Poate nu esti un obisnuit al pietei de arta ori al caselor de licitatie, dar esti probabil ingrijorat, in actualul context economic, cu privire la suficienta, dar mai ales la valoarea depozitelor tale banesti, multe sau putine.
Ce se va intampla in lunile ce vin cu valoarea banilor tai, in conditiile in care bancile au inceput sa anunte dobanzi negative, iar experienta crizelor trecute ne invata ca banii isi pot deprecia accelerat, in contextul unei crize economice si a unui blocaj financiar, valoarea de circulatie si puterea de cumparare.
Clasic in asemenea contexte de criza este ca investitorii sa caute in piete alternative substituenti, alte "recipiente" pentru valoarea banilor lor, sa isi diversifice activele in care isi pastreaza valoarea banilor.
Printre aceste piete alternative a fost in 2008-2010 si piata romaneasca de arta, indeobste in sectiunea sa de arta de patrimoniu, a artistilor consacrati, muzeal recunoscuti, precum 'triunghiurile valorice' Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrascu-Pallady.
Licitatia de Primavara, cea mai mare vanzare de arta de patrimoniu din primul trimestru, programata sa aiba loc pe 24 martie, initial la Athenee Palace Hilton Bucuresti, actualmente transferata doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrari de referinta, semnate de mari maestri ai artei romanesti, si va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criza, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alaturi de tezaurizarea in aur si diamante).... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:03
Diamond Foundry, o afacere care isi propune sa "creasca" in conditii de laborator diamante reale in doar cateva saptamani a atras deja cateva nume rasunatoare in proiect.
Compania este condusa de Martin Roscheisen, un fost coleg de facultate al fondatorilor Google, Larry Paige si Sergey Brin, anunta revista Business Insider.
Spre deosebire de diamantele sintetice, acestea ar urma sa fie formate pe aschii de diamante naturale, urmand sa creasca in dimensiune in cele doua saptamani in care vor fi tratate in mediu de laborator, intr-un reactor cu plasma, la 4500 de grade Celsius.
Roscheisen si echipa sa au lucrat la proiect vreme de doi ani si spera sa dea lovitura cu diamantele pe care ar urma sa le scoata la vanzare.
Deja ideea celor de la Diamond Foundry a atras finantari din partea unor miliardari din domeniul tehnologiei, precum co-fondatori si fondatori ai Twitter, Zynga, Facebook, a unor presedinti ai fondurilor de investitii din SUA, dar si a actorului Leonardo DiCaprio.
Pana acum, conturile Diamond Foundry au fost alimentate cu 100 milioane de dolari oferite de sustinatori.
Afacerea ar putea avea succes daca este sa tinem cont ca peste 200 de case de moda folosesc constant diamantele in decorarea bijuteriilor, iar Roscheisen si echipa sa ar putea elimina costurile cu taierea pietrelor pretioase.
Firma a anuntat, totusi ca nu va face discounturi majore in pretul pietrelor pretioase, neamenintand piata de profil cu preturi de dumping.
Pana acum,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 18:08
1Diamantele reprezinta un lux, iar femeile afiseaza cu mandrie un inel de logodna dotat cu aceasta piatra pretioasa. Insa specialistii arata ca totul e o mare pacaleala, foarte bine pusa la punct.
Business Insider prezinta motivele pentru care acestea costa foarte mult.
De Beers e compania care a convins publicul ca inelele de logodna trebuie sa vina neaparat cu un diamant.
Infiintata in 1888, ea a investit foarte mult in campanii de publicitate pentru ca produsele sale sa devina un lucru necesar in cadrul ceremoniei de casatorie.
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre bijuteriile cu diamante
Manipulare
Expertul in pietre pretioase Edward Jay Epstein a explicat, intr-un interviu acordat Power Line, ca diamantele erau foarte rare in anii 1800. Ulterior, a fost descoperit un zacamant urias in Africa de Sud, ce ar fi trebuit sa schimbe situatia.
Dar cei de la De Beers s-au speriat.
