In plus, este posibil ca unii dintre angajatii primariei sa fie transferati la companiile care le preiau activitatea, odata cu o parte din cheltuielile de personal ale Municipiului Bucuresti, de 979 milioane de lei.
Capitala are mai multi bani in bugetele locale decat veniturile cumulate ale celor mai mari zece capitale de judet. Bugetele cumulate de venituri al Primariei Generale si ale celor sase primarii de sector sunt, in acest an, de 10,5 miliarde de lei, cheltuielile cumulate bugetate depasind 12,2 miliarde de lei.
Primarul general al Bucurestiului va putea incheia direct si fara licitatie, in numele municipalitatii, contracte avand ca obiect... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 17:49
Lucrarea "Tataroaica" semnata de Nicolae Tonitza este cea mai bine cotata la licitatia de primavara organizata joi de casa Artmark in Capitala, fiind estimata la 30.000-50.000 de euro.
Sesiunea propune aproape 200 de tablouri reprezentand creatii ale celor mai apreciati artisti romani, dar si europeni precum Salvador Dali, Pierrre Bonnard, Amedeo Morello sau Karl-Johan Borjesson.
In catalogul licitatiei la sume estimative ridicate se mai regasesc lucrarile: "Intoarcerea de la targ" de Nicolae Grigorescu si "Femeia cu pisica" de Francisc Sirato, fiecare la 30.000-45.000 de euro, "Natura statica cu legume" de Nicolae Tonitza, la 25.000-35.000 de euro, "La hipodrom" de Eustatiu Stoenescu, la 20.000-35.000 de euro, "Flori la fereastra" de Nicolae Darascu, la 14.000-24.000 de euro, "Venetia" de Nicolae Darascu si "Lectura" de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 15.000-25.000 de euro, "La sipot" si "Liolea" de Ion Theodorescu-Sion, la 12.000-18.000 de euro, respectiv la 14.000-22.000 de euro.
Sculptura "Minotaurul" de Salvador Dali este estimata la 4.000-7.500 de euro.
Licitatia va avea loc la Hotelul JW Marriott din Capitala.
Casa Goldart organizeaza in aceasta saptamana o licitatie
Astfel, miercuri, va avea loc sesiunea "Forme in alb negru, forme in relief", care pe langa cateva piese de mobilier, contine lucrari apartinand lui Ion Irimescu si lui Jean Alexandru Steriadi.
Intre cele mai bine cotate lucrari se numara sculptura "Tanara cu instrument muzical"... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 10:33
Opere de arta impresionista, moderna, postbelica si contemporana, estimate la 2 miliarde de dolari, vor fi scoase la vanzare in luna noiembrie, la New York, de cele mai prestigioase case de licitatii din lume.
Aceasta suma depaseste cu 40% totalul sumelor incasate la licitatiile similare din primavara acestui an. Cele mai mari preturi sunt asteptate la casele Christie's si Sotheby's. Casele Phillips si Bonhams vor scoate la vanzare opere de arta care au preturi mai mici, informeaza bloomberg.com.
Printre colectionarii de arta care isi scot la vanzare capodoperele se numara fondatorul miliardar al unui fond de investitii Steven A. Cohen, magnatul media Peter Brant, chitaristul Eric Clapton si patronul echipei de baseball Miami Marlins, Jeffrey Loria.
Cel putin 31 de opere dintre cele scoase la vanzare sunt estimate la preturi de peste 10 milioane de dolari. Casa Christie's va scoate la vanzare 14 dintre aceste opere, in cadrul licitatiei sale de arta contemporana, la care piesa centrala va fi tabloul "Three Studies of Lucien Freud", de Francis Bacon, care ar putea sa se vanda cu peste 95 milioane de dolari.
Casa Christie's va incepe seria vanzarilor cu o licitatie consacrata colectiei de arta detinute de Jan Krugier, un renumit comerciant de arta decedat in 2008.
