Diamantele, noul aur al investitorilor. Le vom putea cumpara pe bursa?

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 18:39
3389 citiri
Diamantele, noul aur al investitorilor. Le vom putea cumpara pe bursa?
SUA analizeaza infiintarea unui fond de investitii pentru diamante

"Diamantul este cel mai bun prieten al fetelor", dupa cum ne spune cantecul lui Marilyn Monroe, insa pare a deveni si cel mai bun prieten al investitorilor.

Atat investitorii, cat si consumatorii obisnuiti, pot cumpara diamante din magazinul de la coltul strazii, insa exista o miscare prin care se doreste gasirea unei modalitati care sa permita primei categorii sa cumpere pretioasele pietre ca si cum ar fi aur, relateaza CNBC.

Comisia de Titluri si Schimburi din SUA analizeaza o propunere de infiintare a primului fond de investitii care poate fi tranzactionat pe bursa (EFT - exchange-traded fund) de diamante din istorie.

Dupa parerea lui Tom Lydon, presedinte al Global Trends Investments si editor la publicatia ETF Trends, ar exista o cerere pentru un EFT de diamante, insa problema va fi pretul acestora. "Acesti furnizori de ETF incearca sa forteze industria sa standardizeze preturile", spune Lydon.

Industria diamantelor este interesanta tocmai pentru ca "pretul nu este unul clar. Acest lucru sta la baza modului in care se fac afaceri pe acest segment", mai spune Lydon. "Aurul este lichid. Este tranzactionat pe pietele futures. Insa in cazul diamantelor lucrurile stau cu totul altfel. Diamantele nu sunt egale, existand nenumarate forme, marimi si calitati".

Cum ar functiona bursa diamantelor?

Un ETF al diamantelor ar cumpara o piatra de un carat si ar depozita-o intr-un seif din Belgia, dupa care ar furniza zilnic valori ale acesteia sub forma unui indice, explica New York Times. Fondul este sustinut de o companie din New York, IndexIQ, care a infiintat inca 14 alte astfel de fonduri pe piata in ultimii cinci ani.

Wall Street-ul a cochetat cu tranzactiile cu diamante la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor '80, cand inflatia crestea cu o rata foarte mare, iar investitorii erau in cautare de bunuri sigure. Insa cand preturile au inceput sa scada, acelasi lucru s-a intamplat si cu valoarea diamantelor. In scurt timp, ideea de investitii in diamante a disparut.

Oliver Chen, analist la Citi specializat pe industria diamantelor, priveste cu precautie aceasta propunere de infiintare a unui ETF al diamantelor. "Ar exista o volatilitate foarte mare a cererii si ofertei", spune acesta. "In contextul pietei de diamante, De Beers si Alrosa (cele mai mari companii din domeniul diamantelor - n.r.) au inca cote foarte mari. Impreuna detin 60% din piata. Asa ca avem de-a face cu o piata compacta, caracteristica foarte diferita de cea a industriei aurului".

Iar in curand acest segment ar putea deveni si mai putin fragmentat. Legendarul grup de investitii KKR vrea sa creeze a treia cea mai mare companie de diamante, dupa De Beers si Alrosa, prin combinarea operatiunilor BHP Billiton si Rio Tinto, dupa cum arata publicatia The Sunday Times.

Chen crede ca preturile diamantelor vor creste cu 6% de la an la an in urmatorul deceniu.

Potrivit expertilor, fiecare 1000 de dolari cheltuiti pe un diamant de 5 carate cu 10 ani in urma, ar fi intors investitorilor 1645 de dolari in 2011, scrie CNBC.

In plus, pana una alta, pretul unui diamant nu este direct legat de pietele bursiere, ceea ce inseamna ca isi pastreaza valoarea chiar si pe timp de criza, iar pe timp de inflatie valoarea acestuia creste.

Cu toate acestea, analistul international Martin Rapaport este sceptic in ceea ce priveste investitiile in diamante intrucat nu exista prea multe "vehicule" de a investi in diamante.

"Nu exista contracte futures sau ETF-uri pentru diamante spre deosebire de alte metale pretioase. In plus, daca pretul aurului la vedere poate fi aflat foarte usor in online, sursele respectate care furnizeaza preturile la diamante iti ofera informatiile doar pe baza unui abonament lunar", este de parere acesta.

Citeste mai mult despre Ghid de investitii: Ce trebuie sa stii despre diamante pe Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii aur, #investitie diamante, #bursa aur, #bursa diamante, #bursa marfuri, #indici bursieri , #Bursa de marfuri