Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri anunta ca se lucreaza la modificarea Ordinului privind eliberarea Certificatelor de Situatie de Urgenta, astfel ca firmele pot solicita Certificate de Situatie de Urgenta si in luna mai, in cazul diminuarii cu minimum 25% a incasarilor sau veniturilor in luna aprilie, raportat la media lunilor ianuarie - februarie 2020.
Pana in prezent, legislatia prevedea ca pot solicita Certificate de Situatie de Urgenta firmele care dovedeau ca in luna martie au avut incasari cu cel putin 25% mai mici decat media lunilor ianuarie-februarie.
Procedura se va extinde acum si pentru luna aprilie.
"Se lucreaza la modificarea OMEEMA 791/2020 de eliberare a Certificatelor de Situatie de Urgenta! Ca multi alti antreprenori si operatorii din domeniul transportului rutier de marfuri s-au adresat Ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri in legatura cu posibilitatea solicitarii CSU si in cazul diminuarii incasarilor/veniturilor in luna aprilie.
Receptiv la problemele mediului de afaceri, ministrul Virgil Popescu ii asigura pe operatorii economici ca Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a realizat draftul de Ordonanta de Urgenta care va reglementa extinderea posibilitatii operatorilor economici de a solicita CSU si pentru cazul diminuarii cu minimum 25% a incasarilor sau veniturilor in luna aprilie, raportat la media lunilor ianuarie - februarie 2020", arata un anunt publicat de minister. ...citeste mai... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 17:26
Accentuarea crizei economice, pe fondul pandemiei de coronavirus, a afectat deja cateva zeci de mii de firme, care angajeaza peste 1,2 milioane de salariati, iar primele efecte s-au vazut in suspendarea activitatii, in somajul tehnic si disponibilizarile de personal.
Accentuarea crizei ar putea duce la un val semnificativ de insolvente si falimente. Exista insa o alternativa care poate salva multe dintre companii -concordatul colectiv, o procedura mai eficienta decat insolventa.
Este o realitate crunta faptul ca pandemia generata de virusul COVID-19 impacteaza economia romaneasca. S-a depasit sfera unei predictii. Din ce in ce mai multe firme sunt afectate si resimt efectele negative ale suspendarii activitatii.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, masurile guvernamentale sunt bune, dar efectele acestora sunt doar pe termen scurt.
Pe termen mediu si lung, orice antreprenor trebuie sa sa gandeasca la cum va resuscita businessul.
Multe afaceri vor intra in faliment. Procedura insolventei este cunoscuta multora, ca fiind o modalitate legala de recuperare a creantelor.
Pe de alta parte, procedura concordatului preventiv reprezinta un instrument juridic prin care este descurajata intrarea in insolventa a debitorului. Este o alternativa a creditorilor care isi recupereaza creantele intr-un cadru ordonat de masuri destinate acoperirii creantelor acestora.
Prin intermediul procedurii de concordat colectiv, firmele afectate de criza pot cere creditorilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:08
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeana (CE), din data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), precum si interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata.
Potrivit unui comunicat al UNTRR remis miercuri AGERPRES, transportatorii afirma ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine modificarea legislatiei RCA, desi legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta.
Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania.
"UNTRR se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima", mentioneaza reprezentantii organizatiei.
Acestia spun ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:50
Tot mai multi intreprinzatori merg la Ruse pentru a-si deschide o firma in Bulgaria. Intermediarii de peste Dunare au perioade in care se plang ca nu pot face fata numarului mare de solicitari primite din partea romanilor.
Antreprenorii romani aleg Bulgaria pentru ca tara vecina dispune de un sistem de taxare avantajos si de o stabilitate economica iesita din comun, avand un curs valutar fix al monedei nationale (leva) pentru schimbul din si in Euro. In afara de cota TVA, de 20%, nici o alta taxa nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani in Bulgaria.
Impozitul pe profit este de numai 10%, iar plata acestuia se face dupa depunerea declaratiilor de inchidere de an. In cazul in care firma nu inregistreaza profit, nu se achita nici un fel de impozit minim. Acest lucru faciliteaza practic scutirea taxelor pe profitul reinvestit.
Cu alte cuvinte, antreprenorii pot sa-si administreze banii astfel incat sa reduca costul impozitarii. De asemenea, impozitul pe dividende (5%), se achita tot anual.
Intreprinzatorilor romani nu le vine sa creada ca recuperarea TVA-ului se face in 45 de zile de la solicitarea scrisa a firmei.