Prezentam mai jos cele mai importante lucrari care vor fi propuse la vanzare in prima dintre cele doua saptamani de licitatii newyorkeze.
culptura "Tete", de Pablo Picasso, este punctul central... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 21:02
Marile licitatii din aceasta toamna te pun fata in fata cu bijuterii si diamante rare, frumos colorate, care te asteapta sa le adaugi in colectia ta.
Casa de licitatie Christie's din New York incepe sezonul de licitatii de toamna cu o serie de bijuterii, diamante si pietre preioase rare in 15 octombrie, in cadrul licitatiei Magnificent Hewels.
Printre cele mai valoroase piese scoase la licitatie se numara si un inel diamant dreptunghiular de cuolare roz de 8,77 carate, un inel cu diamant albastru de 3,81 de carate si un inel cu diamant galben patrat de 5,13 carate, toate obtinute de la colectionari fideli de pietre pretioase.
Licitatia este formata din doua sesiuni, in cadrul carora vor fi scoase la vanzare 400 de loturi.
"A fost un sezon fara precedent pentru casa Christie's in aceasta primavara (...). Pentru prima licitatie importanta din aceasta toamna expertii bijutieri au calatorit in intreaga lume pentru a 'culege' diamante de cea mai buna calitate, smaralde, rubine si bijuterii rare vintage de la cei mai mari colectionari. Anticipand o piata ce ramane in continuare puternica, speram sa le oferim colectionarilor cele mai bune licitatii din lume", a declarat Rahul Kadakia, Directorul Christie's America si Elvetia.
Tot in luna octombrie, casa de licitatie Sotheby's scoate la vanzare in New York cel mai mare damant rotund din lume in cadrul licitatiei "Magnificent Jewels and Jadeite".
Se pare ca diamantul are deja succes intre colectionari,... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 00:00
Contestatiile, un instrument democratic prin care se semnaleaza nereguli in cadrul licitatiilor publice, practicat in orice tara civilizata, reprezinta in Romania, cel mai mare inamic al proiectelor pe bani publici. Birocratia stufoasa si haosul de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) transforma institutia intr-un instrument de presiune al afaceristilor care se "hranesc" cu achizitii publice.
Disfunctionalitatile din cadrul CNSC au fost semnalate in repetate randuri, insa fara niciun rezultat. "Am incercat sa modificam legislatia si sa introducem o lista cu acei operatori economici care fac tot timpul contestatii si care nici nu participa la procedura atunci cand au castigat ei respectiva contestatie. Comisia Europeana a refuzat, pentru ca, astfel, se pune o pata pe o anumita companie si atat timp cat n-ai o hotarare judecatoreasca impotriva ei, nu poti sa aplici aceasta eticheta", declara in luna iunie, fostul presedinte ANRMAP, Lucian Vladescu.
Asa s-a ajuns la situatii absurde, in care o serie de companii de stat au fost exceptate de la rigorile legii achizitiilor publice, doar ca sa scape de vesnicii contestatari.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:05
Tabloul "Doua fete" semnat de pictorul Stefan Luchian conduce in topul celor mai bine vandute lucrari de arta la licitatiile organizate de la inceputul anului pana in prezent.
Opera lui Luchian, adjudecata la o licitatie din aprilie a casei GoldArt cu 300.000 de euro, este urmata de lucrarile "Intoarcerea de la targ" de Nicolae Grigorescu si "Ulcica cu flori de camp" de Ioan Andreescu, cumparate fiecare la o sesiune Artmark din luna mai la pretul de 150.000 de euro.
Pe urmatorul loc se situeaza tabloul "Costum verde de bal" sau "Colombina in verde" semnat de Nicolae Grigorescu, care a fost adjudecat la pretul de 142.000 de euro, la licitatia de primavara din luna martie organizata de Artmark.
Ce tablouri s-au mai vandut la preturi peste 50.000 de euro
In primele zece cele mai bine vandute lucrari la licitatiile de arta din acest an se mai regasesc: "Femei in parc" de Ioan Andreescu, la 130.000 de euro, "Noapte buna!" si "Venetiana" ("Putana") de Nicolae Tonitza, la 90.000 de euro, respectiv la 75.000 de euro, "Clown" de Ion Tuculescu, la 60.000 de euro, "Natura moarta cu narghilea si gutui" de Theodor Pallady, la 55.000 de euro, "Steaua" ("Etoile") de Ion Tuculescu, la 50.000 de euro, "Car cu boi, pe cale, de dimineata" de Nicolae Grigorescu, la 50.000 de euro.