Un zacamant urias de diamante ar fi facut ca pietrele pretioase sa ajunga intr-o ...citeste mai departe despre "Adevarul despre diamante: Totul e o mare pacaleala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 15:14
Centrul mondial al Diamantelor din Antwerpen este locul unde se afla cele mai renumite laboratoare si cei mai cunoscuti evaluatori de diamante. Intr-o piata cu iz de James Bond, aici sunt tranzactionate si certificate cele mai valoroase pietre pretioase din lume.
Cu siguranta inelele de logodna cu diamant sunt dorite de orice femeie, insa sunt mai putini cei care stiu ca aceste fascinante pietre pretioase au o mare valoare investitionala. Dincolo de bijuterie, dincolo de a darui cuiva drag o mica opera de arta a unui maestru bijutier, investitia in diamante este un lucru despre care se vorbeste prea putin.
Certificarea Internationala a Diamantelor
"In Romania, cel mai mare stoc de diamante certificate international se afla pe Diamante.ro - magazinul care ofera si creatiile brandului FIRESQ.
Corelat in permanenta cu Bursa de Diamante de la Antwerpen, stocul de pietre pretioase este actualizat din 3 in 3 minute", afirma Marian Constantinescu, CEO Diamante.ro.
Sunteti, astfel, la curent cu cele mai noi aparitii si cu cele mai competitive preturi. Toate diamantele aflate in stoc sunt diamante certificate si evaluate de laboratoare de gemologie recunoscute international GIA, IGI, IGL si HRD.
Tot pe Diamante.ro se afla si cel mai complex algoritm de comparare de diamante certificate international din tara, ceea ce face facila si comoda alegerea unui diamant in functie de principalele lui caracteristici.
Pe langa faptul ca veti avea in mana un certificat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 09:00
Pentru Arie David, diamantele nu sunt doar o pasiune, ci o meserie de familie. Unicul membru al Bursei de diamante din Israel in Romania, proprietarul galeriei de bijuterii A. David, isi propune sa investeasca si pe plan personal in diamante impreuna cu fiii sai, pe care ii pregateste pentru a prelua fraiele afacerii.
"Pe termen lung si eu si cei trei copii ai mei vom tine 10-15% din economiile noastre in investitiile in diamante. Sunt foarte usor de administrat si de vandut apoi in orice loc in lume, intr-un magazin de bijuterii, la un diamantar, online, mai ales daca sunt insotite de un certificat gemologic international", explica acesta, intr-un interviu acordat Business24, precizand ca economiile in diamante fac parte din natura poporului evreiesc.
Desi face si el parte din acest popor, el este si roman, ceea ce l-a determinat sa priveasca spre viitor in directia Romaniei, cu investitii pe segmentul de business pe care este specializat.
"Cu rabdare si investitie in informatie pentru publicul larg, vom fi in topul alegerilor clientilor", completeaza acesta, recunoscand ca are in plan sa lase, la un moment dat, afacerea in mainile fiului sau.
Nici relaxarea nu difera foarte mult de profesie pentru un diamantar: profita de orice prilej pentru a admira o bijuterie si nu rateaza expozitiile de de arta din Romania sau Israel.
Spuneti-ne cateva lucruri despre cariera dumneavoastra de 32 de ani in industria diamantelor. Cati diamantari profesionisti exista in... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 00:00
1Diamantele au inceput sa fie privite cu tot mai mult interes de investitori, dupa ce pretul aurului a inregistrat anul acesta cea mai mare scadere din ultimele trei decenii (37%), in vreme ce pretul pietrelor pretioase a crescut cu pana la 12%, in ultimii 5 ani.
Pe masura ce aurul scade in ochii investitorilor, diamantele par sa fie tot mai cautate, mai ales ca pentru 2013 a fost estimata o crestere medie a pretului lor de 10 procente sau chiar de 50%, in cazul celor mai valoroase si deosebite pietre.
O astfel de investitie poate insemna si cumpararea de actiuni la o mina de diamante sau plasarea banilor in fonduri dedicate tranzactiilor cu pietre pretioase.
Daca iti surade mai degraba ideea de a detine o comoara stralucitoare, specialistii sustin ca o investitie profitabila ar fi una de 5.000 de euro, intr-o piatra de calitate, pe care o vei pastra apoi minim cinci ani de zile.
