Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Metroul spre Otopeni e inca in pom! Nici macar nu s-a ales constructorul primelor statii, iar licitatia e suspendata

Metroul spre Otopeni e inca in pom! Nici macar nu s-a ales constructorul primelor statii, iar licitatia e suspendata
Atunci cand au cerut bani europeni pentru a construi magistrala de Metrou M6 - care sa lege nord-vestul Capitalei de Aeroportul Henri Coanda - Ministerul Transporturilor si Metrorex estimau ca vor finaliza lucrarile pana in 2023. Din pacate, desi suntem deja in 2020, nici macar nu s-a decis cine va construi prima jumatate a acestei linii de metrou.

Magistrala M6 ar urma sa lege actuala retea de trenuri subterane din Capitala de Aeroportul Henri Coanda. Practic, traseul ar urma sa inceapa de la statia 1 Mai (de pe Magistrala M4, din nord-vestul Capitalei) sa continue, pana la aeroport, cu 12 statii: Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroport Baneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu si Aeroport Otopeni.

Pentru a construti aceasta linie de metrou, Ministerul Transporturilor a accesat un imprumut de la Guvernul Japoniei si a cerut si bani europeni. Comisia Europeana si-a exprimat o serie de ingrijorari in privinta solutiilor alese de romani. Asociatia Pro Infrastructura a atras inca din 2018 atentia asupra acestor aspecte.Spre exemplu, CE considera ca MT nu poate demonstra ca poate construi linia de metrou cu 52,5 milioane de euro per kilometru, in conditiile in care la magistrale deja construite cheltuise mai mult. Spre exemplu, la M4 se cheltuisera 69 de milioane de euro per kilometru, iar la M5 costurile ajunsesera la 83 de milioane de euro.

Studiul de trafic era, potrivit CE, nerealist. Proiectul nu era armonizat cu intentia Romaniei de a construi un nou terminal al Aeroportului Otopeni. In plus, CE spunea ca autoritatile romane sunt prea optimiste atunci cand sustineau ca intr-un an puteau termina documentatia pentru proiect, iar in alti 3 ani si jumatate puteau sa si construiasca linia si statii de metrou pe relatia 1 Mai - Aeroportul Otopeni.

In consecinta, CE a decis sa finanteze doar constructia primei jumatati a traseului, de la 1 Mai pana la Mall Baneasa, la statia Tokyo.

Timpul a trecut si s-a demonstrat ca expertii europeni aveau dreptate. Metrorex a lansat o licitatie pentru "proiectare si executie lucrari structura de rezistenta pentru Lotul 1.1: 1 Mai - Tokyo" pe 15 martie 2019. Dar aceasta nu se poate incheia cu una, cu doua.

Constructorii dornici sa lucreze la acest proiect n-au stat pe ganduri si s-au inscris la licitatie. Problema este ca societatile au contestat, in repetate randuri, diverse aspecte ale procedurii. In primavara lui 2019, procedura a fost suspendata. ...citeste mai departe despre "Metroul spre Otopeni e inca in pom! Nici macar nu s-a ales constructorul primelor statii, iar licitatia e suspendata" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori