Optimizarea proceselor de business fololosind roboti software nu va aduce decat lucruri bune, atat pentru companii cat si pentru angajati, iar Romania, mai devreme sau mai tarziu, se va inscrie pe aceasta orbita.
"Cu cat mai devreme o va face, cu atat economia si, in consecinta, societatea, se va bucura de beneficiile 'abandonarii' rutinei in favoarea creativitatii", spune Bogdan Florea, fondator Connections, pentru Business24.
El, alaturi de echipa sa, a creat deja primul robot care este folosit in sistemul medical privat, robotul SAM, care gestioneaza contractele Medicover.
In plus, compania sa este lider pe piata de digital transformation din Romania, avand 300 de angajati, birouri in Bulgaria, Serbia si planuri de extindere la nivel global. Compania este specializata in Intelligent Automation, IT Infrastructure Support, Digital Business Process Management si Software Development On Demand.
Incepand cu luna iulie 2018 Connections a semnat un parteneriat cu UiPath, platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cel mai rapid grad de adoptie la nivel mondial, alaturi de care a implementat deja cu succes procese de automatizare robotizata in industrii cheie, precum Banking & Financial Services, Energy, Healthcare, Insurance.
Spuneti-ne mai multe despre SAM, robotul pe care l-ati creat
Connections a creat pentru Medicover primul robot capabil sa realizeze in mod automat managementul contractelor si al beneficiilor pe care le au abonatii si... mai mult
Joi, 21 Mai 2020, ora 18:23
Uzina lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic pe zi insa in halele de productie se aude doar zgomotul masinilor deoarece muncitorii au disparut aproape complet, transmite Reuters.
O transformare similara are loc in liniile de productie din statele membre UE din Europa de Est, pe masura ce cresterea notei de plata cu salariile submineaza reputatia regiunii drept baza de productie cu mana de lucru ieftina. Uzinele din Ungaria, Cehia si Polonia ajung in situatia in care nu mai au alta alegere decat sa investeasca in automatizarea proceselor de productia daca vor sa ramana competitive.
Sectorul manufacturier din regiune a inflorit odata cu extinderea spre Est a Uniunii Europene incepand din 2004 iar companii precum constructorii auto Audi si Daimler au inaugurat linii de productie si lanturi de furnizori locali. Insa in ultimii ani cresterea economica solida a provocat un deficit de mana de lucru si salarii mai mari.
"Vedem cum muncitorii umani sunt inlocuiti cu masini si inteligenta artificiala. Nu doar in sectorul auto dar si in industria otelului si utilajelor", a apreciat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.
Cifrele privind locurile de munca sunt reprezinta unul din semnalele care arata ca industria din regiunea Europei de Est se afla intr-un punct de cotitura. Desi economia ungara a crescut cu aproape 5% anul trecut iar investitiile in sectorul manufacturier au inregistrat cel mai puternic avans din ultimii trei... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:10
Automatizarea devine o normalitate in Romania, iar marile companii nu ezita sa tina pasul cu noile tehnologii. Eficientizarea operatiunilor prin roboti aduce deja beneficii insemnate, atat pentru clienti, care se bucura de rapiditate, cat si pentru afaceri, pentru care automatizarea inseamna eficienta si performanta crescuta, reducerea erorilor umane, iar pe termen lung, a costurilor.
Mai mult decat atat, romanii au demonstrat ca au apetit pentru digitalizare, iar asta da avant celor dispusi sa investeasca in revolutia digitala pentru a ramane relevanti pentru consumatori.
Pentru a afla mai multe despre acest avant, despre investitii si cum arata lumea digitalizarii din interior, am stat de vorba cu Razvan Ghetea, Director IT si Operatiuni, Groupama Asigurari, companie care anul trecut a automatizat 150.000 de tranzactii utilizand RPA si care si-a propus ca numarul tranzactiilor automatizate sa se ridice la 230.000, cu ajutorul a patru roboti.
Razvan Ghetea are o experienta de 20 de ani in managementul IT. Inainte de a se alatura Groupama in 2010, a fost Director General Adjunct pentru filiala din Romania a Banco Popolare Group (2007-2010), Director IT pentru Banca C.R. Firenze din Romania (2010-2007) si Director IT pentru Daewoo Bank (1997-2000). Si-a inceput cariera ca analist programator la Alpha Bank, dupa absolvirea studiilor de economie si IT la Academia de Studii Economice din Bucuresti.
