Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Robotii vor inlocui sute de milioane de angajati pana in 2030. Ce vor face oamenii?

Robotii vor inlocui sute de milioane de angajati pana in 2030. Ce vor face oamenii?

Sute de milioane de locuri de munca ar putea fi pierdute in favoarea automatizarii in urmatorul deceniu, dar acest lucru nu va insemna neaparat sute de milioane de someri. Noile tehnologii vor duce la crearea unor noi locuri de munca, pentru care va fi insa nevoie de noi abilitati.

Intre 400 de milioane si 800 de milioane de angajati vor fi inlocuiti de roboti la nivel global pana in 2030, fiind astfel nevoiti sa isi gaseasca alte locuri de munca, arata un nou studiu al companiei de consultanta McKinsey, citat de Quartz.

Dintre acestia, pana la 375 de milioane de oameni, adica aproximativ 14% din forta de munca la nivel global, vor trebui sa se orienteze catre categorii ocupationale complet diferite.

Cei mai afectati vor fi angajatii din economii mai dezvoltate, ca SUA si Germania, unde o treime din forta de munca va trebui sa se recalifice pana in 2030 pentru a-si gasi noi locuri de munca.

In China, aproximativ 12% dintre angajati (peste 102 milioane de oameni) vor trebui sa isi gaseasca noi indeletniciri in urmatorul deceniu.

Impactul va fi mai redus in tarile mai sarace din simplul motiv ca acestea nu isi vor permite noile tehnologii.

Pe langa locurile de munca din fabrici sau depozite, ar putea fi inlocuite cu usurinta de automatizare si alte joburi care presupun sarcini repetitive si predictibile, precum cele care tin de domeniul financiar, de domeniul paralegal, de contabilitate sau cele de tip back office.

Pe de alta parte, activitati ca cele care implica managementul oamenilor, un grad inalt de specializare sau interactiuni sociale, vor continua sa fie desfasurate de oameni.

Potrivit analistilor de la McKinsey, cererea de forta de munca va creste odata cu dezvoltarea automatizarii. Tehnologia va favoriza cresterea productivitatii care la randul ei va duce la cresterea veniturilor si a consumului, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Va fi nevoie de mai multe locuri de munca in domeniul sanatatii, pentru a veni in preintampinarea nevoilor societatilor in curs de imbatranire, si de mai multe investitii in infrastructura si energie.

Pentru a ne bucura de beneficiile automatizarii si ale utilizarii inteligentei artificiale, fiecare dintre noi va trebui sa isi dezvolte noi competente si abilitati, guvernelor si companiilor private revenindu-le sarcina fara precedent de a se ocupa de recalificarea a milioane de oameni aflati la jumatatea cariere.

In acelasi timp, exista riscul ca automatizarea sa exacerbeze inegali ...citeste mai departe despre "Robotii vor inlocui sute de milioane de angajati pana in 2030. Ce vor face oamenii?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1877 ori