Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,5637 lei/euro, in crestere cu 0,1% fata de nivelul precedent si nivel maxim al ultimelor 11 zile.
Analistii spun ca moneda romaneasca este afectata, in ochii investitorilor, de politica fiscala si salariala a guvernului, spun analistii.
Deprecierea leului din ultima perioada este in contrast cu evolutiile altor monede din regiune, care s-au intarit si a fost determinata in primul rand de factori interni.
"Ne asteptam la o saptamana linistita, cu zi libera in Romania joi, si EUR/RON sa se tranzactioneze in intervalul 4,54-4,57. Sunt de monitorizat dezbaterile din Parlament privind legea salarizarii unitare din sectorul public, calendarul de implementare si impactul bugetar al acesteia", arata un raport al ING Bank, publicat luni si citat de News.ro.
Si dolarul american a crescut cu 0,45%, pana la un curs de 4,0822 lei/unitate.
Totodata, francul elvetian a crescut de la 4,1860 lei/unitate, cotatia de vineri, la 4,1875 lei/unitate, cursul de luni.
Lira sterlina creste si ea la 5,2420 lei/unitate, in timp ce pretul unui gram de aur a crescut pana la 166,3634 de lei.
Proiectul Legii salarizarii intra, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta, membrii Comisiei de buget urmand sa dea, de la ora 14:00, aviz proiectului, Comisia de munca fiind raportoare.
Citeste mai departe despre "Curs valutar: Legea salarizarii... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 13:31
Proiectul Legii salarizarii intra, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta, membrii Comisiei de buget urmand sa dea, de la ora 14:00, aviz proiectului, Comisia de munca fiind raportoare.
Luni se incheie perioada in care deputatii puteau depune amendamente, raportul urmand a fi dat pana pe 6 iunie.
Comisia pentru munca va da raportul, in timp ce Comisia pentru buget si cea juridica vor fi sesizate pentru avizare.
Proiectul a starnit o serie de critici din partea Opozitiei, care a solicitat de doua ori ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, sa fie invitat la "Ora Guvernului", pentru a da explicatii cu privire la sustenabilitatea implementarii Legii salarizarii, cererea fiind respinsa de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
Liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, a argumentat ca proiectul Legii salarizarii este o initiativa parlamentara, care nu e asumata de Guvern, iar ministrul nu este nevoit sa stie "cat de sustenabila este sau nu".
"Fiind o initiativa parlamentara, dupa ce va fi aprobata aceasta lege, suntem de acord ca domnul ministru sa vina si sa raspunda plenului Parlamentului, legea aprobata de catre Parlament daca este sustenabila sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului National Liberal si un pic impotriva firii normale a lucrurilor", a argumentat deputatul PSD, potrivit stenogramei sedintei Biroului Permanent de marti.
Deputatul PMP Eugen Tomac a spus,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 07:53
Legea salarizarii a trecut de comisiile din Senat si merge luni in plen pentru dezbateri si votul final. In forma in care ajunge in fata senatorilor, legea prevede mariri de peste 100% pentru profesori si chiar de peste 300% pentru unii angajati din Aparare, pana in 2022. In ce ii priveste pe medici, si salariile lor aproape se vor tripla, la fel ca si ale reidentilor.
Camera Deputatilor este for decizional. Legea ar urma sa intrare in vigoare la 1 iulie, potrivit declaratiilor politice facute de majoritatea parlamentara si de liderii PSD.
Mariri de peste 100% pentru dascali pana in 2022
Un profesor cu studii superioare de lunga durata si cu gradul didactic I are 2.500 de lei si va castiga in 2018 cu 50% mai mult, 3.700 de lei, urmand ca pana in 2022 sa se ajunga la un salariu de baza cuprins intre 4.300 si 5.500, in functie de vechimea in invatamant.
Un invatator sau educator cu gradul I didactic, care are 2.000 de lei, in 2018, va castiga cu 50% in plus, adica putin peste 3.000 de lei. Iar in 2022, in functie de numarul anilor petrecuti in sistemul de educatie, invatatorii vor primi un salariul cuprins intre 4.000 si 4.400 de lei, lunar.
Un director de unitate de invatamant are, in prezent, putin peste 4.800 de lei, iar peste cinci ani, in 2022 va castiga cu 52% mai mult, adica, 7.200 de lei. Un inspector general scolar va avea o crestere mai mica, de 32%, astfel de la salariul de aproximativ 6.800 de lei, va ajunge sa castige lunar putin peste 8.000 de... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 23:23