"Anticipand trendul de digitalizare si fiind constienti ca acesta... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:04
Connections, lider pe piata de digital transformation din Romania, cu birouri in Bulgaria, Serbia si Asia, a creat pentru Medicover primul robot capabil sa realizeze in mod automat managementul contractelor si al beneficiilor pe care le au abonatii si asiguratii grupului medical.
Robotul SAM (Subscriptions Assistant Manager), creat pe baza tehnologiei RPA dezvoltata de unicornul UiPath, poate sa inroleze noii abonati, sa modifice beneficiile existente intr-un plan de abonament, sa adauge dependenti (copii sau rude) la planul de beneficii al abonatului sau sa termine contracte.
"Cautam sa includem inovatii tehnologice in fluxul operational, ca parte a strategiei noastre de tehnologizare pentru a imbunatati continuu experienta pacientului. Robotul SAM raspunde unei nevoi in crestere de inrolare a noilor abonati si de actualizare a contractelor existente. Automatizarea va reduce semnificativ timpul de procesare, asigurand si calitatea inregistrarilor, cu zero erori. In plus, colegii care se ocupau de implementarea manuala a acestor procese, vor fi acum implicati in actiuni mai putin repetitive, care aduc beneficii directe clientilor", declara Delia Iliasa, Director National al Clinicilor Medicover si Director Comercial, Medicover Romania.
Pentru un abonat Medicover, beneficiile sunt legate de faptul ca poate accesa serviciile medicale cvasi-instant dupa semnarea contractului, iar pentru orice abonat care devine pacient Medicover, adica are nevoie de un consult sau... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 12:47
Guvernul britanic a lansat un fond de investitii in valoare de 35 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea robotilor capabili sa ofere sprijin si servicii de ingrijire pentru batrani in contextul imbatranirii populatiei.
Potrivit estimarilor, pana in anul 2040 una din sapte persoane din Marea Britanie va avea peste 75 de ani.
Asa-numitii roboti pentru ingrijire ar putea oferi in viitor sprijin suplimentar sectorului de asistenta sociala in beneficiul persoanelor care au cea mai mare nevoie, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Noul fond va fi cel mai mare program de cercetare din Marea Britanie dedicat in totalitate crearii de sisteme autonome si sigure pentru utilizarea publica, investitiile putand contribui la conceperea unor roboti care sa indeplineasca sarcini precum ajutarea unei persoane varstnice sa se ridice dupa ce a cazut si sa cheme ajutor, sa livreze mancare la ora mesei si chiar sa se asigure ca aceste persoane isi administreaza medicamentele la ora corecta.
"In prezent, sistemele autonome sunt construite in diverse industrii pentru a rezolva provocarile, dar pentru a fi utilizate de catre persoane trebuie sa fie proiectate pentru a fi de incredere, sa ofere siguranta datelor si sa aiba un set clar de reguli pentru a lua decizii eficiente", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului.
Guvernul britanic a investit anterior intr-un proiect cu sediul in Bristol, care a dezvoltat deja un prototip de robot numit JUVA, in cadrul... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 18:15
Fenomenul BattleLab Robotica, aflat la a IX-a editie, este rezultatul colaborarii dintre Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Tehnice si BEST Cluj-Napoca, care si-au unit fortele pentru a crea un eveniment unic in Cluj-Napoca, un concurs international de sumo robotic.
Descrisa de participanti ca fiind o sarbatoare a creatiei, a daruirii si a pasiunii, competitia devenita o traditie in estul Europei va avea loc in data de 11 mai 2019, incepand cu ora 10:00, in amfiteatrul P03 din incinta Universitatii Tehnice, strada Baritiu, nr. 26.
Tema competitiei o reprezinta implementarea de sumo-roboti autonomi, capabili sa identifice si sa elimine de pe suprafata de joc robotul advers. Acest concept a aparut la sfarsitul anilor '80 in Japonia, ca o incercare de a combina traditia cu tehnologia. Fenomenul este in continua crestere, evoluand de la roboteii imbracati in lemn si plastic la adevarate demonstratii ale tehnologiilor de ultima generatie.
Ideile inovative, determinarea si ingeniozitatea sunt caracteristici ale studentilor de la universitatile cu profil tehnic din Romania si din lume, care se vor prezenta la linia de start cu propriul robot autonom construit de la zero, cu scopul de a domina ringul de lupta. In cadrul competitiei vor participa peste 40 de echipe care au investit atat timp, cat si bani, pentru construirea celor mai puternici roboti.