In Romania exista 14 case de licitatii de arta in Bucuresti, Timisoara, Ramnicu Valcea, Cluj Napoca, Botosani, Miercurea Ciuc.
In primele sapte luni ale anului au fost organizate peste 60 de... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 10:39
Licitatia de Primavara iti propune aproape 200 de opere semnate de mari pictori romani: Grigorescu, Tonitza, Petrascu, Pallady, Bancila, Cumpana, Iser, Baba sau Piliuta.
Capodopera lui Nicolae Grigorescu, "Colombina in verde", a carei valoare este estimata la 150.000 - 250.000 Euro, ar putea inregistra un nou record pe piata de arta, spun oficialii casei de licitatii Artmark, organizatorul acestui eveniment.
Recordul actual este detinut de tabloul "Nud in iatac", semnat de Nicolae Tonitza, adjudecat cu suma de 290.000 de euro, in cadrul Licitatiei de Iarna organizata de Artmark in decembrie 2011.
Tabloul, cu totul atipic creatiei grigoresciene, are o istorie fascinanta, fiind repatriat in urma cu cateva zile, in cadrul unei misiuni de negociere intreprinse de expertii Artmark in sudul Frantei. Capodopera, disparuta in timpul persecutiei sovietice din anii '50, a fost descoperita la o familie de colectionari francezi, langa Montpellier. Pentru repatrierea capodoperei s-a depus un efort imens: 11 ore de negociere incheiate cu un rezultat pozitiv.
Printre cele mai valoroase opere prezente in cadrul Licitatiei, organizata la data de 20 martie, ora 19:30, la J.W. Marriott Grand Hotel se numara: "Clown" de Ion Tuculescu (valoare estimativa: Euro 60.000 - 90.000), "Odalisca" de Ion Theodorescu-Sion (valoare estimativa: Euro 20.000 - 30.000), "Familie de tarani" de Camil Ressu (valoare estimativa: Euro 15.000 - 25.000), "Trandafiri rosii si roz" de Francisc Sirato... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 00:00
Cea de-a patra editie anuala a Licitatiei de Primavara Artmark a inregistrat vanzarile totale au atins 1.281.750 de euro, reprezentand 90% din valoarea medie estimata, dupa ce 183 de colectionari si investitori au concurat in oferte pentru 187 dintre cele 207 de loturi propuse.
Cea mai importanta vanzare a serii a fost pictura lui Nicolae Tonitza "Trei frati (Copiii pictorului)" din 1920-1922, o capodopera deosebit de insemnata in creatia maestrului si o raritate pe piata de arta, adjudecata cu 170.000 de euro, valoare situata confortabil in intervalul estimat de 100.000 - 200.000 de euro.
Opera intra pe locul al 10-lea in clasamentul celor mai importante vanzari de pe piata romaneasca de arta, fiind cea de-a doua pictura de Tonitza care a reusit sa ajunga intre primele zece, intr-un top dominat de operele lui Nicolae Grigorescu.
Suma oferita pentru "Trei frati (Copiii pictorului)" reprezinta, totodata, un record pentru tema copilariei in pictura lui Tonitza, considerata a alcatui unul dintre cele mai relevante capitole din opera sa, valoarea depasind-o cu mult pe cea realizata de "Fiul padurarului" (115.000 de euro), intr-o licitatie Artmark din iunie 2011.
Nudurile purtand tusa inconfundabila a pictorului raman insa genul preferat de colectionari, precum o arata adjudecarea unei alte picturi de exceptie, datate 1928-1929, "Nud cu spatele" (estimat la un pret de 70.000 - 100.000 de euro), la urmatorul pret al serii in ordinea importantei, 77.500 de euro. Un... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:55