Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Stimulentele, incluse in salariul de baza

Stimulentele, incluse in salariul de baza

Deputatii au adoptat, marti, prin voturile reprezentantilor Coalitiei si ale PNL si cu abtinerea PSD, proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari, informeaza NewsIn.

Proiectul de aprobare a OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor, care vizeaza includerea stimulentelor in salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala.

Proiectul a intrunit 209 voturi favorabile, 12 "impotriva" si 66 abtineri.


Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu a explicat ca liberalii au votat acest proiect, in ciuda faptului ca "e o lege proasta, nedreapta, care nu face ceea ce trebuie pentru bugetari".


"Dar am tinut cont de faptul ca Guvernul, in al 14-lea ceas, si-a dat seama ca a gresit in aceasta lege, ca a uitat personalul bugetar din Ministerul Finantelor, ca i-a lasat la coada listei bugetarilor din Romania si, printr-un amendament, se incearca corectarea gravei erori ce s-a perpetuat in 2010", a spus deputatul PNL.


El a sustinut ca, prin acest amendament admis, "pentru urmatoarele 3 luni se face o oarecare dreptate pentru acest personal".


"Dar legea actioneaza pana la 31 decemrbie, de la 1 ianuarie ei vor fi in aceeasi situatie ca pana astazi", a mai spus Nicolaescu.


La randul sau, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a precizat ca social-democratii s-au abtinut la vot si a criticat vehement proiectul.


"Romanii sunt in strada si se bat pentru drepturile lor. Acest guvern, care conduce dupa indicatii speciale, nu dupa legi, a adus romanii in stare de isterie. Ne-am abtinut la vot pentru ca nu suntem de acord cu legea salarizarii unitare, care a reusit sa creeze noi inechitati in grila de salarizare. Nu suntem de acord nici cu aceasta OUG, pentru ca, constatand ca prin lege s-au creat noi inechitati, ati incercat sa corectati grila de salarizare. Va aflati si acum in conflict institutional, desi ati introdus acest amendament, pentru ca prevederile din celelalte legi si din Codul Fiscal, referitor la stimulente, au ramas", a comentat Dusa.


Deputatul UDMR Marton Arpad a intervenit, amintindu-le social-democratilor ca sunt impotriva unei legi (a salarizarii unitare) asupra carei Guvernul PDL-PSD si-a asumat raspunderea la vremea respectiva.


Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a tinut sa le multumeasca deputatilor pentru decizia luata "de a corecta un sistem de salarizare nedrept, netransparent, care a dainut de 20 ani".


"S-a facut dreptate. Toti ministrii de finante de pana acum au promovat un sistem incorect, un sistem al stimulentelor, care nu a fost eficient pentru administatia fiscala. Multumesc, in momentul acesta, peste 30.000 oameni din Ministerul de Finante pot sta linistiti, nu mai sunt manipulati si santajati de sefii lor", le-a transmis Ialomitianu. Camera Deputatilor este for decizional pe acest act normativ. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1926 ori