Opere de arta in valoare de 2 miliarde de dolari, scoase la licitatie la New York

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 21:02
1728 citiri
Opere de arta in valoare de 2 miliarde de dolari, scoase la licitatie la New York

Opere de arta impresionista, moderna, postbelica si contemporana, estimate la 2 miliarde de dolari, vor fi scoase la vanzare in luna noiembrie, la New York, de cele mai prestigioase case de licitatii din lume.

Aceasta suma depaseste cu 40% totalul sumelor incasate la licitatiile similare din primavara acestui an. Cele mai mari preturi sunt asteptate la casele Christie's si Sotheby's. Casele Phillips si Bonhams vor scoate la vanzare opere de arta care au preturi mai mici, informeaza bloomberg.com.

Printre colectionarii de arta care isi scot la vanzare capodoperele se numara fondatorul miliardar al unui fond de investitii Steven A. Cohen, magnatul media Peter Brant, chitaristul Eric Clapton si patronul echipei de baseball Miami Marlins, Jeffrey Loria.

Cel putin 31 de opere dintre cele scoase la vanzare sunt estimate la preturi de peste 10 milioane de dolari. Casa Christie's va scoate la vanzare 14 dintre aceste opere, in cadrul licitatiei sale de arta contemporana, la care piesa centrala va fi tabloul "Three Studies of Lucien Freud", de Francis Bacon, care ar putea sa se vanda cu peste 95 milioane de dolari.

Casa Christie's va incepe seria vanzarilor cu o licitatie consacrata colectiei de arta detinute de Jan Krugier, un renumit comerciant de arta decedat in 2008.

Prezentam mai jos cele mai importante lucrari care vor fi propuse la vanzare in prima dintre cele doua saptamani de licitatii newyorkeze.

culptura "Tete", de Pablo Picasso, este punctul central al licitatiei de pe 5 noiembrie dedicate colectiei lui Jan Krugier, unde cele 156 de loturi ar putea aduce 255,6 milioane de dolari. Acel colectionar elvetian a fost un prieten apropiat al lui Picasso, iar "Tete" este una dintre cele 30 de sculpturi realizate de artistul spaniol detinute de colectionar. Estimata intre 25 milioane de dolari si 35 de milioane de dolari, aceasta sculptura metalica reprezinta o macheta a unei sculpturi de mari dimensiuni care este expusa in fata Civic Center din Chicago.

Tabloul "Herbstlandschaft", pictat de Vasili Kandinski in 1911, este evaluata la un pret cuprins intre 20 milioane de dolari si 30 milioane de dolari. O pictura similara de Kandinsky a fost vanduta cu 21,2 milioane de dolari de casa Christie's, la Londra, in luna iunie.

Ca o coincidenta ciudata, doua portrete de Alberto Giacometti, foarte diferite, reprezentandu-l pe fratele sau Diego, vor fi scoase la vanzare la Christie's si la Sotheby's.

Un tablou din 1954, "Diego en Chemise Ecossaise", este estimat intre 30 milioane si 50 milioane de dolari, si va fi scos la vanzare de casa Christie's pe 5 noiembrie.

Un cap din bronz, reprezentandu-l tot pe Diego, desenat in 1954 si turnat apoi in bronz in anul urmator, estimat intre 35 milioane si 50 milioane de dolari, va fi scos la vanzare de casa Sotheby's, pe 6 noiembrie.

"Starurile" licitatiei organizate de casa Sotheby's

"Starurile" licitatiei organizate de casa Sotheby's sunt 14 opere apartinand unor curente avangardiste europene de la inceputul secolului al XX-lea: futurism, cubism, dadaism si suprarealism. Una dintre vedetele licitatiei este tabloul "Automobile in Corsa", de Giacomo Balla, o pictura futurista din 1913, care ar putea fi vanduta cu 18 milioane de dolari.

Un portret al lui Marie-Therese Walter, pictat de Picasso in 1935, este estimat intre 20 milioane si 30 milioane de dolari. Portretele care o prezinta pe Marie-Therese Walter sunt foarte populare in randul colectionarilor. In 2012, miliardarul Steven A. Cohen a platit 155 milioane de dolari pentru "Le Reve", o opera care a devenit astfel cea mai scumpa pictura a artistului spaniol ce o reprezinta pe tanara lui amanta.

Tabloul bucolic "Le Jardin de Maubuisson, Pontoise, la Mere Bellette", de Camille Pissarro, este vedeta licitatiei organizate de casa Bonhams pe 5 noiembrie. Estimata intre 1 milion de dolari si 2 milioane de dolari, aceasta pictura a fost detinuta in trecut de fostul premier francez Fernand Bouisson si a ramas in colectia familiei acestuia inca din 1947.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie arta, #licitatie Christies, #tablouri licitatie arta , #Licitatii arta