Desigur, vei avea si cheltuieli cu depozitarea, daca nu vrei sa dormi cu diamantul sub perna, dar iti vei recupera investitia si vei face profit cand vei scoate piatra la licitatie - minus comisionul casei, de 5-10%.
Arie David, specialist in slefuirea diamantelor si proprietar al retailerului autohton A. David Gallery, sustine ca diamantele au devenit atat de atractive pentru ca sunt foarte valoroase, tot mai rare si greu de obtinut, dar usor de pastrat si depozitat, mai ales in comparatie cu aurul, care este greu si voluminos.
Mai mult, pretul diamantelor nu a incetat sa... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 00:00
Timp de secole, diamantul a fost considerat unul din cele mai importante simboluri ale bogatiei. In zilele noastre, cand valoarea aurului este in scadere, aceasta piatra pretioasa a inceput sa devina un subiect de interes si pentru investitori.
Aurul a fost, in mod traditional, bunul preferat de multi investitori, insa in prezent s-a atins varful de valoare.
In acelasi timp, oamenii bogati se reorienteaza spre diamante, scrie The Independent.
In ultimii cinci ani, aceste pietre pretioase, de la una pana la cinci carate, au avut cresteri de pana la 12%. In 2013, valoarea lor va urca in medie cu 10%, insa pretul celor mai bune pietre pretioase va creste insa si cu 50%, potrivit companiei Diamond Manufacturers.
Preturile au crescut sub presiunea cererii din partea clasei de mijloc din India si China, din cauza lipsei de descoperiri majore pe frontul minier si faptului ca piata este puternic controlata de giganti precum De Beers, care au stocuri uriase.
Citeste mai multe despre Investitorii uita de aur. Care este noua comoara si cum te poate umple de bani pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 11:40
Diamantele ar putea reprezenta o afacere profitabila pentru investitorii care doresc sa infrunte o piata dura.
Potrivit expertilor, fiecare 1000 de dolari cheltuiti pe un diamant de 5 carate cu 10 ani in urma, ar fi intors investitorilor 1645 de dolari in 2011, scrie CNBC.
In plus, pretul unui diamant nu este direct legat de pietele bursiere, ceea ce inseamna ca isi pastreaza valoarea chiar si pe timp de criza, iar pe timp de inflatie valoarea acestuia creste.
Cu toate acestea, analistul international Martin Rapaport este sceptic in ceea ce priveste investitiile in diamante intrucat nu exista prea multe "vehicule" de a investi in diamante.
"Nu exista contracte futures sau ETF-uri pentru diamante spre deosebire de alte metale pretioase. In plus, daca pretul aurului la vedere poate fi aflat foarte usor in online, sursele respectate care furnizeaza preturile la diamante iti ofera informatiile doar pe baza unui abonament lunar", este de parere acesta.
Rapaport Diamond Fund se adreseaza investitorilor care privesc diamantele ca pe o sursa de venit si un activ de refugiu. Rapaport a anuntat si un indice al pretului diamantelor, pe care lumea financiara sa-l poata folosi ca reper in evaluarea pe termen lung.
Etalonul principal va fi reprezentat de diamantele de un carat, insa vor fi disponibili indici si pentru diverse alte marimi ale pietrelor.
Expertii spun ca astazi complexitatea de stabilire a preturilor de diamant este unul din cele mai dificile... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 09:00
Ministerul de Finante rus intentioneaza sa vanda 30 de tone de aur, plata urmand sa se faca in ruble si nu in dolari, moneda in care este cotat metalul pretios, a declarat ministrul de Finante, Alexeï Koudrin, pentru RIA Novosti. "Pretul aurului va fi fixat in dolari in functie de cotatiile internationale, dupa care va fi convertit in ruble", a spus Kudrin, citat de Mediafax.
Oficialul a adaugat ca institutia intentioneaza sa investeasca in achizitia de diamante de la compania ruseasca Alrossa.
Pretul aurului a atins, miercuri, nivelul record de peste 1.150 de dolari pe uncie, in timp ce cotatia diamantelor este la un nivel foarte scazut. mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 09:50