Sunt asteptati peste 400 de spectatori, dornici sa urmareasca luptele dintre roboti si sa isi... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 10:47
Robotica si inteligenta artificiala reprezinta un business in care sunt investiti din ce in ce mai multi bani, a declarat, miercuri, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, la conferinta de deschidere a evenimentului European Robotics Forum de la Bucuresti.
"Tot ce facem la momentul actual depinde de tehnologie, iar conceptul de Internet of Things castiga tot mai mult teren. Robotica si inteligenta artificiala reprezinta un business in care sunt investiti din ce in ce mai multi bani. Trebuie sa cream o liga europeana a roboticii. Avem foarte mult de lucru. Numai impreuna putem sa construim afaceri noi, bazate pe dezvoltare tehnologica", a afirmat oficialul.
Ministrul Comunicatiilor a mentionat, totodata, ca, de la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Romania a reusit sa finalizeze o mare parte dintre dosarele din sectorul digital.
"Sunt atat de multe lucruri de spus despre tehnologie... Important este ca, astazi, Bucurestiul este capitala roboticii, pentru trei zile. Am organizat, pana nu demult, la Bucuresti, reuniunea informala ministeriala dedicata sectorului digital, unde am discutat despre reducerea decalajului pe acest segment intre tarile din Europa si cele din Asia sau de pe continentul american. Va pot spune ca Romania a inchis o mare parte dintre dosarele importante pe sectorul digital, in cele aproape trei luni de la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene", a spus Petrescu.
Peste 600 de... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:51
Lipsa fortei de munca este o problema majora care se accentueaza in Romania, de la an la an, insa, intamplator sau nu, totul se petrece intr-un moment revolutionar pe piata muncii.
Acum avem sansa ca altcineva sa ocupe de aspectele neplacute ale multor job-uri: colegii roboti vin sa rezolve acele task-uri neplacute si repetitive, cu precizie fantastica, excluzand din start potentialul oricarei erori umane si permitandu-le celorlalti colegi sa exceleze in domeniul in care sunt pregatiti.
Iar colegii roboti nu sunt tocmai de domeniul SF-ului, in 2019.
Cristian Ignat construieste astfel de roboti in Romania, impreuna cu echipa sa de la Canopy si Aggranda.
"Un robot reprezinta intre 20 si 30% din costul unei persoane cu un venit mediu in Romania. Acest robot poate sa lucreze de 3-4 ori mai mult, tinand cont ca poate lucra noaptea si in weekend daca ii sunt programate sarcini", explica Cristian Ignat, intr-un interviu acordat Business24.
Cu toate acestea, robotii nu vin sa "fure" locurile de munca, ci dimpotriva, explica antreprenorul.
"Cred ca cel mai mare impact pe care il are un astfel de robot intr-o companie este ca isi face colegii fericiti", mai spune tanarul antreprenor.
Pentru inceput, spune-ne cateva cuvinte despre tine si experienta pe care o ai in lumea antreprenoriatului.
Am inceput cand eram in gimnaziu cu o revista creata de la zero de mine si cel mai bun prieten de-ai mei din copilarie. Vindeam revista in cartierul nostru. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:17
Fundatia americana X Prize a promis suma de 5 milioane de dolari echipei de cercetatori care va demonstra cel mai bine ca inteligenta artificiala (AI) este "prietena" omenirii si nu dusmanul sau, in cadrul unui concurs lansat miercuri.
Peter Diamandis, fondator al X Prize, si David Kenny, responsabil in cadrul sistemului de inteligenta artificiala Watson, apartinand IBM, au anuntat acest concurs dotat cu un premiu de 5 milioane de dolari in cadrul unei conferinte desfasurate la Vancouver, transmite AFP.
"Personal, m-am saturat de conversatii distopice cu privire la inteligenta artificiala", a comentat Peter Diamandis.
Numeroase echipe de cercetatori si programatori lucreaza de mult timp pentru perfectionarea inteligentei artificiale, insa exista si numerosi sceptici care avertizeaza ca odata ce AI-ul ar putea dobandi constiinta de sine, robotii si masinariile inteligente s-ar intoarce impotriva creatorilor lor umani - scenariu exploatat de altfel intens de serii de filme ...citeste mai departe despre "Inteligenta artificiala va distruge omenirea sau o va ajuta? 5 milioane de dolari pentru ca robotii sa ne fie prieteni" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:14