In tara vecina toate taxele pentru salarii reprezinta aproximativ 48% din salariul net, adica aproape de doua ori mai putin decat in Romania. Salariul minim pe economie este de aproximativ 123 de Euro. Chiriile pentru sedii sociale/birouri, spatii de depozitare sau spatii comerciale pot fi de cateva ori mai mici decat la noi.
Interesant este totusi... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 09:53
Ai parcurs toti pasii pentru infiintare SRL si trebuie sa decizi pe mana cui vei lasa activitatea de contabilitate a firmei tale! Totodata trebuie sa decizi pentru servicii complete de protectia muncii si achizitionarea unei case de marcat.
Prin acest articol ne-am propus sa va aducem la cunostinta elementele principale care te vor ajuta la adoptarea unei decizii.
Conform legii 82/1991 o societate comerciala poate organiza activitatea de contabilitate printr-un departament propriu financiar - contabil condus de un salariat cu studii superioare economice sau prin contractarea unei firme autorizate CECCAR.
In momentul de fata pentru activitatea de contabilitate se intalnesc urmatoarele situatii:
1. Salariat cu norma intreaga care isi desfasoara activitatea integral in cadrul firmei pentru care organizeaza contabilitatea;
2. Salariat cu norma partiala care isi desfasoara activitatea la el acasa;
3. Firma de contabilitatea autorizata CECCAR;
4. Liber Profesionist autorizat CECCAR;
5. La "negru" - fara nici o forma legala incheiata cu persoana care se ocupa de contabilitate.
Activitatea unui contabil presupune o serie de activitati fara de care rezultatele muncii sale pot lasa de dorit:
* Multe ore petrecute lunar in fata calculatorului pentru aprofundarea, intelegerea si aplicarea legislatiei contabile, fiscale si relatiilor de munca;
* Pregatirea continua prin urmarea de cursuri, studierea de tratate si reviste de specialitate, parcurgerea actelor de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 12:43
Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, masura care urmeaza sa fie reexaminata astazi de Senat, va avea ca efect scaderea costurilor cu forta de munca, insa acest lucru va fi vizibil doar la nivelul anumitor firme, sustin specialistii. Acestia sunt sceptici in privinta stimularii angajarilor cu forme legale ca urmare a implementarii noii masuri si atrag atentia ca ar putea creste alte taxe si impozite.
Senatul urmeaza sa se reuneasca astazi, la ora 16:00, in sesiune extraordina pentru a reexamina proiectul de lege privind reducerea cotei contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajator, se mentioneaza in Decizia Senatului nr. 13/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 612 din 19 august 2014.
Initial, sedinta a fost programata pentru 18 august, insa Biroul permanent al Senatului a decis sa amane sedinta pentru 25 august.
Citeste mai multe despre Reducerea CAS va diminua costurile salariale ale angajatorilor, dar exista riscul cresterii altor taxe. Masura va fi intr-adevar benefica pentru firme? pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 09:45
Legislatia muncii stabileste ca, la solicitarea salariatului, angajatorul are obligatia de a-i elibera adeverinte si documente care sa-i ateste salariul sau vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Afla astazi care este si termenul legal de eliberare a acestor adeverinte.
Obligatia angajatorului de a elibera salariatului adeverinte este prevazuta de Codul muncii la art. 34: "La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".
Citeste mai multe despre In cat timp trebuie sa-ti elibereze angajatorul adeverinta de salariu sau de vechime in munca? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 16:50
Firmele trebuie sa aiba o versiune proprie a Manualului de politici contabile, aceasta fiind o obligativitate prevazuta de legislatia in vigoare. In cazul in care societatile nu detin un astfel de document, atunci vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 4.000 lei. Afla din materialul urmator cine trebuie sa intocmeasca manualul de politici contabile si ce trebuie sa contina.
Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale, a declarat pentru AvocatNet.ro Oana Nicorescu, Partner Apex Team. Acestea sunt elaborate in baza Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatii Economice Europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009.
Citeste mai multe despre Firmele sunt obligate sa detina un manual de politici contabile. Ce trebuie sa cuprinda documentul pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 11:30
Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila a obligat mai multe societati comerciale sa isi schimbe denumirea.
Firmele au la dispozitie doi ani, calculati de la 15 februarie 2013, pentru a opera aceste modificari in actele lor constitutive, insa pana acum mai putin de doua firme din zece au initiat demersurile legale pentru schimbarea denumirii.
Aproximativ 16% dintre cei 215 operatori economici care sunt obligati sa isi schimbe denumirea au si finalizat procedurile legale, conform unei statistici obtinute de AvocatNet.ro de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Citeste mai multe despre Firmele obligate sa isi schimbe denumirea mai au doar un an la dispozitie pentru a face acest lucru pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 12:27